Вести

Вучевић: Много је изазова, требају нам избори

Акција "Будућност Србије", у којој ће председник Александар Вучић обилазити земљу и разговарати са грађанима, није почетак кампање за ванредне парламентарне изборе. Циљ је да председник добије информације од обичних људи, а не од уског круга функционера. Ипак, не искључујем могућност да током обиласка округа избори буду расписани.

Овако говори Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС, и додаје да је његов став да на биралишта треба да се иде пре редовног рока:

Крајем новембра смо Небојша Стефановић и ја били код Вучића и предложили да се иде на изборе. Разлози за то су ситуација око КиМ, напади на Србију из региона, протести опозиције, које многи из СНС виде као позив за изборе... Ипак, Вучић има немали број аргумената да се, у интересу државе, не иде раније на гласање.

* Да ли је за СНС боље да избори буду сада, него касније када се протести захуктају?

- Мислим да ће интензитет протеста да опада. Поставиће се питање шта је резултат, осим галаме и буке. Имате апсурдну ситуацију да на опозиционим митинзима, лидери опозиције не смеју да говоре, јер ће бити извиждани. Стоје у петом реду и представљају протесте као грађанска окупљања.

* Сматрате ли да би бојкот избора могао да доведе до кризе институција?

- То је питање за опозицију. Бојкот би био покушај оспоравања легитимитета, не легалитета. Питање је колика би била излазност, колико би странака учествовало. Савез за Србију је најбројнији, али није једини опозициони блок.

* Да ли би, и поред свих разлика, најбоље решење било да се власт и опозиција договоре око услова избора и принципа решавања косовског питања?

- У теорији звучи одлично, али је у пракси неприменљиво. Не постоји неко с ким бисте разговарали. О чему бисмо причали са Ђиласом, Јеремићем и Обрадовићем, који носе вешала? Немамо исте цивилизацијске вредности. Никада нисам пожелео да некога лустрирамо или вешамо, а да не говорим о вређању жена, позивима на силовање. Они неће никакво решење за КиМ, моле Бога да то реши Вучић и да га на конто тога оптуже да је заоштрио односе са међународном заједницом или да није сачувао националне интересе.

* Може ли у мисији бојкота да их уједини "рука" са стране?

- Спољни интерес присутан је у Србији од памтивека. Кључно питање је процес око КиМ. Не бих искључио да све што се дешава има везе са КиМ. Сетимо се шта је Харадинај рекао око пада владе.

* Јесу ли протести порука Вучићу - ево шта ће се десити ако не будеш кооперативнији око КиМ?

- Не могу да искључим ни ту могућност. И покретање поступка за уставност РС може имати такав смисао. Неко има интерес да преузме власт, попут опозиције, неко да притиска због КиМ или ревизије "Дејтона". Није реч ни о каквој борби за демократизацију. Па, Двери су прољотићевска странка, они се боре против демократије.

* Често идете на КиМ. Замерају вам да то није ваш посао, већ да би требало да се бавите комуналним проблемима.

- Служио сам војску на КиМ, гробови предака су ми тамо. Држе ми предавања они који тврде да ће Вучић издати КиМ и који нису никада били тамо. А народ у јужној покрајини мисли другачије од ових који лармају пиштаљкама и бубњевима.

 

Сепаратисти у мањини

* Колика је снага заговорника сепаратизма у Војводини, међу којима је и Ненад Чанак, председник ЛСВ, коалиционог партнера СНС у Новом Саду?

- Не бих их потценио, али не мислим да им је снага велика. Било би лоше ако би неко на питању акцента измислио други језик, нашао два распопа и рекао да је то друга црква, па из Карловачке митрополије да је то нека друга црквена организација... Војвођански сепаратизам је мањински, али га не треба потцењивати.

 

 

 

Извор: Новости