Вести

Вучевић: Обавеза свакога од нас је да се пламен слободе више никада не угаси

Министар одбране Милош Вучевић отворио је изложбу "Борба за српску државност и слободу српског народа", организовану поводом обележавања 220 година од Првог српског устанка, у Галерији савремене ликовне уметности у Официрском дому у Нишу.

Министар Вучевић истакао је да је изнад свега задовољан што изложба посвећена обележавању 220 година од Првог српског устанка није представљена само у главном граду, него су сви грађани Србије добили шансу да се упознају и науче нешто о својој историји, али и о уметничком опусу аутора изложбе.

"И да себе опоменемо, докле год не научимо о себи оно што треба да знамо не можемо очекивати да други знају о нама оно што претпостављамо да треба да знају. И докле год не научимо да себе ценимо и поштујемо не можемо очекивати да нас други поштују и цене", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је посебно истакао слику уметника Небојше Ђурановића и њену снажну симболику.

"Та слика има један детаљ који би могао да нас опомене, али с друге стране да нас води. То је та бакља, тај пламен слободе. Он мора да гори истим сјајем и у ратним и у мирнодопским условима. То није само ратнички пламен. То је пламен слободе. И кад год смо историјски гасили тај пламен или га нам је неко угасио, а ми га нисмо одржавали, ми смо лутали, заборављали и себе, заборављали своје ближње, нисмо разумели себе, свој идентитет, своју духовност, своју државност. Заборављали и ратнике, ветеране, борце, саборце, заборављали Србију. И зато је обавеза сваког од нас, без обзира у ком је животном добу, да не дозволи, и који год посао да ради, чиме год да се бави, да учини све што је до њега да се тај пламен никада више не угаси", нагласио је министар Вучевић и додао да смо без тог пламена отуђени од себе.

Министар Вучевић захвалио је ауторима изложбе и нагласио да ће посетиоци моћи да виде не само уметнички опус посвећен Сретењском уставу и устанку већ и средњовековној српској историји.

Министар Вучевић је том приликом најавио опус вајара Зорана Ивановића, нови споменички комплекс, који ће по први пут бити постављен у Новом Саду и тиме утврдити јасну и снажну националну идентификацију и тог дела Србије.

"Желим вам свима да уживате. Пре свега, било би добро да ђаци дођу да виде и науче нешто о својој историји, о себи. Али кад кажем о историји, да разумеју боље садашњост и пре свега да буду боље припремљени за будућност. Хвала вам свима. Живео Ниш и живела наша Србија, најлепша и наша једина отаџбина", рекао је министар Вучевић и званично отворио изложбу у Нишу.

 

Извор: Танјуг