Вести

Вучевић: Неће успети покушаји да се сруше институције и завлада улица

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, најоштрије је осудио свакодневне нападе на председника Србије и СНС Александра Вучића, који долазе са свих страна, у тренутку када покушава да нађе решење за проблем Косова и Метохије са којим се Србија деценијама суочава и да заштити српски народ.

„Овакви напади изазивају гнушање и грозан осећај, јер ти људи не виде даље од својих сујета и не знају ништа осим да мрзе. Разумем да то раде из немоћи и очаја, и очајничких покушаја да се поново домогну власти, односно народних пара, али страшно је што неко ко себе назива политичарем показује да му будућност Србије и грађана није ни мало битна. Не мрзе они само Вучића. Они мрзе Србију. И сада показују своје право лице. Па и та препланулост коју су донели са летовања у прескупим ризортима и на егзотичним дестинацијама, не може да сакрије то да образи треба да им буду црвени од стида због све штете коју су нанели и нашем народу на Косову и Метохији. Али, немају они ни стида, ни срама, ни емпатије према народу који су осиромашили, нити имају политичких идеја. Они су једна саможива, профитерско - милитантна интересна група. Они отворено прете председнику државе, који је и врховни командант оружаних снага, и покушавају да сруше институције и да завлада улица. И по ко зна који пут, због напада на нашег председника и његову породицу, позивам државне органе да реагују, да не буду савезници тих политичких монструма.

* Шта грађани мисле о политици Српске напредне странке и Александра Вучића, која у први план ставља привредни препород земље и борбу за очување суверенитета?

- То шта мисле најбоље показује око 60 одсто подршке на изборима, и та подршка стално расте без обзира на тешке реформе које спроводи председник Вучић, који и у проблемима показује колика је његова снага, колико је храбар и спреман да следи своје принципе и бори се за интересе Србије „очи у очи“ са највећим светским лидерима. Популарност Александра Вучића избацила је и нас у први план, и зато моје колеге и ја морамо да пратимо његов темпо, да радимо још марљивије, да грађанима увек говоримо истину и да се храбро изборимо са проблемима које је бивши режим годинама гурао под тепих, јер у СНС-у нема места за профитере и кукавице.

* Како објашњавате то што СНС на свим изборима за савете месних заједница који су одржани у последње време у Новом Саду, али и широм Војводине, односи убедљиве победе?

- Нема ту неке велике филозофије. Погледајте како су грађани живели пре доласка СНС-а на власт, а погледајте како живе данас. Погледајте где је Србија била пре седам година, а где је данас. Народ је схватио да политика није профитерски посао, као што су је таквом били направили Ђилас, Јеремић и њима слични. СНС није интересна елитистичка група, већ странка народа, и наша обавеза је да будемо што ближе грађанима, да слушамо шта су им проблеми, а шта потребе, и зато су нам једнако важне месне заједнице као и Народна скупштина.

* Када се очекује отварање Жежељевог моста и колико је то важно за Нови Сад?

- Сада је то питање дана. Очекујем да ће већ почетком септембра мост бити у пуној функцији, односно, да ће бити отворен и за друмски саобраћај. Биће то велики дан за све Новосађане јер је питање мостова врло емотивно за нас. Коначно ћемо, после 19 година од НАТО агресије, скинути један тако болан ожиљак са лица Новог Сада и наш град ће добити нови друмско - железнички мост на месту срушеног Жежељевог моста. Он је део стратешког путног правца - Железничког коридора 10, и туда пролази пруга Београд - Будимпешта. Нови Сад ће тако имати адут више у својој понуди дестинација за улагање капитала, и уопште за даљи развој инвестиционих потенцијала. Отварање Жежељевог моста биће и наша велика победа, јер смо успели да покренемо градилиште које је затворила катастрофална политика бившег режима Демократске странке, јер им је Жежељ био полигон за разне политичке и финансијске марифетлуке. Годинама се није видео крај изградњи моста и Новосађани су га чак поредили са градњом Скадра на Бојани, све док Српска напредна странка није узела посао у своје руке. И зато сам поносан на још један велики успех наше политике, што смо на још једном месту премостили Дунав.

* Колико су велике инвестиције, попут „Делфаја“, допринеле смањењу незапослености у граду и пунијој градској каси?

- Само у последњих шест месеци, у новосадској каси је преко 650 милиона динара више, по основу наплате пореза на зараде. То најбоље говори о томе колико је снажан развојни потенцијал града, и колико је повећана привредна активност. Компаније „Лир“ и „Делфај“ покренуле су тај инвестициони талас и учиниле да Нови Сад постане конкурентнији, јер мултинационалне компаније пажљиво бирају место где ће отворити нове погоне, а посебно када отварају око 7.000 радних места. После њих је дошао „Континентал“ са својим Развојно - истраживачким центром, и многе друге компаније из разних области привреде.

* Да ли су Новосађани заинтересовани да раде у новим фабрикама које се отварају?

- Посла има за све оне који желе да раде. Међу првима смо почели да прилагођавамо систем образовања потребама привреде и тржишта рада, односно да у пракси примењујемо дуално образовање.

* Шта је најважније од инфраструктурних пројеката урађено у граду и околини, и шта је у плану?

- Инфраструктурно равномерно опремамо све делове града, како би квалитет живота био на истом нивоу, без обзира на то да ли живите у центру, или у неком приградском насељу. У току је реализација многих великих инвестиција, а неке су завршене, попут зграде Хитне помоћи, најсавременијег објекта тог типа у региону. Завршава се изградња музичке и балетске школе са концертном двораном, а у току је и изградња културног дистрикта у некадашњој старој фабрици, такозваној Кинеској четврти, гради се зграда РТВ-а, такође срушена током НАТО агресије, Научно - технолошки парк, у току је обнова фасада у подграђу Петроварадинске тврђаве... У Новом Саду гради се највећи тржни центар у региону и ексклузивни пословно - стамбени објекти попут Пупинове палате, и влада велико интересовање за улагања у области грађевинарства. Врло је извесно да ће ускоро почети реализација пројекта вредног око пола милијарде евра, и то на локацији уз сам Дунав.

На Егзиту 200.000 посетилаца

* Колико сте задовољни туристичком посетом Новом Саду, посебно током трајања „Егзит фестивала“?

- Само у првих шест месеци ове године, у односу на исти период лане, у Новом Саду је број туриста повећан за 9,6 одсто, од тога страних туриста било је више за 18,1 одсто. Такође, број ноћења повећан је за 29,3 одсто. Летњи фестивалски месеци донеће нам још боље показатеље, јер само је током четири дана, Егзит забележио преко 200.000 посетилаца.

* Како су посетиоци реаговали када су видели премијерку Ану Брнабић и Вас на „Егзиту“?

- Знате да се на Егзит иде због добре музике и провода, па смо и премијерка и ја зато били на тврђави. Али, не желим да кријем да су Егзиташи који су нас препознали били одушевљени, тако да нам је било супер.

 

 

 

Извор: СНС Информатор