Вести

Вучевић: Италија и Србија имају жељу да чувају партнерске односе

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да је пренео министру спољних послова Италије Антониу Тајанију разочарење и забринутост српског народа због усвојене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, али истовремено је исказао и да смо поносни јер већи део човечанства није гласао за резолуцију.

"Бојим се да (резолуција) ништа добро не доноси, већ отвара духове прошлости, надам се да је у праву Тајани, а не ја. Време ће показати", рекао је председник Вучевић на заједничкој конференцији за новинаре са Тајанијем у Трсту где се одржава скуп италијанских и српских привредника.

Председник Вучевић рекао је да је пренео Тајанију забринутост због ситуације на Косову и Метохији и молбу да Италија учини све што може да се спречи ескалација на тој територији.

"Замолио сам Тајанија да се опомене Приштина. Крајње је време да се формира Заједница српских општина и да се престане са узурпацијом српске имовине и пре свега са терором који се проводи над Србима", поручио је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да се нада да ће Италија и остале чланице Квинте бити посвећене и делотворне по том питању.

Захвалио је Италији на подршци Србији на европском путу, додајући да од Италије очекује да буде један од најгласнијих заговорника за "заокруживање европске приче".

"Промовишемо као Србија да све земље и народи на том простору буду чланови Европске уније и многе ствари које се чине нерешивим користећи инструменте  и интегритет Европске уније биће бар за нијансу лакше решиви и гарантоваће мир који је преко потребан", рекао је председник Вучевић.

 

Позив Ђорђи Мелони да се одржи седница влада Србије и Италије

Председник Вучевић позвао је Тајанија да упути молбу председници Савета министара Ђорђи Мелони да се после више од 10 година одржи седница две владе у Београду.

Председник Вучевић рекао је да је последња седница владе Италије и Србије одржана 2013. године.

"Било би значајно да се организује заједничка седница Савета министара Италије и Владе Србије", рекао је председник Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг