Вести

Вучевић: Нема јаче силе од воље народа

Досадашњи ток кампање обележиле су две врсте порука, рекао је председник Српске напредне странке и први на листи "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Милош Вучевић.

"Прву је слао СНС. То су поруке мира, развоја, рада, стабилности. Нови инвестициони циклус, конкретни планови изградње нових школа, вртића, јаслица, домова здравља, болница, клиничких центара, домова за старе. Нових путева, ауто-путева, мостова, пруга. Већих плата и пензија и нових радних места. Конкретни планови који се тичу свакога од нас. Другу врсту порука шаље блок окупљен око Драгана Ђиласа. Ту мислим како на самопрокламоване грађанисте, тако и на самозване националисте из разних опозиционих опција. Они се искључиво руководе мржњом директно усмереном према председнику Александру Вучићу и његовој породици. Другу политику они и немају. Мржња, поделе и лажи. То је њихова "политика"", истакао је Милош Вучевић.

* С којим главним идејама и порукама излазите пред бираче?

- Србија не сме да стане, али не сме ни да се врати у период до 2012. године. Не желимо да незапосленост коју смо свели на минимум поново износи готово 30 одсто. Не желимо да просечна плата опет буде 320 евра, хоћемо да буде 1.450 евра и хоћемо да пензије прате плате. Да се захвалимо и одужимо нашим пензионерима за све што су урадили за своју државу. Нећемо да дозволимо бившем режиму, а садашњој опозицији да се врати на власт и прогласи Републику Српску геноцидном творевином, сруши споменик Стефану Немањи и забрани обележавање годишњице злочиначке операције "Олуја". Нећемо да им дозволимо да легитимизују сецесију "Косова" тако што ће нашу покрајину прогласити за независну државу. Грађани само треба да упореде резултате њиховог рада – јединствене Демократске странке и њихових другова из Демократске странке Србије до 2012. године и наше резултате након 2012. године. Све ће бити белодано јасно.

* Ваши политички опоненти такође нуде своје адуте у кампањи. Како бисте их оценили?

- Демагози и популисти. Нуде лака решење за тешке проблеме. Самозвани десничари би да "замрзну конфликт" на Косову и Метохији. А како то замишљају када Албин Курти жели отворени конфликт, када жели рат? Шта то они тачно предлажу? Да не радимо ништа и чекамо да се стање на Космету поправи само од себе? Или да ратујемо против НАТО савеза? Можда да прогласимо "Косово" независном државом како то отворено предлажу поједини ђиласовци? Они немају ниједан смислен одговор. На свакој теми то можете закључити. Њихов једини циљ је да се дочепају буџета и да наставе тамо где су стали 2012. године. Председник Вучић води политику која јача Србију. Снажна Србија одговара само Србима. Извесно је да ће се притисци на председника појачавати у наредном периоду, и то комбиновано. Споља и изнутра. Александра Вучића подржава српски народ. Његова популарност је незабележено висока у нашој историји. И нема те силе која вољу народа може надјачати.

* Прилично сте оштри према политичким противницима?

- Листа "Србија против насиља" је тајкунски производ Драгана Ђиласа и његовог савезника Драгана Шолака. Они стоје и иза медија који су у потпуности у служби кампање листе "Србија против насиља". Никога не треба да чуди кампања вређања и нападања против Александра Вучића и његове породице која се у тим медијима води. Тајкуни другу политику осим нападања и вређања и немају. Реч је о ставу који доминира међу самозваним припадницима "елите". За њих је већи део народа којем и сами припадају вредан презира и они то не крију. Тај већински народ у Србији за њих нема политичку вредност, он им је предмет подсмеха. Ђилас, Јеремић и Тадић имају много тога заједничког. Сви су некада били моћни, нико од њих не ужива подршку грађана и сви су купили или основали минорне странке само како би и њих неко ословљавао с "председниче". Реч је о скупу умишљених лидера препуних фрустрација, који не могу да истрпе реалност, које су ипак донекле свесни. Реч је о идеолошким настављачима тоталитарног терора из четрдесетих година прошлог века који и не верују у демократију, јер народ којим желе да владају сматрају мање вредним. И истовремено проклињу своју злехуду судбину што су рођени у Србији, на коју гледају као на неку врсту тамнице, или како би то њихова ведета Драган Бјелогрлић рекао, "зверињака". Српски народ то одлично види и поново ће им адекватно одговорити. Културно и мирно. Оловком и листићем.

* Нису сви учесници на овим изборима спремни да отворено поделе своје мишљење и ставове о најважнијим државним и националним питањима, попут Косова и Метохије, Републике Српске, односу према Европској унији и Русији, НАТО-у. Зашто се то крије и како ви одговарате на ова питања?

- Зато што немају политику. Зато што им је циљ да се докопају власти по сваку цену и није их брига за грађане. Наша политика је јасна. Косово и Метохија је аутономна покрајина у саставу Србије. Спремни смо на договор, нисмо спремни да пређемо црвену линију. Упркос свим притисцима, никада нећемо признати једнострано проглашену независност "Косова". Тачка. У наредном периоду Курти ће покушати да завади косметске Србе међусобно, а онда и са званичним Београдом. Одлучност косметских Срба да опстану и сачувају сопствени идентитет је сувише велика да би било ко могао да их поколеба уценама, притисцима, подмићивањима. Нема тог новца који би могао да раздвоји Србе с Космета од њихових сународника и њихове престонице Београда. Они су претрпели велике притиске и изазове. Уз нашу помоћ, уз помоћ целокупног српског народа, пребродиће и ове недаће. Пребродићемо их заједно!

* Тешка су времена и за много веће земље од Србије?

- Балкан је раскршће различитих интереса. Овде се преплићу деловања страних служби свих држава које представљају регионалне или светске силе. Али Србија зна како да штити своје интересе. То препознају и косметски Срби и зато СНС у јужној покрајини осваја преко 98 одсто гласова, што је и разлог Куртију да косметским Србима онемогући гласање овог пута, у нади да ће тако ослабити резултат Српске напредне странке и ојачати оне који су га хвалили у својим, тајкунским медијима, називали реформатором и дашком позитивних промена на Балкану. Званични Београд креира своју политику према Косову и Метохији на два принципа, а то су мир и одлучност. Држава Србија чини све што може да би очувала мир и омогућила сарадњу. Али исто тако, решени смо да заштитимо своје легитимне интересе и свој народ на Космету. Нисмо ми ти који изазивају нестабилност, то чине Курти и Приштина, па би њима морали и да се обрате западни партнери како би мир и стабилност на Балкану ипак били очувани. Републику Српску волимо највише на свету и то нам нико не може забранити. Увек ћемо је помагати, штитити и бранити и, наравно, нећемо задирати у интегритет Босне и Херцеговине. Будућност Босне и Херцеговине лежи у сарадњи са Србијом, у изградњи ауто-пута Београд – Сарајево, прихватању испружене српске руке која доноси вакцине за борбу против короне, која нуди могућност за трговину, културну и привредну сарадњу. Константно инсистирање на ратним темама из деведесетих година прошлога века, искључиво кроз призму распаљивања националистичких страсти, сасвим сигурно не може донети ништа добро.

* Европа или Русија?

- Србија треба да постане пуноправна чланица Европске уније, јер би од тога користи имали наши грађани. То је наше стратешко опредељење и наставићемо да радимо у том правцу, али ако неко очекује да ћемо на том путу да се одрекнемо свог националног ДНК, онда се тај неко грдно вара. Нисмо и нећемо уводити санкције Руској Федерацији. Чуваћемо партнерства с Кином, али и арапским светом, Индијом, Африком, обема Америкама. Водићемо суверену и мултивекторску спољну политику. Остаћемо војно неутрални, нећемо се сврставати ни у један војни савез, па тако ни у НАТО. Нећемо узимати учешће у овом новом, светском сукобу. Сачуваћемо народ и наставити да јачамо своју војску како би била спремна да се одбрани од сваког потенцијалног агресора.

* Обављате у овом мандату дужност министра одбране и суочили сте се с великим изазовима за нашу националну безбедност, који извиру пре свега од неодговорног режима привремених институција на Косову и Метохији, на челу с Куртијем. Како оцењујете укупне безбедносне прилике?

- Ситуација је изузетно сложена. На Косову и Метохији имамо посла с психички нестабилном особом која константно провоцира и жели рат Србије и НАТО савеза. Аљбин Курти је опасност и за Србе и за Албанце и највећа претња за мир у региону. Нека свако добро зна. Нећемо допустити егзодус Срба, нити дозволити да неко сруши мир. Живимо у веома нестабилном свету. Осврнимо се око себе. Само једну Румунију далеко од нас води се крвави и несрећни руско-украјински рат. Јужни Кавказ је поново ратно поприште, баш као и Блиски исток где се израелско-палестински сукоб креће ка новом, веома опасном нивоу ескалације. Пацифик је нестабилан, Јужна Америка је сведок гомилања трупа на различитим границама, у Африци се истовремено води сијасет ратова, а притом оружани конфликти у Сирији и Јемену још увек нису окончани. Напротив.

* Где је место Србије у таквом свету?

- Ми чувамо мир. Не желимо и нећемо дозволити да будемо увучени у неки нови светски конфликт. Двадесети век је био сувише крвав за нас Србе. Зато овај век мора бити доба развоја, напретка и мира. Зато су ови избори тако важни. Не смемо предати власт у руке онима који ће служити туђем интересу. Српска војска је данас далеко снажнија него што је била 2012. године и ми ћемо с њеним јачањем наставити. Не да бисмо претили било коме, већ да бисмо били способни да одбијемо сваки потенцијални напад. Они су до 2012. године уништавали тенкове и друго оружје и оруђе, запостављали нашу наменску индустрију. Нисмо имали ниједан авион који је могао да узлети, били смо потпуно девастирани.

* Данас смо према процени најзначајнијих светских портала који се баве овом тематиком водећа војна сила у региону?

- Улажемо у све родове војске, у опрему, у едукацију, у инфраструктуру. Војни позив је најчеститије занимање, али то мора постати и атрактиван позив који ће пружити прилику момцима и девојкама да се каријерно остваре. Ми управо на томе и радимо. Положај српског војника данас је вишеструко бољи него 2012. године. Свако ко је објективан то ће казати. Плате су далеко боље и биће још боље, градимо јефтине станове за припаднике војске, полиције и служби безбедности, улажемо у њихову сигурност и безбедност. И наставићемо то да чинимо – јер ко не храни своју војску, храниће туђу.

* Честе су оптужбе из страних, али и појединих домаћих кругова да је Србија дестабилизујући фактор у нашем окружењу. Шта је мотивација оних који износе овакве тврдње?

- То су синхронизоване поруке. Послушајте шта кажу тајкунски медији под контролом Ђиласа и Шолака, а шта говори Курти, Мило Ђукановић, Загреб, појединци у Сарајеву. Сви су они на истом задатку. Њима смета јака Србија и они правилно процењују да би Србија драстично ослабила у случају промене власти. Зато су се и устремили толико против Александра Вучића.

* Шта заправо њима смета?

- Много тога. Смета им култура сећања. Они не воле када се Срби сећају својих мртвих и говоре о највећем српском граду под земљом – Јасеновцу. Они се љуте када Србија јасно и гласно каже да је "Олуја" била погром. Њима је много више одговарала Србија која није ни помињала Србе Крајишнике и који су годинама након рата, за време власти данашње опозиције, живели у руинираним халама и смештајима који нису били достојни човека. Они не воле ни када Србија брине о својој цркви. Њима је Српска православна црква трн у оку. Они желе да је се одрекнемо, да је нема. Све смо то гледали широм бивше Југославије, током оних несрећних ратова, а све нам то, многи од њих, желе и данас. Тужно је и жалосно када прочитате исте текстове у тајкунским медијима који се емитују у Србији, а региструју и штампају у иностранству и увидите да су они заправо идентични саопштењима Аљбина Куртија, Мила Ђукановића или појединаца из Загреба и Сарајева.

 

Председник Вучић је неприкосновени лидер и када није на челу странке

* Преузели сте челну позицију у Српској напредној странци након тако снажног лидера какав је Александар Вучић. Колика је одговорност бити на челу једне од најјачих партија у овом делу Европе?

- Велика је част, па је логично да буде и велика одговорност. Александар Вучић је неприкосновени лидер свих напредњака и када није на челу странке. Он је председник свих Срба и председник свих грађана Србије са убедљиво највећим легитимитетом у историји. Човек који два пута побеђује са по скоро 60 одсто гласова у првом кругу, који је Србима вратио понос и неповратно модернизовао Србију – заслужује посебно поштовање и већ сада је обезбедио место у историји, у поглављу "Српски великани".

 

 

 

Извор: Политика