Вести

Вучевић: Инвестиције у Новом Саду нису стале, упркос корони

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, изјавио је да инвестиције у том граду нису стале, упркос пандемији корона вируса.

"Када је реч о брзој пруги, почели су радови кроз сам град, улазимо у последњу фазу и надам се да ћемо следеће године моћи за пола сата да дођемо до престонице", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да се решавају комунални проблеми, али да су на столу и даље велике привредне инвестиције као што је фабрика чоколаде  "Barry Callebaut" .

"Она се гради великом брзином и већ на пролеће ћемо имати производе великог бренда који ће се производити у Новом Саду", рекао је Вучевић.

Додаје да је град у петој рунди разговора са јапанским "Најдеком", што значи да је Нови Сад у најужем избору за будућу дестинацију. Ова инвестиција би, како је рекао Вучевић, представљала индустријску револуцију јер се ради о моћној и великој компанији.

Вучевић је навео и да је у петак потписан уговор о првој фази реконструкције центра града, објашњавајући да ће он бити потпуно уређен и реновиран.

"Биће нових зелених површина, мобилијара, клупа, нових делова поплочаних гранитом, нове расвете... Биће уређен амбијент испред Српског народног позоришта, имаћемо меморијску траку која ће се кретати обрисима некадашње Јеврејске улице, и на њој ће, на српском и енглеском језику, бити исписани најважнији датуми у историји Новог Сада", рекао је Вучевић.

Додаје да су велики губици у туризму, да су отказани сајмови, концерти, фестивали, дочек Нове године... Ипак, амерички магазин "Форбс" сврстао је Србију на листу пет европских земаља које треба посетити након пандемије, а Нови Сад је означен као српска Атина.

"Ово је одлична вест и, надам се, знак да ћемо видети крај корони. Све је стало и наговештај од Форбса је знак да се светло на крају тунела види и да ће се ствари мењати и враћати на боље", рекао је Вучевић.

Додаје да је план да виолиниста Стефан Миленковић буде управник Концертне дворане, да осмисли програм и да буде сарадник у оквиру Европске престонице културе.

"Његов долазак је снажан позив нашем народу у расејању да у отажбини постоји перспектива и позивница да се врате својој кући", рекао је Вучевић.

 

Ситуација у Новом Саду је тешка и изазовна

Ситуација у Новом Саду је и даље веома тешка и изазовна и дошли смо до скоро хиљаду прегледа дневно у ковид амбуланти Дома здравља у Новом Саду, изјавио је Вучевић.

Вучевић је рекао да је притисак на здравствени систем велики и да Дом здравља ради 24 сата, без престанка.

"Дневно имамо између 300 и 500 новоинфицираних, иако последњих дана видимо да немамо додатно повећање овог броја, свакодневно региструјемо високе бројке. Очигледно да сада улазимо у моменат када ће се ломити "утакмица на терену". Важно је да грађани разумеју да смо сви део решења проблема и мислим да већина то и схвата", рекао је Вучевић.

Проглашење ванредне ситуације је, како је рекао Вучевић, црвени аларм и јасан знак становницима Новог Сада да је ситуација критична.

"Не желимо да спроводимо кажњавања, али ако неко угрожава себе, друге и наш здравствени систем, биће санкционисан", рекао је градоначелник Новог Сада. 

На питање хоће ли Новосадски сајам постати ковид болница, Вучевић је одговорио да то тренутно није у плану, али да у случају потребе може да се реализује за 24 сата уз помоћ Војске Србије.                                                                                                                

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк