Вести

Вучевић: Морамо да чувамо државу и помажемо наш народ на КиМ

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је у Атини, после више од сат времена разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком да је његов утисак да нема ни говора да ће Аљбин Курти ући у формирање Заједнице српских општина.

"То је мој утисак, ја не могу да кажем да је то званична порука Мирослава Лајчака али сам стекао утисак да Куртију не пада на памет да формира ЗСО. До краја ове године нико ни не види план његове активности на формирању ЗСО, да не улазим уопште какав би био садржај те заједнице", рекао је Вучевић српским новинарима у Атини.

Вучевић је рекао да не може да каже да је оптимистичнији после разговора са Лајчаком или да је добио нека уверавања да Приштина има додатну вољу да смири ситуацију на терену, али је навео да ће Лајчак врло брзо посетити Београд и разговарати са председником Александром Вучићем.

"Веома сам забринут за ситуацију на КиМ, за судбину нашег народа, морамо да чувамо наш народ на КиМ, да му помогнемо а истовремено да будемо стрпљиви да разумемо геополитичке околности, да не наседамо на провокације да нас не увуку у оно што би желели", поручио је Вучевић.

Вучевић је оценио да је имао важан састанак са специјалним представником ЕУ.

"Важан сусрет са Лајчаком, мислим да он разуме шта се дешава на терену, мени је нејасно да нико не може да изврши притисак на Куртија али дозвољавам да ја немам најбољи преглед ситуације за то што се дешава", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да су пред Србијом не лаке околности и не лак период.

"Морамо да чувамо државу, да помажемо наш народ на КиМ, да га сачувамо, а да истовремено не угрозимо целу државу Србију, да не будемо увучени у неке сукобе јер би Курти то највише желео и да будемо приказани као негативци", закључио је Вучевић.

 

Можда сам звучао оштрије, али одговорно сам бранио Србију

Можда сам звучао оштрије, али када видите да постоје дупли стандарди према вашој држави онда реагујете емотивније, рекао је премијер Вучевић одговарајући на питања новинара у Атини.

Вучевић је, иначе, на панелу, у оквиру Међународне конференције “Мир и одрживи развој” указао да не воли да види двостуке стандарде који постоје, и по питању сарадње са Пекингом или у случају позивања на поштовање територијалног интегритета који је, како је подсетио учеснике, битан у случају Укарјине, али не и Србије.

"Одговорно сам бранио Србију. Можда сам некако звучао оштрије али када видите да постоје дупли стандарди према вашој држави онда реагујете и мало емотивније", рекао је Вучевић новинарима који су приметили оштрију реакцију премијера.

Вучевић је рекао да је добро да Србија учествује на оваквим конференцијама и да изнесе своје аргменте.

"Замислите да се све ово прича без Србије. Мислим да је добро да је неко од нас увек ту и да може да изнесе наше аргументе и чињенице. Али заиста смо спремни да сарађујемо  са свима на Балкану. Желимо сваки успех и Северној Македонији и Албанији, Црној Гори, БиХ. Имамо заједничку европску судбину јер Европа не може да буде заокружена без земаља Западног Балкана", рекао је Вучевић.

Премијер је истакао да чланство Србије у ЕУ јесте национални интерес.

"Али дозволите нам да имамо период усклађивања са спољном политиком ЕУ што се најчешће спочитава Србији", истакао је Вучевић.

Вучевић је пренео да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, са којим је вечерас разговарао, оптимиста што се тиче европских интеграција и да нова Европска комисија изађе са комплетним предлозима.

"Али нисам сигуран да ће то обухватити све актере. Е сад ко је спремнији и у бољој политичкој и геополитичкој ситуацији, видећемо", рекао је Вучевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг