Вести

Вучевић: Нови ПЕТ/ЦТ апарати омогућавају прецизнију дијагностику

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић обишао је Центар за нуклеарну медицину Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Србије, у пратњи министра здравља Златибора Лончара, и истакао да је са нова два ПЕТ/ЦТ апарата здравство Србије добило могућност за већи број прегледа, прецизнију дијагностику и смањење чекања.

"Данас смо приказали како је Центар поставио и увео у систем два ПЕТ/ЦТ и тиме далеко унапредио и оснажио своје капацитете и укупне перформансе", рекао је председник Вучевић.

Додао је да је први задатак људски кадар, улагање у лекаре, техничаре, медицинско особље, али и немедицинско особље, које, како је навео председник Вучевић, такође чини цео амбијент једног здравственог центра и установе.

"Веома се поносим што сам имао прилику да са професорком и њеним колегама причам, упознам наше лекаре, да чујем много тога, разумео сам шта смо данас добили, а то је да грађани Србије и не само Србије, јер овде долазе грађани целог региона, и тиме показујемо да је Србија земља отворена за сарадњу", истакао је председник Вучевић.

Навео је да у УКЦ долазе грађани из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, као и Косова и Метохије и то Срби, Албанци, Горанци, јер, како је истакао, када је здравље у питању онда нема политике.

Председник Вучевић је нагласио да здравство сада има могућност да у краћим роковима добије прецизнију слику здравственог стања пацијената.

"То је суштина, краћи рок, већи број прегледа, прецизнија дијагностика и прецизније праћење лечења пацијената. То је од непроцењивог значаја", рекао је председник Вучевић.

Истакао је да је Министарство здравље ова два ПЕТ/ЦТ платило 480 милиона динара, наводећи да то није мало улагање, али да је улагање у здравље грађана и боље услове рада лекара и ефикаснију здравствену негу и бригу за наше грађане.

Додао је да му је министар Лончар пренео шта треба даље да се инвестира у оквиру УКЦ, како би се заокружио цео процес и како би здравство било потпуно аутономно, да не зависи од увоза одређених материјала, да би процес прегледа, дијагностицирања и терапије, као последње фазе у оквиру Центра, био потпуно заокружен.

"На корак смо до тога и верујем да ћемо у мандату ове владе, са председником и запосленима у КЦС, успешно спровести и бити високо рангирани на мапи који имају овакве здравствене центре и могу да пруже овакве здравствене услуге", рекао је председник Вучевић.

 

Рекао бих да је Србија сигурнија од већине европских држава

Вучевић је рекао данас да је  Србија безбедна држава и да сви органи прате шта се дешава како код нас тако и у региону и свету.

"Рекао бих да смо ми сигурнија од већине европских држава. Нико не може да искључи могућност да неће бити покушаја некога да угрожава безбедност, али сам сигуран да наши органи брижљиво прате све што се дешава", рекао је Вучевић, на питање новинара како коментарише што влада Велике Британије још увек држи на свом сајту упозорење грађанима који путују у Србију, због могућности терористичког напада након што је у јуну нападач самострелом погодио жандарма испред амбасаде Израела.

Вучевић је истакао да се не слаже са ставом Владе Велике Британије, те да мисли да српска влада и председник државе воде рачуна и о грађанима и о туристима у Србији.

"Немамо никакве показатеље да је Србија угрожена по питању екстремизма и тероризма. Наравно да анализирамо све што се дешава код нас, али и у свету", рекао је Вучевић.

 

Не видим разлог за смену Ђурђевић Стаменковски

Председник Вучевић изјавио је не види разлог за смену министарке за бригу о породици и демографију Милице Ђурђевић Стаменковски због њене изјаве о потенцирању  акушерског насиља и лошег стања у породилиштима, наводећи да је Ђурђевић-Стаменковски на јучерашњој седници Владе ставила свој мандат на располагање.

Председник Вучевић рекао је да је, када је реч о тој изјави, Ђурђевић Стаменковски  можда неспретно поступила, али да је све било у најбољој намери.

"Ми смо јуче на Влади разговарали и она (Ђурђевић Стаменковски) се јавила и ставила свој мандат на располагање. Мој став као председника Владе је да нема разлога за смену министарке Стаменковски", рекао је председник Вучевић након обиласка Центра за нуклеарну медицину Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Србије, на питање како коментарише изјаву министарке да је акушерско насиље део кампање против рађања деце у Србији.

Председник Вучевић рекао је да не види да је она "направила неки прекршај".

"Можда је нешто испало неспретно, али урадила је свакако у најбољој намери", истакао је председник Вучевић.

Оценио је да је стање у болницама, клиничким центрима и домовима здравља у Србији много боље него у многим државама Европске уније (ЕУ) и свакако много боље него што је било, али да може да буде боље.

"То багателисање и давање могућности да и лаици уче о струци и стручним темама нас води често у пут странпутице и замагљивање истине. Не свиђа ми се кампања која је одједанпут покренута, као да је неко одједном буквално стиснуо неко дугме, распламсала се прича каква је исхрана у породилиштима", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да је интересантно да је то покренуто баш када се десио технички квар система за климатизацију у породилишту Народни фронт, за који истиче да је поправљен у року од 48 сати.

Извор: Танјуг