Вести

Вучевић: Краљ Петар I је живео за свој народ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је, обраћајући се на церемонији откривања споменика Краљу Петру I Карађорђевићу поводом 100 година од присаједињења Војводине Србији, да је Нови Сад поносан што је добио споменик који је трајно сведочанство великом владару.

Додао је да је овај споменик сведочанство и Великом рату из којег је српски народ изашао као победник, али са тугом коју читав век носи због језиве голготе кроз коју је пролазио током рата.

"Овај споменик подсећа на понос и част српског народа, на све који су заједно преживели пакао рата и који су отишли бранећи своју земљу како би ми уживали у слободи", рекао је Вучевић и додао да споменик подсећа на сваку жртву српског народа.

Говорећи о краљу Петру I Карађорђевићу, Вучевић је казао да је тај велики владар живео да служи свом народу и симболично дојахао у Нови Сад пре сто година, на данашњи дан, када је на Великој скупштини донета одлука о присаједињењу.

"На споменик су уклесане велике речи краља ослободиоца, да нас од данас па заувек подсећају и уче и да нам не дозволе да одустанемо од најважније борбе, за свој народ, своју државу, достојанство и јединство", закључио је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг