Вести

Вучевић: Не могу ћутке да гледам како се ослобађају досовски лопови

Недавно питање Милоша Вучевића, потпредседника Главног одбора Српске напредне странке и градоначелника Новог Сада, судијама да ли служе народу или лоповима, и колико коштају њихов образ и част, а поводом ослобађајуће пресуде Предрагу Бубалу за „Луку Београд“, изазвало је огромну буру у стручној јавности, али и неподељене симпатије и слагање грађана Србије. Милош Вучевић каже да је многе погодило то што је рекао истину, односно што је гласно рекао оно што мисли 99 одсто народа.

- Зато су муњевито покренули хајку на мене, на челу су ми нацртали мету, и не престају по њиховим плаћеничким медијима и порталима да покушавају да ме дискредитују на све могуће начине. Очигледно је моја једина грешка била то што сам се дрзнуо да коментаришем нешто у вези са бизнисменом Мирославом Мишковићем, што сам гласно рекао да су наши судови зависни од тајкуна, делова некадашњег режима и спољних центара моћи, а све то је потврђено ослобађајућом пресудом за Предрага Бубала у случају „Луке Београд“. И ЕУ годинама тражи да се коначно расветле случајеви 24 приватизације којима је за стотине милиона евра оштећена наша држава, буквално на колена бачена српска економија, а стотине хиљада грађана доведено на руб егзистенције. „Лука Београд“ је једна од тих спорних приватизација и покојна Верица Бараћ је то истраживала, као и екипа „Инсајдера“. И сада испадамо сви луди, јер као нико није одговоран. И сада нас убеђују да нико није крив за лоповске приватизације, да се нико није обогатио на грбачи народа, да су сви они чистунци, и да још да треба ми њих да сажаљевамо. И зар је требало да ћутим и гледам како се ослобађају кривице осведочени досовски лопови, који су спровели те најмонструозније пљачкашке приватизације, прави економски геноцид?! А цела Србија зна да они нису ни хероји, нити жртве, већ да су кривци за све године нашег тешког живота. И тог момента, када сам чуо пресуду, била је то кап која је прелила чашу. Речи су једино чиме сам могао да се борим против неправде. И не стидим се ниједне речи коју сам изговорио. Напротив! Спреман сам да сносим све врсте одговорности, осим оне моралне, јер сам 100 одсто сигуран да нисам погрешио, и да сам рекао оно што и грађани Србије мисле. Уосталом, ускоро ће им ти исти грађани на изборима поновити моје речи, и сместити жуто – риђе – тајкунско – пљачкашку коалицију тамо где јој је место.

* Како то да се нико од Ваших колега правника није усудио да постави такво питање?

- Питајте их зашто нису. Не мислим да сам ичим увредио професију, јер часне колеге мисле исто као и ја. Од нас се и очекује да не ћутимо на примере непоштовања Устава и закона наше државе. Питајте колеге, удружења и све који су „скочили на мене“, зашто су ћутали када је амбасадор САД Кајл Скот коментарисао ослобађајућу пресуду за паљење америчке амбасаде у Београду? Зашто реч једну нису рекли када је Драган Ђилас данима са насловних страна најављивао како му СНС спрема хапшење, уколико се кандидује на изборима?! Питајте их да ли је нормално ћутати политичарима који скоро сваког дана оптужују тужилаштво да је подизало оптужнице из политичких разлога? Има ли тежег притиска на тужилаштво? Докле више то лажно моралисање, и докле ћемо двоструке аршине прихватати као нешто нормално? Је ли треба ми да ћутањем заташкавамо бахатости и лоповлуке, док се политички и финансијски утицаји на правосуђе сматрају општим местом у нашем друштву? Није ли случајно да исти судија суди у „афери кофер“ и у предмету „Лука Београд“, као и да бивши судија Владимир Вучинић враћа пасош Мирославу Мишковићу, а након тога завршава у Председништву странке Вука Јеремића, одакле је, гле чуда, и Бубалов адвокат Владимир Гајић? И има још колико хоћете таквих примера. Ја не признајем правосуђе које је независно од свог народа. Признајем само правосуђе које је независно од разних интересних група.

* Шта је потребно да се уради како би се поправила ситуација у српском правосуђу?

- Озбиљне и свеобухватне реформе. Сад се праве луди они који су их, тобож, раније спроводили, и довели у ситуацију у каквој је данас. Није СНС одговорна за то што је домаће правосуђе данас на тако ниским гранама, што су институције скоро паралисане због јаког утицаја појединих финансијских и политичких центара моћи. Кад једна странка, а то је била Демократска странка, реформу спроводи тако што постави све судије и све тужиоце, онда већ у најави имате бруталан политички утицај. И Брисел то зна, и сви ми то знамо, и зато у вези са ситуацијом у правосуђу немам никаквих илузија – треба мењати све што смо наследили, учинити га много ефикаснијим. И ми смо спремни на то. И ми не мислимо да је независност правосуђа идеолошки мит.

* Колико се Нови Сад данас разликује у односу на град у време када сте тек постали градоначленик?

- То уопште не може да се пореди! И по статистичким подацима, али и ако погледате стваран живот, ако и сад прођете било којим делом Новог Сада, видећете бројна градилишта, модернију инфраструктуру... Чућете и од самих Новосађана да је значајан напредак у свим сегментима живота. То све није урађено у једној години, већ је резултат континуиране политике СНС која је на власти од 2012. године. На претходним локалним изборима добили смо још убедљивију подршку грађана, што је најбоља потврда да смо добро кренули пре пет година, и да смо још боље радили. Нови Сад данас има најстабилније јавне финансије од свих градова у земљи, избалансиран буџет, у року извршавамо сва плаћања и немамо ни динара дуга. То је оцена Фискалног савета. Прошле године имали смо за око 14 одсто више туриста, а преко 4.700 мање незапослених, тако да је тренутна незапосленост у Новом Саду 10,5 одсто, што је испод републичког просека. Први смо покренули програм субвенционисања боравка деце у приватним вртићима, и данас свако дете има своје место у вртићу. После више деценија, покренути су велики инвестициони пројекти, отворене су прве фабрике, у већини јавних и комуналних предузећа стабилизована је финансијска ситуација, реформишемо управу, припремамо се за реализацију два међународна пројекта - Омладинске престонице Европе 2019. и Европске престонице културе 2021. године. За само пет година, остварили смо оно о чему су Новосађани, па и ја сам, могли само да сањају. А пре тих пет година затекли смо милионска дуговања, гомилу по град штетних уговора, јавно-комунална предузећа на ивици банкрота... Али, волим да гледам у будућност. Прошлости се сетим само као опомене да радимо још више за Нови Сад, и да не дозволимо да се икада више понови бахатост жутог пљачкашког режима.          

* На које пројекте сте најпоноснији који су урађени или покренути током 2017. године?

- Најпоноснији сам на чињеницу да је Нови Сад друго по величини градилиште, одмах након Београда, и да има преко 700 активних градилишта. То све говори. Спојени су лукови, а ускоро ће бити завршен Жежељев мост којим ће пролазити међународна пруга Београд - Будимпешта. После 18 година, почела је изградња зграде Радио телевизије Војводине, потпуно уништене током НАТО бомбардовања. Градимо још неколико капиталних објеката: зграду Хитне помоћи, Научно технолошки парк, музичку и балетску школу са концертном двораном, у току је уређење Универзитетског кампуса, ревитализација Петроварадинске тврђаве, обнова фасада у подграђу тврђаве ... У Новом Саду се гради највећи тржни центар у овом делу Европе, у току је опремање великог броја саобраћајница и остале инфраструктуре у свим деловима града, почиње изградња Сентандрејског булевара, завршетак градње Клиничког центра Војводине... 

 

Желим још инвестиција

* Шта бисте волели још да урадите у мандату градоначелника Новог Сада?

- У Новом Саду се дешава највећи инвестициони циклус у последњих неколико деценија. Очекујем завршетак неколико капиталних пројеката, који ће постати нови симболи града, и да једнако успешно, као што градимо инфраструктуру, изградимо и модерну и функцоналну градску управу, и решимо судбину Апотекарске установе, ЈКП Стана и Спенса, јер су та предузећа највећи баласт за буџет града. Бићу задовољан ако овом одличном темпу којим смо кренули, сваке године додајемо по бар мало убрзања, ако на наше тржиште дође још неколико инвеститора попут „Лира“, „Делфаја“ и „Континентала“, ако се наш Универзитет буде још више ширио и напредовао у међународним оквирима, а подсећам Вас да смо прошле године постали центар за високообразоване установе, у оквиру међунардног пројекта „Један појас – један пут“, Групе 16 + 1, Кине и земаља Централне и Источне Европе. Волео бих да успемо у томе да Новосађанима и гостима Новог Сада дамо што више разлога за осмех, за задовољство, да будемо добри домаћини као Омладинска престоница Европе 2019. године, да нашој земљи донесемо бројне бенефите током тог међународног пројекта, и да се што боље уиграмо за пројекат који нас очекује 2021. када Нови Сад постаје Европска престоница културе.     

 

Почаствован сам што радим за своју земљу

* Како објашњавате то што СНС, из избора у изборе, остварује све боље резултате у Војводини? Колико сте, као потпредседник ГО СНС, својим радом допринели таквој слици?

- Нема ту шта посебно да се објашњава. Народ види и осети колико радимо, и да тај рад даје резултате у побољшању сваког сегмента живота. Једино тако ми и меримо нашу успешност – у побољшању квалитета живота грађана, што значи више посла, веће плате, бољи стандард, више фабрика, школа, вртића, модерније болнице и инфраструктура, све то у угледној, стабилној и међународно поштованој Србији. Поверење грађана је наш највећи успех, а оно је прошле године било на рекордном нивоу од увођења вишестраначја. Искрено, очекујем још боље од бољег, када су резултати у питању. Јер Србија више није земља у којој лоповлуци побеђују поштен рад, и то грађани знају. И зато морамо да радимо још више. А када говоримо о заслугама, можемо да говоримо само једном човеку, а то је председник Србије и наш председник Александар Вучић. Њему грађани највише верују, а његова енергија нас све покреће, и он је најзаслужнији за то што Србија данас јесте. Волим свој посао, јер волим своју земљу, и желим јој најбоље, и зато сам и поносан и почаствован што могу за њу да радим као један од најближих Александрових сарадника, као потпредседник СНС.

 

 

 

 

извор: СНС Информатор