Вести

Вучевић: Нове мере против короне у Новом Саду

Градски штаб за ванредне ситуације у Новом Саду донео је четири нове наредбе и две препоруке, како би се зауставило ширење корона вируса.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је од почетка епидемије на територији града укупно инфицирано 4.776 особа, а да тренутно има 1.340 активно оболелих.

"Имајући у виду све околности, донели смо четири наредбе и две препоруке. Нисмо донели никакве радикалне мере, нешто смо пооштрили одређеним наредбама, без доношења мера које би на проблематичан начин мењале живот у граду", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да ће се градске власти борити да се не затвори град и не заустави привреда.

Вучевић је упозорио да је све то привременог и променљивог карактера и да се све брзо може променити на боље или горе, у зависности од епидемиолошке ситуације.

Градски штаб је наложио да у свим објектима у којима долази до окупљања људи, у компанијама, спортским центрима, угоститељским објектима, мора да буде јавно истакнуто ко је одговорно лице за спровођење мера.

Вучевић је навео да је донета наредба о обавези ношења маски на пијацама и да ће то бити посебно контролисано.

Даље, забрањује се рад базена, спа центара и сауна од 7. до 30. новембра.

Базене ће моћи да користи Факултет спорта и физичког васпитања, као и спортски клубови, али уз посебно уређену сатницу и уз одређен број особа које могу у исто време да буду на базену.

Забрањују се манифестације од 7. до 30. новембра, осим културно-уметничке манифестације до 100 посетилаца, у затвореном и на отвореном простору, уз придржавање потребне дистанце.

Што се спорта тиче, могуће је да се организују само редовна такмичења, без присуства публике, док су остале спортске манифестације забрањене од 7. до 30. новембра.

Када је реч о препорукама, прва је да сва правна лица, која су у могућности, пређу у сменски рад, како би се смањио број људи који у истом тренутку бораве у просторијама.

Друга препорука се тиче клубова који треба да ограниче време боравка сваког госта у објекту, тако што ће издавати нумерисане и временски орочене карте, у циљу смањења концентрације људи у објекту.

 

Заражени у школама, вртићима, студентском центру

У новосадским основним школама вирусом корона је заражено осам ученика, као и 19 запослених, наставног кадра и административног особља, саопштио је Вучевић.

Вучевић је изнео податак и да је у средњим школама заражен 31 ученик и деветоро запослених.

У новосадским вртићима заражено је 30 васпитача и двоје деце.

"У Студентском центру Нови Сад инфицирана су два студента", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг