Вести

Вучевић: Идеју о Војвођанима разбити са емотивне и научне стране

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да идеју да се грађани на попису изјасне као Војвођани треба разбити са емотивне и научне стране.

"Не могу да спречим никога да се изјасни као Еским и Марсовац, али не можемо да дозволимо да се законски постави нешто што не постоји и да постане законска категорија и не дај Боже уставна и да ставите на папир нешто што не можете да докажете да постоји", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, идеја да се грађани изјашњавају као Војвођани није нова.

То је покушала и Демократска странка са Бојаном Пајтићем 2011. године, али је наишла на отпор грађана.

Било би то исто као када би се на попису људи изјашњавали као Шумадијци или Херцеговци или Сремци или Новосађани, рекао је Вучевић и нагласио да не верује да ће се и један Мађар изјаснити као Војвђанин.

"Мислим да идеја не може да прође, да СНС као најјача странка са највећом подршком грађана не сме да дозволи да се тако нешто догоди и да се фалсификује стварност", рекао је Вучевић.

То је како каже, "леп" покушај да се демонстрира црногорски сценарио, прво да се грађани изјашњавају по регионалној припадности, па на основу дијалекта ... а на крају да нађу два распопа који ће рећи да је Карловачка митроплија нешто одвојено од СПЦ.

И ето вам сценарио, рекао је Вучевић и нагласио да инсистирање на Војвођанима није случајно да личи на црногорски.

"Ово у Црној Гори је лудило на ивици грађанског рата, све то око узвишеног духовног , саборног догађаја, хиротонисања митрополита рођеног у Црној Гори, који је био епископ будимљанско никшићки ... И ту нема ништа спорно, све је чисто као суза, ... а ми имамо атеисте који презиру цркву и мешају се у ставри СПЦ, што је фантастично безобразно", рекао је Вучевић.

 

СНС понудила да се дефинишу кључни фактори за изборе

Вучевић је оценио као веома добро и фер што је владајућа Српска напредна странка већ сада понудила да се дефинишу кључни фактори и вектори за изборе 3. априла, када је и последњи рок за одржавање председничких и београдских избора.

Додао је да не може да разуме да неко ко је опозициона партија и још ванпарламентарна избегава изборе, јер је то равно самоубилачком потезу.

Вучевић је оценио да је порука једног од лидера опозиције Драгана Ђиласа да неће да разговара јасна и да њоме поручује грађанима да не верује у своју државу већ у губернаторе.

"Мисле да ће европарламентарци, душебрижници извршити додатни притисак на власт на преседника Александра Вучића... циљ им је да се склонимо са избора, да Вучић не сме да се кандидује, онда су то по њима фер избори", рекао је Вучевић.

Додао је да не може да замисли да неко може да мисли да би Вучић требало да се склони са избора, јер би то било исто као када би најбољем играчу, нпр Месију рекли да не може на терен.

Поновио је да су изборни услови 10 пута бољи него што их је СНС наследила, да су закони исти као у време бившег председника Бориса Тадића и да СНС никада није бежала од избора, није кукала, није тражила европарламентарце, УН ...

Вучевић каже да се из свега види колико је понашање дела опозиције злонамерно, да очекују спољне факторе који користе све да би вршили притисак на Србију.

"Не кукате код комшија, проблеме решавате у кући", рекао је Вучевић и нагласио да је један од разлога за понашање опозиције и тај што нису спремни и храбри да виде колику подршку имају.

Вучевић каже да је парадокс то што по њиховим истраживањима они побеђују а неће на изборе.

"По томе треба једва да чекају да изађу на изборе јер побеђују, враћају се у парламент, победиће у Београду, имаће председника државе", рекао је Вучевић.

 

Првих 20 пацијената у ковид болници НС, стижу лекари са КиМ

Вучевић је изразио задовољство што је ковид болица у том граду, изграђена у рекордном року и отворена у правом тренутку, додајући да је већ примила првих 20 пацијената.

Вучевић је, такође, навео да ће у тој ковид болници посао наћи и лекари из Косовске Митровице и Лепосавића.

"Болница је отворена у правом тренутку, када имамо повећање броја оболелих", рекао је Вучевћ и нагласио да је важно за грађане што су отворени додатни капацитет.

"Данас је то ковид болница, а што је пре могуће, биће општа градска болница коју Нови Сад никада није имао", рекао је Вучевић.

Јуче је у болницу примљено првих 20 пацијената.

Каже и да ће новосадска болница функционисати боље него она у Батајници и Крушевцу, јер су превазиђене све препреке и изазови у изградњи.

"На бироу више нема лекара, нема оних који нису запослени, стигао нам је брачни пар из Косовске Митровице, из Лепосавића", рекао је Вучевић.

Додао је да је после Жежељевог моста, отварање ковид болнице највећи догађај за Нови Сад.

Вучевић је рекао и да град има још простора на коме би могле да се граде здравствене установе и да се о томе разговара.

Подсетио је да плате здравствених радника расту, али да се мора радити на развоју целе Србије, како се не би десило исто што и у Румунији, када су лекари наставили да одлазе из земље упрокос изузетно великим повишицама које су добили.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк