Вести

Вучевић и Комленски поднели кривичну пријаву против Вучића и Вулина

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић и посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски предали су у Републичком јавном тужилаштву кривичну пријаву против председника Александра Вучића и министра унутрашњих послова Александра Вулина због, како су рекли, навода у медијима који доводе у везу државни врх са организованим криминалом.

 

Вучевић је испред Тужилаштва рекао да су преко свог правног заступника предали кривичну пријаву, у којој су побројали наводе који су се константно последњих дана појављивали у медијима, али и представнике неких опозиционих странака, који Вучића и Вулина доводе у везу са криминалном групом Беливук-Миљковић.

У кривичној пријави, како је рекао, траже од тужилаштва да процени да ли је надлежно за овај случај и ко је надлежан, те да утврди све чињенице и да јавност Србије добије одговор, односно, истину.

"Без ове пријаве, односно без иницирања ове пријаве, све се своди на могућност спекулације, различитих тумачења, тврдњи или онога што наш адвокат назива ''мкп - медијски кривични поступак''", рекао је Вучевић.

Пренео је да су у кривичној пријави споменути КРИК, Бирн, Н1, Нова С, портал из Хрватске, који су се, како је рекао, такође бавили овом темом, али и саопштење Странке слободе и правде.

Вучевић је додао да очекује да тужилаштво поступа по поднетој кривичној пријави, а како је рекао, преко правног заступника, он и Комленски желе да буду активни у процесу колико то закон омогућава подносиоцима кривичне пријаве.

"Нека тужилаштво утврди ко је шта изјавио и нека да прилику онима који се доводе у везу да дају своју изјаву", рекао је Вучевић.

На питање новинара да као дипломирани правник каже за које тачно кривично дело гони Вучића и Вулина, Вучевић је рекао да он није дужан да квалификује кривична дела, већ доказе, односно наводе.

"Квалификације остављам надлежном тужилаштву", додао је и појаснио и да су они квалификовали дело, то није обавезујуће за тужилаштво које је једино надлежно да то учини према закону и Уставу.

Упитан да ли он има сазнања да постоји веза између Вучића и Вулина са организованим криминалом, Вучевић је рекао да је упознат као и сви други грађани из медија који су претходних дана то пласирали као апсолутну истину.

На инсистирање новинара да одговори на питање да ли он сумња да Александар Вучић има везе са кланом Беливука, Вучевић је рекао да Тужилаштво мора да расправи те ствари.

"Тврдим да тужилаштво мора да расправи те ствари, тврдим да ово не може да остане на новинским насловима, медијским спекулацијама, него да се о томе мора расправљати пред надлежним органима", навео је Вучевић.

Вучевић је, одговарајући на питање да ли је предложио сучељавање Беливука и Миљковића са Вучићем и Вулином, рекао да су он и Комленски навели доказе из којих су дефинисали кривичну пријаву, а да је за извођење доказа задужено Тужилаштво.

"Да ли ће саслушавати, сучељавати, користити друга доказна средства, то је на тужилаштву", додао је Вучевић.

На захтев новинара да добију кривичну пријаву, Вучевић је рекао да не може да је да јер није јавни документ, али да сви знају шта може да пише јер су то наводи који су се претходних дана појављивали у медијима.

Вучевић је рекао и да не зна зашто сада постоји нервоза код оних који су тврдили да постоји веза између Вучића и Вулина са криминалном групом и рекао да сада имају прилику да изнесу све доказе за које тврде да имају.

Говорећи о кривичној пријави за Јовањицу, Вучевић је рекао да се и тада појавила нервоза код оних који су пре тога тврдили да је Андреј Вучић крив.

 

 

Извор: Танјуг