Вести

Вучевић: Куртијева политика је да етнички очисти КиМ од Срба

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је, поводом упада такозване косовске полиције у српске институције на северу Косова и Метохије, да се наставља терор премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији, пре свега на северу и да је ситуација готово неодржива, али да не смемо да наседнемо на провокације.

Председник Вучевић је, одговарајући на питање Танјуга да прокоментарише то што су Куртијеви специјалци упали поново на север Косова и Метохије и то само сат времена након што је из Србије отишао председник Француске Емануел Макрон, рекао да је то вероватно био временски план Куртијевог режима.

"Ситуација је готово неодржива. Ми не смемо да наседнемо на провокације, не смемо да уведемо Србију у рат. Куртијев циљ јесте да наши живци буду потпуно истрошени, истањени, да дође до исхитрене реакције наше државе и да наравно одемо у правцу у којем не желимо да идемо и не треба да идемо, то су сукоби, ратови", истакао је председник Вучевић након обраћања на централном годишњем окупљању дијаспоре и Срба из региона одржаном у Скупштини Србије.

Додао је да не треба да заборавимо да на територији Косова и Метохије постоје и трупе КФОР-а, односно НАТО алијансе и изразио уверење да КФОР има свест о својој одговорности по питању безбедности.

Председник Вучевић истакао је да сви грађани на Косову и Метохији поздрављају јасну поруку команданта КФОР-а да та мисија не даје сагласност за отварање моста на Ибру који дели Косовску Митровицу на северни и јужни део.

"Међутим, веома сам забринут како ће Србија опстати на Косову и Метохији, јер након јучерашњих упада и заузимања општинских управа, институција на северу Косова и Метохије, остаје Куртију још само да нам упадну у школе и вртиће и то је то. У све је упао и све је затворио и сваки пут видимо реакције које су оштре, али без неког резултата", рекао је председник Вучевић.

Нагласио је да није време да међународни фактор само даје саопштења, него да предузму конкретне акције.

"То је њихова обавеза. То није питање њихове добре воље. Они су исто потписници Кумановског споразума и доносиоци Резолуције 1244", навео је председник Вучевић.

Додао је да "међународни фактор" има обавезу да не дозволи оно што се данас дешава на Косову и Метохији.

Председник Вучевић истакао је да нико не сумња да је Куртијева политика да етнички очисти Косово и Метохију од Срба.

Председник Вучевић одговарајући на питања новинара рекао је да је Влада Србије у сталној комуникацији са Србима на Косову и Метохији и да је тражен састанак Српске листе са амбасадорима земаља Квинте у Приштини, као и да председник Србије Александар Вучић, који данас у Прагу учествује на "ГЛОБСЕЦ 2024" форуму, разговара са свима о том питању. 

"То су у овом тренутку једине наше могуће акције које нас не воде у рат. Све друго је да подигнемо војску, а онда ћете рећи зашто идемо у рат. И зашто државу водимо у сукобе. Имамо опцију да се политички боримо, да о овоме причамо јавно", рекао је председник Вучевић. 

Додао је да имамо и другу опцију, која, како је навео, захтева онај пут којим не би желео да Србија иде јер нас зауставља на свим другим пољима. 

"Курти то жели. Курти жели нашу исхитрену реакцију. Волео бих да имамо сви заједно, није то питање Владе, него као држава, да имамо инструменте да можемо још делотворније бранити Србију на Косову и Метохији", рекао је председник Вучевић.

Додао је поједине невладине организације нису осудиле нападе на Косову и Метохији и не кажу ни реч о томе шта се дешава на Косову и Метохији, али да сваки дан "галаме о другим темама у Београду" и  "држе предавања о људским правима и слободама у Србији".

Председник Вучевић оценио је да ови напади Куртија вероватно нервирају и земље Квинте и да њима подиже више тензију, него што они то желе. 

"Нисам сигуран да и њима одговара овај вид тензије и притиска и свега онога што Курти ради према Србима на Косову и Метохији. То је мој утисак, можда грешим. Сад, да ли неко између, у том корпусу великих држава са Запада, које подржавају косовску независност, негде га додатно охрабрује, могуће, не могу да кажем да је тако, јер немам конкретне податке. Али ја верујем да они имају инструменте и политичку моћ да га зауставе. Стварно верујем да могу да га зауставе", додао је председник Вучевић. 

Истакао је да су критике поводом ових напада биле оштрије, али да морају да постоје конкретнији кораци. 

"Никако не могу да себе убедим да Курти никога не ферма, како би народски било речено или да он то може да ради без обзира шта му каже САД или остале земље Квинте. Да га неко подржава не знам, не располажем доказима, али утиска сам да сигурно има неки вид од неке подршке. Сумњам да је он потпуно тако сада усамљен у свему овоме што ради", рекао је председник Вучевић. 

Наводећи да је Куртијев план да уједини све албанске територије и формира Велику Албанију, председник Вучевић је рекао да ипак верује да ће Србија опстати и остати на Косову и Метохији и да ће, уз све муке и терор, притиске и неподношљиве услове за живот српског народа, остати на том простору. 

"А Србија ради све што може да уради, а да не угрози опстанак целе државе. Србија ради све што може да чува Косово и Метохију, да води одговорну политику, свесна свих изазова са којима се суочава", истакао је председник Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг