Вести

Вучевић: Наша листа однела чисту и убедљиву победу

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је вечерас да су напредњаци са листом "Александар Вучић - Србија сутра" однели чисту и убедљиву победу у свим градовима и општинама где су одржани избори, свуда осим у четири места - Тутину, Бачкој Тополи, Сенти и Кањижи.

"У свим осталим градовима и општинама имали смо сигурну победу. Понављам, у свим општинама, осим ове четири општине и што је природно, јер је тамо структура становништва која је увек дефинисала нешто другачији политички распоред на локалном нивоу", рекао је Вучевић на конференцији за новинаре у штабу СНС у Београду, којој је присуствовао и председник Србије и члан СНС Александар Вучић. 

"У свим осталим градовима, општинама, од севера до југа, од Суботице до Ниша и од Ужица па на исток свуда где су одржани избори, наша листа "Александар Вучић - Србија сутра", имала је чисту и убедљиву победу", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да излазности варира.

"Најмања је у општини Тутин 33 одсто, па до оне највеће које имамо у Срему, у Пећинцима нешто преко 70 одсто. То је оно што могу да вам кажем у овом тренутку, може да зависи од општине до општине, али је тај тренд да се креће између 43, 44 одсто па до нешто више од 50 одсто највећи део општина и градова који су имали изборе", рекао је Вучевић.

Вучевић је честитао свим грађанима на учешћу на изборима и најоштрије осудио све оне који су данас вршили насиље.

"Који су спречавали друге грађане да гласају, који су спречавали нормалне изборне активности које су присутне свуда у демократским државама. Најоштрије осуђујем и очекујемо одговорност оних који су физички нападали своје политичке неистомишљенике. Они који су физички упадали у кол-центре који постоје свуда у свету. И на западу и на истоку. Они који су разваљивали просторије, који су повређивали особе које раде у кол-центру. Прогањали, упадали, малтретирали, вређали, псовали, тукли новинаре. Нападали бирачке одборе. Ја се надам да ће сви ти одговарати пред лицем правде. Али то је питање за тужилаштво и суд", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да су грађани на изборима санкционисали оне који су упадали у туђе изборне штабове.

"Ови изборни резултати су најбоља потврда шта грађани мисле у односу на оно што су они радили. Па они се нису бавили својим симпатизерима и бирачима. Они су се бавили прогоном. Они који политички мисле другачије од њих. Боље да су се сконцентрисали на свој изборни штаб него што су упадали у туђе изборне штабове", закључио је Вучевић.

Вучевић је рекао да ће се СНС врло брзо обратити са прецизним подацима по градовима и општинама.

 

 

Србија изабрала стабилност и одговорност, избори имали национални карактер

Вучевић је рекао да је Србија на локалним изборима изабрала стабилност и одговорност као и да су избори имали и национални карактер.

Вучевић је рекао да победу посвећује свим грађанима, а изразио је захвалност председнику Србије Александру Вучићу.

"Био је доста одсутан због државних обавеза, али је веровао у ову политику, веровао у листу, веровао да смо направили добру синергију, заједништво и да смо показали да је Србија изнад сваке политичке странке, изнад партикуларног интереса", рекао је Вучевић на конференцији за новинаре у штабу СНС.

Вучевић је навео да сви у коалицији не мисле увек исто о свим питањима, али да је Србија нешто што их обједињава и што их је спојило. 

"И ниједна странка, ниједан покрет и сви они који су били део ове листе није изгубио свој идентитет, а опет смо сви дали себе за ту Србију и за наше градове и општине. И овај велики дан, јер ово је знак да Србија има право на сутра, на боље сутра и Србија је изабрала пре свега стабилност и одговорност за оно што нам долази", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао и да је ово важно за демократију.

"Ми очекујемо да заједнички радимо од локалног до државног нивоа, да се боримо за градове и општине, да се боримо за нашу Србију", рекао је Вучевић.

Вучевић је захвалио свим коалиционим парнерима који су допринели да листа "Александар Вучић - Србија сутра" победи, јер Србија има право на боље сутра. 

"Желим да се у име наше коалиције 'Александар Вучић- Србија Сутра', још једном захвалим свих грађанима. Не само грађанима који су гласали за нашу листу, него грађанима који су учествовали на изборима и допринели да Србија покаже да је демократска држава која има институције и која пре свега има право на сутра, на бољу будућност", рекао је Вучевић.

"Подршка нашој листи јесте суштинска подршка ономе што је председник Републике радио и што ради за Србију. Пре свега оно што ради у одбрани државног, и националног интереса, националног достојанства, посебно оно што ради по питању ове срамне резолуције око Сребренице и генерално што ради у одбрани државних и националних интереса", рекао је председник Вучевић.

Вучевић је додао да су ово били локални избори, али да је две трећине грађана гласало и додао да нема предаје и да одмах мора да се почне са радом.

 

Забринут сам због огољеног насиља опозиције, надам се да ће одговарати

Вучевић је изјавио да је забринут због огољеног насиља од активиста опозиције током изборног дана и изразио очекивање да ће сви који су учествовали у томе одговарати.

"То до сад нисмо имали или нисмо имали оваквог интензитета - да се неко не бави својим изборним штабовима, да се неко не бави својим кол-центрима, да се неко не бави својим контролорима односно члановима бирачких одбора, него се бави оним шта други раде и ако може да неког пребије, разлупа, поломи и онемогући да учествује на изборима", рекао је Вучевић одговарајући на питање новинара.

Истакао је да се приближавамо томе да, према опозицији, странке више неће смети да учествују на изборима.

Како је рекао, по опозицији, више неће смети да се спроводи кампања  од врата до врата, нити да се зове телефоном, нити да се имају кол-центри и друго.

"Иако та иста политичка конкуренција има кол-центре", рекао је Вучевић и додао да када су они то радили, онда је то било ОК, али да сад немају политичку снагу за то и да је онда то недозвољено. Па није демократски да комуницирамо с грађанима, да причамо о ономе што ми верујемо да јесте добра политика за Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Суботицу, Београд где су били избори сада или хоћете да кажете да нам нису потребне странке", рекао је Вучевић.

Нагласио је да смо први пут видели током избора огољено насиље - да неко улази у званичне кол-центре, који су пријављени и постоје од 2017. године.

"Само да не причају да смо имали дупле бирачке спискове и остале глупости. Јер то нико није видео, него они знају шта пише на папирима које нису видели. Али знају да погоде девојку флашом у тело, то је дозвољено. Знају да вређају новинарку и дају јој да се уживо кључи", рекао је Вучевић и додао да је бачен и сузавац на приватни кафић на Дорћолу.

Како је рекао, постаје потпуно бесмислено да је насиље дозвољено против оног за кога они кажу да је дозвољено да се спроводи насиље.

"Замислите да смо се одбранили, а одбранили би се, а онда би испало да су они жртве. Значи они спроводе насиље, малтретирају и тада је то добро пожељно јер, ето, вијај багру - туци сендвичаре и све је то ок. Када бисмо ми пружили отпор, онда би било - ево их насилници, ево их батинаши, ево их хулигани. Ја очекујем одговорност за све ово што су радили", навео је Вучевић.

Како је навео, опозиција се није трудила да представи свој програм, већ се њихов наратив заснивао на претњама, нападима, а тако се, како каже, не побеђује на изборима.

Градски одбор Српске напредне странке Београд саопштио је данас да је председник месног одбора Владимир Костић пребијен, а Вучевић је рекао да нема информације о његовом стању.

"Бавио сам се информацијама из изборних комисија, нисам добио те податке. Ја осуђујем насиље над било ким, немам никакву дилему и очекујем да одговара свако ко је починио кривично дело. Не правим никакву разлику, а надам се да ће се наш пријатељ опоравити и бити добро", рекао је Вучевић.

Вучеић је истакао да је већинска Србија народна, здрава и патриотска, негује традиционалне вредности, али жели модернизовану земљу.

"Једно друго не искључује и када причамо о будућности, не значи да се ми одричемо онога што нас је красило све ово време, кроз историју и векове. То је нешто што нас одређује и опредељује, а ми желимо да развијемо даље Србију. И то је моја кључна порука, не можете победити у Србији, а да не волите Србију", истакао је Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1/ТВ Пинк