Вести

Вучевић обишао Војномедицинску академију

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и министарка здравља проф. др Даница Грујичић обишли су Војномедицинску академију и одржали састанак поводом унапређења програма трансплантације на државном нивоу. Један од корака унапређења је и иницијатива о формирању Центра за трансплантацију солидних органа, ћелија и ткива ВМА.

Током обиласка Војномедицинске академије министри Вучевић и Грујичић посетили су пацијента коме је недавно урађена кадаверична трансплантација јетре, прва после четири године, и том приликом разговарали са члановима трансплантационог тима о овом комплексном захвату.

Вучевић је захвалио члановима тима за трансплантацију на пожртвованом раду у лечењу најтежих пацијената.

"Оно што је најважније, један људски живот је спасен и продужен на понос свих нас, на понос Министарства одбране, рекао бих целе државе Србије. Дивни људи раде овде на Војномедицинској академији и то је дуга традиција коју нико не сме да потцени, ни да заборави. Рекао бих да Министарство здравља ставља ВМА на место које заслужује у укупној лепези свих здравствених институција и установа", рекао је Вучевић.

Вучевић је честитао професору др Дарку Мирковићу  и целом тиму за трансплантацију који је извео овај сложен оперативни захват и истакао да су 492 трансплантације за 27 година на понос ВМА и целе државе.

"Верујем да ћемо имати још боље услове за запослене и пре свега још боље услове за пацијенте који траже и очекују помоћ у оквиру Војномедицинске академије", рекао је Вучевић.

Вучевић и министарка здравља проф. др Даница Грујичић обишли су на Војномедицинској академији Миљана Делевића који је јуче рањен на Бистричком мосту на магистралном путу Косовска Митровица-Лепосавић.

Вучевић је истакао да је најважније да се Миљан Делевић тренутно осећа добро.

"Велика захвалност људима из болнице у Краљеву који су први пружили здравствену помоћ и ВМА. Верујем да ће се добро опоравити, да ће што пре бити међу својима. Надам се да ће моћи мирно да настави да живи на Косову и Метохији. За мене нема дилеме, то је био покушај убиства. Наставља се терор над Србима на Косову и Метохији. Наравно, они после измишљају да постоје бројне кривичне пријаве, криминализују свакога ко је Србин, посебно на северу Косова и Метохије. Опробана матрица, сценарио који је одавно написан, нешто што можете стварно да видите“, нагласио је Вучевић.

Вучевић је рекао да је слушајући његово сведочење утисак свих био да су хтели да их физички ликвидирају.

"Никакво ту није било заустављање, говорим о двојици Срба, нити њихово опирање, него покушај ликвидације. Погледајте број метака који је испаљен, погледајте њихову акцију где су хтели да их сатерају, да их сабију између бетонских блокова и возила РОСУ полиције. И питање је шта ради РОСУ на северу Косова и Метохије с обзиром на Бриселски споразум и све оне гаранције које смо добили од међународне заједнице. Али нико не пушта сузу за Србима и то је нешто на шта, нажалост, морамо да свикнемо. Није емотивно лако прихватити, али је нажалост наша политичка реалност. Нико не жали ни за Стефаном, ни за Милошем. Нико не жали ни за момцима који су једва спасили главу јуче. То је сурова политичка реалност која нас окружује. Не данас, не од јуче, већ дуго година“, закључио је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг