Вести

Вучевић: Од свих вредности, Срби прво бирају слободу

Председник Српске напредне странке, потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је, коментаришући планове у вези са формирањем Покрета за народ и државу, да не може да говори детаљније од онога што је најављено, осим да се очекују разговори са свима који Србију виде као слободну и независну државу. 

"Са различитим политичким странкама, групама, појединцима, удружењима грађана. Свима онима који воле пре свега Србију, за које је Србија слободна и независна држава, суверена, која доноси сопствене одлуке, односно одлуке у сопственом интересу, државном, народном и националном, могу и треба да буду део тог покрета, односно да буду део дијалога, разговора који ће нас водити ка стварању покрета", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић рекао је да Српска напредна странка коју представља пружа апсолутну подршку председнику Републике за формирање тог покрета. 

На питање да ли очекује да ће социјалисти бити у том покрету, министар Вучевић је рекао да очекује да се председник Социјалистичке партије Србије изјасни по том питању. 

Сврха формирања Покрета, објаснио је министар Вучевић, је јачи политички блок који треба да сачува државу. 

"Тај Покрет је у ствари идеја, он је иницијатива", истакао је министар Вучевић и навео да у овом тренутку нема неког статута или неког потпуно дефинисаног програма.

"Он има ту иницијативну идеју, да се уједине сви који желе Србију као слободну и независну државу. Без обзира да ли све исто гледамо, да ли о свему исто мислимо", рекао је министар Вучевић. 

Када је реч о јединству владајуће већине у Скупштини Града Београда, министар Вучевић рекао је да ће се то да ли га има видети 19. фебруара и да су шансе "пола - пола" да се формира нова већина или да нема нове већине и да се иде на нове изборе. 

"Неће ни то бити трагедија. Шта је извесније можда у том тренутку? Када вам кажем да је пола-пола, али не мислим кладионичарски, него просто тај политички процес. Има разговора, има неких информација, порука и оваквих и онаквих. Ми смо спремни као Српска напредна странка да са социјалистима и евентуално још једном одборничком групом направимо већину. Ако нема те жеље, ако они мисле да не треба да се формира већина, ако не желе да буду део већине, идемо на изборе", рекао је министар Вучевић. 

Истакао је мисли да то одлагање није добро за Београд зато што ће бити нових пар месеци са привременим органом и можда са губитком неког ритма који би главни град морао да има, пре свега по питању економије и очекивања грађана. 

"Што се тиче Српске напредне странке, нико не може да нас уцењује. Неко покушава. Нико не може да нас уцењује. Такође, нисам сигуран да сви добро процењују како ће проћи на новим изборима", рекао је министар Вучевић. 

Додао је да неће бити формирања Скупштине града "по сваку цену", већ да ће или бити политичког договора, легалног и легитимног, или "нема већине и иде се на нове изборе". 

На питање да ли види себе на месту премијера у новој влади, министар Вучевић рекао је да он види пре свега Србију као слободну државу и да је ту ако може нешто помоћи у тој политици.

"Ако не могу да допринесем, опет ћу да навијам и да нешто радим да би Србија била слободна и независна држава. Не мислим да је најважнија нека формална позиција. Свестан сам и свог знања и незнања, као и своје енергије или мањка енергије и не заносим се у смислу да могу све да радим, јер не знам све да радим, али неке ствари које могу помоћи и ако се процени да сам користан, ту сам", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић додао је да је веома поносан на то што је министар одбране и потпредседник Владе, јер како наглашава, ту има много посла.

"Нисам неко ко по сваку цену нешто мора додатно да ради да бих показао какве имам вештине. Ако председник процени да треба да радим нешто друго или да не радим ништа или да наставим ово, ја ћу то са задовољством прихватити без сујете и без увређености или неког усхићења, већ са једним нормалним рационалним приступом", рекао је министар Вучевић.

 

Курти ствара немогуће услове за опстанак Срба на Косову и Метохији

Вучевић је изјавио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ствара немогуће услове за опстанак Срба на Косову и Метохији и да је Куртијева агенда да Срби не могу да опстану на Косову и Метохији.

Вучевић је оценио да је на Косову и Метохији врло тешка ситуација и додао да је заблуда да је Курти суспендовао одлуку о забрани динара.

"Курти је чак рекао нешто што звучи као ругање - нисам забранио динар, само не смете ништа да купујете, не смете га користити. Врло је креативан у том терору који спроводи над Србима. Он ствара немогуће услове за опстанак Срба на Косову и Метохији", истакао је Вучевић.

Вучевић је навео да је Куртијева агенда да Срби не могу да опстану на Косову и Метохији.

"Он ђаволски лукаво каже да ће им се обратити на српском језику, да ће боље комуницирати са њима. Он нам на српском објасни да нам не требају домови здравља и да може да нас хапси где год хоће и да може да нам забрани све што један народ може да има и очекује. Само је Србима то забрањено у 21. веку. У Европи то нико и не осуђује суштински, осим неких протоколарних изјава", рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да сматра да ће Курти наставити свој зацртан план и да нас много муке чека око Косова и Метохије, пре свега за наш народ на Косову и Метохији.

На питање ко данас покушава да Србији украде слободу, о којој је он говорио јуче у Орашцу у свом обраћању на церемонији прославе Дана државности, Вучевић је рекао да су то они који покушавају да Србији украду територију.

"Они који нас убеђују да ми треба да ампутирамо себи део тела и да ћемо након тога бити боље, јер су они прогласили да треба да ампутирамо нешто што је неотуђиво од нас", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да је слобода нешто што прожима српски народ, који је слободу увек стављао на прво место.

"Слобода је увек била више вреднована и од мира. И робови су можда имали мир, али нису имали слободу. Слобода карактерише човека, она му даје његову суштину, као појединцу, али и држави и народу. Наравно да је мир преко потребан и да је предуслов да ми даље сарађујемо, чувамо државу, напредујемо, да расту плате, пензије. Али, нема живота без слободе - ако не можете да причате својим језиком, пишете својим писмом, крећете се, да идете у своју цркву, да радите, стварате, стичете, не можете да кажете да можете да живите", рекао је Вучевић.

Коментаришући то што је преседник Србије добио честитке од највећих званичника за Дан државности, Вучевић је рекао да је то потврда да је Србија мапирана као држава о којој треба да се води рачуна.

"Добио је честитке од Бајдена, Путина, Си Ђинпинга и представника ЕУ, свих оних најважнијих геополитичких играча. Мислим да су председнику ипак најзначајније честитке које је добио од својих грађана", рекао је Вучевић.

 

Питање војног рока није везано за Косово и Метохију, већ за одбрану и заштиту Србије

Вучевић је изјавио да питање поновног увођења обавезног војног рока у Србији није везано за Косово и Метохију, већ за одбрану и заштиту наше државе.

"Што се тиче питања војног рока, оно уопште није везано за питање Косова и Метохије или није директно везано за питање Косова и Метохије. Није се неко одлучио да иде у рат, па му сада треба додатна војска. Ми морамо да разумемо шта је оно што нас чека у будућем времену и чињеницу да ми сваке године губимо 60 хиљада људи који су били у резервном саставу Војске Србије зато што испуњавају године живота када излазе из евиденције, дешавају се смртни случајеви, све оно што живот доноси, а добијамо 1.500 нових војника који се јављају на добровољном служењу војног рока", рекао је Вучевић.

Како је оценио, таква ситуација не може да се издржи и додао да, када причамо о војсци, не говоримо само о ратовима, већ пре свега о одбрани и заштити наше државе.

"Да нас нико не малтретира, не понижава, да нам не одузимају нешто ново. И да нам не спремају неке нове смицалице. Да ли је онда сигурно да ће Србија поновно увести војни рок? Ја се надам да хоће. Ја живим за то, борим се политички, навијам у смислу промоције и објашњавања", истакао је Вучевић.

Министар одбране је рекао да очекује да ће коначна одлука о томе бити донета до краја ове године, зато што треба сачекати, како каже, конституисање и Народне скупштине и нове владе.

Према његовим речима, до 1. маја се очекује потпуна формулација, односно предлог који ће ићи председнику и његовом војном кабинету.

"Ми треба, као Министарство одбране, да добијемо један период да припремимо све, регрутационе центре, здравствене установе, да те младиће прегледамо, да се здравствени прегледи изврше. Колико за то треба времена? Ми ћемо сигурно тражити од 6 до 12 месеци да припремимо све оно што је неопходно да би млада војска, када дође, ако таква буде одлука, имала најбоље могуће услове", изјавио је Вучевић.

Вучевић је додао да морамо да разумемо околности које нас окружују и да морамо да чувамо државу.

Како каже, можемо да се правимо да се ништа не дешава и да нема никакве опасности за Србију, али то ко буде говорио и промовисао, обмањиваће јавност.

"Тај концепт са тим причом о потпуној професионализацији није успео готово нигде. Он и не може да успе готово нигде. И сви имају, шта год вам рекли, мањак професионалног састава војске. Почевши од најјаче војне силе, па до сваке државе која има тај концепт. Није могуће платама све то регулисати и неким материјалним принадлежностима, зато што можете да увек угрозите баланс у односу на друге секторе. Морате морати водити рачуна и о просвети, здравству, култури, социјалној заштити", рекао је Вучевић.

Вучевић је оценио и да сматра да је увођење обавезног војног рока добро за здравље нације, јер ће се младићи који прођу обуку осећати корисније и задовољније, а њихове породице бити поносније.

Такође, како је навео, тиме се спрема и држава да реагује на различите ситуације, попут елементарних непогода.

"Ми сви очекујемо из топлих станова да се нека сила појави која ће то да реши. Сетимо се 2014. године и поплава и колико је војска тада учинила. Поплаве, клизишта, снег, различите ситуације. И онда очекујемо да се војска и полиција појаве са довољним бројем људи, са довољном механизацијом и да то све реше. И сви коментаришемо да ли је то добро организовано, да ли се правовремено реаговало, да ли је то требало боље, брже, јаче, снажније. А нико се не пита ко је тај који носи ту униформу. Ко је тај који треба да лети или вози или откопава или решава или преноси или заштити. Па то је иста војска о којој причам", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, кад год смо покушали да војску отуђимо од народа, то је резултирало крахом и неуспехом.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва