Вести

Вучевић: Напади које трпи Вучић незапамћени су у историји парламентаризма у Србији

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић о резултатима досадашњег рада, плановима и предстојећим председничким изборима:

* Након готово годину дана другог мандата на челу Града, како сагледавате све што је у Новом Саду учињено у протеких 10 месеци?

- С једне стране, имамо континуитет у раду градске власти и политичку стабилност, а са друге подршку од стране Покрајинске и Републичке владе, чији је стожер такође Српска напредна странка. Ако ме питате шта то значи у животу Новосађана, одговор је врло јасан. То значи да је удвостручен списак пројеката које ћемо радити, међу којима су и они капитални за које локална самоуправа не би имала финансијских могућности да их реализује, а претходних година то нисмо успели јер смо имали потпуну опструкцију од стране Покрајинске владе бившег режима Демократске странке. И то је најзначајнија ствар која је урађена последњих 10 месеци. Нови Сад се договорио и кренуо у реализацију заједних пројеката у које су укључена сва три нивоа власти. Завршавамо Клинички центар Војводине и Жежељев мост, градимо зграду Хитне помоћи, зграду Радиотелевизије Војводине, Сентандрејски булевар…

 

* Добијање звања Европске престонице културе 2021. је свакако једна од најзначајнијих ствари које су се граду догодиле у протеклих пар деценија. Шта Нови Сад планира да уради у наредне четири године како би спреман дочекао 2021?

- Формирана је Фондација “Нови Сад 2021. – Европска престоница културе”, и они ће практично бити носиоци целог пројекта. Сваки корак у реализацији пројекта ће бити потпуно транспарентан јер је важно да Новосађани буду у току, и да се укључе у припрему нашег града за 2021, као што су се и до сада укључивали дајући нам сугестије, идеје… Поред развоја културних, радићемо и на проширењу туристичких потенцијала, опремању инфраструктуре, што свакако радимо, настављамо брендирање града…

 

* Према истраживањима “Нинамедије” ваш рејтинг је у новом мандату, нарочито протеклих пет месеци, у непрекидном порасту. Шта су главни разлози за то ако покушате да ствар сагледате са стране?

- Нема у мом раду никаквих тајни. Све је видљиво и опипљиво. И Новосађани виде све оно о чему сам у претходним питањима говорио, виде колико град постаје другачији, како напредује. Ја им се захваљујем на подршци, и очекујем да ће и даље подржавати све оно што Новом Саду доноси просперитет.

 

* Међу негативним појавама у граду често се помињу обрачуни навијачких и хулиганских група у којима страдају и недужни грађани, као приликом недавног инцидента код Футошке пијаце. Како град планира да реши овај проблем и каква је сарадња по том питању са МУП-ом?

- Сложићете се да то није проблем само Новог Сада, али да се наш град у том контексту некако превише потенцира у јавности. Не желим да улазим у то ко и из којих побуда то чини, али не дозвољавам да се ствара утисак да Нови Сад није безбедан град. Чињеница је да је број кривичних дела смањен, и то показују подаци полиције. Чињеница је и то да сам пре неколико година окупио све колеге из политичких странака, полицију, струку, школе, родитеље, како би заједно радили на превенцији вршњачког насиља и безбедности око школа. Чињеница је и то да ми као локална самоуправа помажемо раду и опремнају полиције, финансирамо увођење камера за видео надзор… Дакле, чинимо и ћинићемо све сто је у оквирима наших надлежности, и имамо добру сарадњу са МУП-ом Србије, а хулигани су проблем целог друства.

 

* Поред инцидената са хулиганима, шта су по Вашем мишљењу горући проблеми Новог Сада на чије решавање ћете се фокусирати у наредне три године?

- Већ смо фокусирани на реализацију капиталних пројеката, наставак опремања комуналне инфраструктуре, привлачење инвеститора, поред Лира и Делфија имамо најаву још једне велике међународне компаније која је заинтересована на долазак у Нови Сад – немачког Континетала. Уз све то, ту су и припреме за 2018. и 2021. када преузимамо две европске титуле – омладинске, односно, културне престинице.

 

* Из Новог Сада долазе два кандидата за Председника Србије, Ненад Чанак, лидер ЛСВ и Мирослав Паровић, оснивач Треће Србије. Са Лигом сте тренутно у коалицији на градском нивоу а са Трећом Србијом сте били у коалицији до пре годину дана. Како оцењујете оптужбе дела опозиције да је реч о кандидатима који су “тројански коњи” власти?

- Зашто њих не питате?! Знате, толико сам се бесмислених лажи наслушао током ове кампање, а ово је једна од оних које не завређују никакав коментар.

 

* Као потпредседник СНС били сте веома активни у кампањи председничког кандидата Александра Вучића, лидера ваше странке. Када би сте поредили ову кампању са оном 2012. шта су главне разлике?

- Ову кампању, али и период између кампања, обележили су незапамћени у историји парламентаризма у Србији напади на једног кандидата, позиви на линч, на вешања на бандере, вређање његове породице, беспризорне лажи које се о њему шире у појединим медијима и на друштвеним мрежама. Александар Вућић и његова породица су постали жртве болесних и немоћних политичара који су сав свој програм, и целу своју кампању заснивали само на мржњи према њему. Као правник тврдим да је тужилаштво требало више да реагује. Као човек сам ужаснут оним што свакодневно слушам и гледам. Као његов пријатељ и саборац, сигуран сам да ће он из свега овога изаћи још јачи, и још поноснији, и да ће Србија, и она која му се диви, и она која данас изговара страшне ствари о њему, у Александру Вучићу имати најбољег председника. Већ од 2. априла.

 

Извор: "НСХроника.рс"