Вести

Вучевић: "Мини Шенген" не угрожава ничији суверенитет

"Србија није одустала од идеје успостављања "мини Шенгена", јер сматрамо да је то добар концепт за наш регион. Морамо схватити да од нас зависи када ће нам бити боље, да не чекамо стално како ће доћи неко са стране да реши све наше проблеме. Никога не можемо ни на шта натерати, нити условити, само молимо све да се ослободе стега прошлости и да гледамо напред", рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, говорећи о значају међудржавне сарадње у региону.

* О овој идеји председника Републике Србије Александра Вучића многи у Босни и Херцеговини, али и региону су се изјаснили са одређеном дозом резерве, сматрајући да то угрожава њихов европски пут.

- Није спорно да постоји пут свих ка Европској унији, као генерална агенда, али не знамо колико брзо ће се то одвијати и до тада боље да радимо да имамо јединствено тржиште, да људи прелазе без граничних прелаза или са минималним задржавањем, да се камиони минимално задржавају, да се повезујемо ауто-путевима, пругама, авио-саобраћајем, привредним и културним дешавањима. Не разумем да неко може бити против тога. Не разумем где је разлог Босне и Херцеговине, па и Црне Горе, да не уђе у тај споразум. Да ли стварно мисле да ће их због таквог одбијања Европска унија пре позвати? Мислим да неће.

* Неки политичари су истакли да би такав пројекат допринео доминацији Србије у односу на остале државе, а као пример наводе и недавну вакцинацију у Београду. Како то коментаришете?

- Па они су се изоловали и немају резултате. Зар није онда боље да и они буду укључени у то? Нико не угрожава ничији суверенитет. Више бисмо и вакцина набавили, заједнички бисмо све решавали. Људи прелазе слободно између Белгије и Холандије, Немачке и Аустрије, а ми имамо 103 гранична прелаза. Долазе генерације које нису преживеле ни рат, ни бомбардовање, распаде, Тита, хоће људи да живе нормално. Ми желимо да нам се прикључе сви добронамерни. Ми не можемо никога условити и натерати, али само молимо да се ослободе тих стега, тих верига прошлости и да гледају мало унапред.

* Ових дана у Београду је вакцинисан велики број грађана из региона, а Србија је добила бројне похвале, али и критике.

- Из целе Босне и Херцеговине 20.000 људи је дошло на вакцинацију. Дошли су из Северне Македоније, Албаније, још је потребно да се из наше јужне покрајине уразуме и да се прикључе. Мислим да је то природно. Људи виде да се ово одвија без било какве скривене намере, јер смо отворили врата да једни другима помажемо. Нико никога није условио и рекао "е, добићете вакцину, ако урадите нешто".

* Мислите ли да је боље повезивање Србије и Босне и Херцеговине могуће?

- Босна и Херцеговина нема природнијег савезника од Србије. Бошњаци треба да инсистирају на "мини Шенгену", јер управо им то чува интегритет, јер баш тако нико никог не угрожава, него сви заједно путујемо, тргујемо, развијамо се и чувамо да нам деца не оду у Ирску или Норвешку.

* Како коментаришете изјаву бившег поглавара Исламске заједнице Босне и Херцеговине Мустафе Церића да је вакцинација Бошњака у Београду понижавање бројних жртава протеклог рата?

- Мислим да је то спасавање потенцијалних жртава, да нам неко нови не умре. Ако смо бар један људски живот сачували, успели смо.

* Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је велики самит између Босне и Херцеговине и Србије. Зна ли се о чему ће се ту разговарати?

- И то је повезивање. Србија жели максимално да се повеже са Босном и Херцеговином. Зашто? Јер тамо живи и наш народ, али и наши Бошњаци којих има у Србији. Имамо интерес да сарађујемо, да се развијамо, да не меримо ко је имао више жртава, ко је више осуђен. Томе нема краја.

 

 

 

Извор: Глас Српске