Вести

Вучевић: Хале на Новосадском сајму припремљене за "најгори сценарио"

''Хале на Новосадском сајму ће бити припремљене за смештај пацијената, за случај да се деси најгори могући сценарио'', изјавио је градоначелник Новог Сада и шеф Градског штаба за ванредне ситуације, Милош Вучевић.

"То је за случај за најгори могући сценарио, али ми се морамо припремати на време. Гледаћемо да све оно што треба урадимо на време, да нас ништа не изненади, како бисмо могли да дејствујемо ефикасно", рекао је Вучевић.

Вучевић је апеловао на привреднике да не отпуштају раднике, да сачекају, јер ће држава ускоро изаћи са пакетом мера подстицаја.

"Апелујем на све привреднике да пробају да задрже своје раднике. Сачекајте, за који дан ће држава објавити пакет економских мера подстицаја. Нама је у интересу, свима је интересу да сачувамо радна места", рекао је Вучевић.

Вучевић је најавио и пакет мера за привреднике и закупце у Новом Саду.

"Спремамо пакет подстицаја за наше привреднике, пре свега за оне који искористе пословни простор у закупу и пословни простор на Спенсу. Мислим да ћемо изаћи врло брзо са конкретним мерама како ћемо им олакшати закупнину, како би људи остали у тим пословним просторима као закупци и како би сачували своје послове", рекао је Вучевић.

Апеловао је на трговце да ову ситуацију не злоупотребљавају и да не профитирају на муци народа.

"Молим вас да сви будемо савесни, апелујем на све - немојте да се играте да продајете заштитна средства по ценама значајно скупљим, да неко покушава да буде екстра профитер на муци народа. Сви ће бити кажњени. Они који покушавају тргујући да сад зараде екстра профите биће им донете све казне у складу са законом, и биће им затваране радње, немојте да зарађујете на муци народа. Кад све ово прође, ми ћемо се бавити економијом, опоравком државе и града, али сада нам је најбитније да чувамо животе грађана", рекао је Вучевић.

Вучевић је поручио  да "свако ко буде кршио било коју одредбу државе биће драконски кажњен".

"Они који не поштују полицијски час, одлуке о изолацији, они код којих је констатован Корона вирус, а не остају на местима где им је одређено да бораве, већ су спремни да угрожавају здравље других", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да је чињеница да у Новом Саду живи огроман број хуманих, солидарних људи, који су на разне начине, колико год је ко могао, помагао и да је то сада од огромне важности за сваког грађанина којем је помоћ потребна.

"Велики број хуманих људи се јавио да помогне, привредници који ће донирати средства робним резервама како бисмо ми то могли да дистрибуирамо грађанима, жене шију маске, други разносе храну, свако ко може, помаже. Велико је задовољство кад живите у граду где има оволико дивних солидарних људи", рекао је Вучевић.

"Апелујем на све Новосађане да слушају оно што нам кажу лекари, да чувамо себе, тиме чувамо и своје најближе и комшије и све грађане, много је битна самоконтрола и дисциплина", рекао је Вучевић.

Градоначелник је подсетио на одлуку о помоћи социјално угроженим пензионерима, коју је донео Градски штаб.

"Одлука о помоћи социјално угроженим пензионерима, који имају пензије до 30.000 динара месечно, ради се о нешто већем броју од 33.000 пензионера у Новом Саду. Ми смо кренули јуче да припремамо пакете за њих подршке помоћи и биће им достављено на њихове адресе. То је један конкретан вид помоћи само за један слој становништа, али ћемо помагати и осталим слојевима”, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да ће наставити да помажу и осталим социјално угроженим слојевима становништва, као и грађанима који не смеју да напуштају своје куће и станове.

“То су грађани старији од 65 година, они који имају тежа хронична обољења и не смеју да напуштају своје куће, обезбедићемо да и они имају уредно снабдевање, да би могли нормално да функционишу у оваквим околностима”, рекао је Вучевић.

Због ниских температура и чињенице да су сви грађани 24 сата у својим становима и кућама, наложено је да Новосадска топлана не прекида грејање ни током ноћи.

“Ове недеље смо укинули наплату паркирања, јер је то био један од захтева грађана, јер је опао и промет и све, што је утицало на наплату паркинга, односно на фрекфентност саобраћаја”, каже Вучевић.

Вучевић је подсетио да, иако су се земља и њени грађани нашли у оваквој ситуацији, да не смемо, нити смо заборавили годишњицу бомбардовања. Због новонастале ситуације ће само изостати полагање венаца у касарни Југовићево.

“Претрпели смо озбиљну штету, били нападнути од агресора, ми у Новом Саду смо имали људске жртве, изгубили сва три моста, погођена је рафинерија. Не сме ово да нам буде алиби да се не сетимо свих жртава бомбардовања”, рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/Новосадска телевизија