Вести

Вучевић: Олимпијски дух јачи од пандемије

Друго издање књиге "Новосадски олимпијци" аутора Добривоја Антунића свечано је представљено пред бројним званицама из света спорта на Петроварадинској тврђави, уз посебну напомену да су у њој биографије и описана олимпијска достигнућа 121 Новосађанина који су учествовали у 184 наврата на Олимпијским играма од давне 1896. године до данас.

Истакнуто је да су новосадски олимпијци Србији подарили чак 61 медаљу, како у екипним, тако и у индивидуалним спортовима, уз посебну напомену да су и параолимпијци из овог града пронели славу своје земље готово на свим одржаним Параолимпијадама.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оценио је да се некада време мерило по Олипмијадама, те да су оне биле временска одредница за све оно што се дешавало између њих.

"Ове године се одржавају са закашњењем због одлагања, али и то је доказ да је олимпијски дух јачи од пандемије, болести и свих осталих изазова са којима се човечанство суочава. Ова књига посвећена је свим новосадским олимпијцима, свим освајачима олимпијских медаља и свим онима који су промовисали наш град и нашу државу", навео је Вучевић додавши да је промоција такве књиге идеална прилика да им друштво ода захвалност за све оне радости које су читавом народу доносиле окупљене личности на данашњем догађају.

Вучевић је захвалио и Асоцијацији спортских ветерана Новог Сада која је, према његовим речима, организовала промоцију, окупила спортисте и показала да све њих ни у неким познијим годинама не напушта борбени спортски дух.

"Честитам аутору на ангажману уз жељу да убрзо има потребу за писањем и објављивањем проширеног и допуњеног издања са више страница, јер ће то значити да имамо нове победнике, нове олимпијске шампионе и ова прича никада не сме да има крај", додао је Вучевић.

Вучевић је захвалио и Божидару Маљковићу, којег је означио као искреног пријатеља Новог Сада, пожеливши му да поведе до сада најјачи тим спортиста на предстојеће Олимпијске игре у Токију, те да тамо спортисти из Србије остваре добре резултате, али и да у случају пораза, домаћи спортисти науче да прихватају и такве спортске исходе.

"Некада немамо фер и равноправне услове за такмичење, што је често случај у мом послу, али верујем да на спортским теренима нико не може да нам узме оно што су наши спортисти остварили својим радом", рекао је Вучевић додавши да свако улагање у спорт јесте веома важно улагање.

 

 

Извор: Танјуг