Вести

Вучевић: Моја амбиција је да служим Србији

Милош Вучевић, министар одбране и председник Српске напредне странке, годину за нама описује као изазовну. А на почетку интервјуа анализирао је шта је све урађено у ресору који води и с поносом истакао да је учињено много на побољшању материјалног положаја припадника Војске Србије и запослених у Министарству одбране.

- Нису то била мала повећања плата, дијапазон је широк од готово 13% до чак 25%, али не намеравамо ту да станемо. Војска Србије ће бити још бољи послодавац, сваки амбициозан и млад човек моћи ће да се оствари уколико изабере овај позив и поред тога што је реч о најчеститијем могућем занимању, оно мора бити и атрактивно, јер живимо у добу тржишне привреде и морамо умети да одговоримо на све изазове које то доба са собом носи. Градимо широм Србије станове по веома повољним ценама за припаднике Војске Србије. Наш војник мора да зна да је његова држава ту за њега и да ће увек, макар када је реч о егзистенцијалним питањима, моћи да буде релаксиран. Успели смо да ојачамо наше одбрамбене капацитете. Српска наменска индустрија ради, усуђујем се рећи - одлично. Са перспективом још бољих резултата. Постали смо веома конкурентни на међународном тржишту. То показује како наше присуство на међународним сајмовима наоружања, тако и велики сајам наоружања који смо организовали у Београду. Купили смо хеликоптере са Кипра, који су добро опремљени и количином праве разлику у нашу корист. Имамо нове радарске системе, "хамере", обнављамо ПВО... Све су то процеси који су започети и који ће се тек наставити. Очекујте много добрих вести и у новој години. Да ли је могло боље? Увек може боље. Свестан сам чињенице да је још много посла пред нама.

* У 2023. години сте дошли на чело Српске напредне странке, па каква вам је била у том погледу?

- Изазовна. Није лако доћи на позицију на којој је пре вас био један Александар Вучић. Човек који се већ сада уписао у ред српских великана и који је променио ток историјских процеса, у нашу корист. Од народа који је био склон дефетизму и који није знао у ком правцу треба да иде, народа који се навикао на поразе, успео је да створи атмосферу оптимизма, са јасно зацртаним циљевима, ми смо постали народ победника. Александар Вучић је и даље несумњиви лидер свих српских напредњака, као и српског народа уопште. Српска напредна странка је моћна организација. Тврдим да смо једина политичка партија која може да организује митинг на ком ће се окупити преко 20.000 људи у року од 24 часа. Ми имамо месни одбор у сваком насељеном месту у Републици Србији и сваки месни одбор има своје руководство, од председника, преко потпредседника, секретара, до записничара. Нећете наћи ниједан кварт и ниједан заселак, где немате најмање једног активисту Српске напредне странке. Такву организацију није имала ниједна политичка организација на нашим просторима, никада. Чак ни Савез комуниста, који је, подсетићу, деловао у потпуно другим околностима и није проверавао своју подршку на демократским изборима. Успели смо да остваримо убедљиву победу. Демантовали смо све који су нам предвиђали пад. Наша подршка је поново на нивоу на ком је била 2014. године, и то након 11 година власти. Нешто што су српски аналитичари и социолози називали немогућим.

* Избори су завршени, многи вас виде на премијерском месту у новој влади, имате ли такве амбиције?

- Моја амбиција је да служим Србији. То сам радио као градоначелник Новог Сада пуних 10 година, то радим и сада као потпредседник Владе и министар одбране, као председник Српске напредне странке. На којој ћу позицији бити у наредном периоду, одлучиће Александар Вучић. Ја сам му захвалан на поверењу које ми је указао и у наредном периоду, шта год мој посао био, трудићу се да радим најбоље што знам.

* Шта ће бити са изборима у Београду, очекујете ли њихово понављање?

- Грађани Београда су пружили подршку политици Српске напредне странке други пут у 18 месеци. Да ли ће бити нових избора зависи од политичке одлуке Бранимира Несторовића и групације око њега. Уколико он остане при својој одлуци да не жели у коалицију ни са ким, имаћемо нове изборе у престоници и победити још убедљивије.

* Година 2024. ће свакако бити година избора у свету, како ће се то одразити на Србију?

- Свет је глобално село, немогуће је да се збивања на неком другом меридијану не одразе на нас. Имаћемо изборе за Европски парламент, за председника Русије и вероватно најважније - опште изборе у САД, за председника, трећину сенатора и све конгресмене. Помно ћемо пратити и анализирати сваки од ових догађаја и доносити одлуке искључиво у складу са српским националним интересима. Захваљујући Александру Вучићу и Српској напредној странци, Србија ће остати стабилна и мирна. Никоме нећемо дозволити да угрози нашу слободу и легитимне националне интересе.

* Који тренутак вам је био најтежи, а који најлепши у 2023. години?

- Најтежи тренуци у овој години су свакако повезани с трагичним догађајима у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару и дан касније у Дубони и Малом Орашју. Та свирепа убиства, стрељања деце и људи у два дана почетком маја шокирала су целу нацију и питање је када ћемо се од последица ових трагедија уопште опоравити. Као веома тежак тренутак у овој години издвајам и 24. 9. и све оно што се дешавало на Косову и Метохији, у околини Манастира Бањска, као врхунац страдања Срба у нашој јужној покрајини. Најлепши тренутак ми је везан за обележавање Дана војске и свега што смо тада приказали од наоружања и војне опреме, али и дела оспособљености Војске Србије на аеродрому у Батајници ("Гранит 2023"), као и 26. 5. када сам на конгресу Српске напредне странке, на предлог Александра Вучића, изабран за председника најјаче странке у Србији.

* Где ћете дочекати Нову годину и с ким, а где ћете провести Божић?

- Нову годину ћу дочекати и с дежурним јединицама Војске Србије, али и с породицом и нашим пријатељима. Тако ћу провести и божићне празнике.

* Који савет дајете синовима, а шта је оно што сте од њих научили?

- Да пре свега и увек буду добри људи. Да бити добар човек није наивност и слабост, већ највећа врлина. Да се држе принципа чојства и јунаштва. Да воле своју породицу, свој народ и државу. И да је највећа част служити својој отаџбини.

* Све мање времена за пецање. Сваки слободан тренутак користите да идете на пецање, који улов памтите?

⁠- Имам далеко мање времена за мој хоби, риболов, али ме зато млађи син Данило успешно "замењује". На понос оца.

 

 

 

Извор: Ало