Вести

Вучевић: Опозиционе листе ништа нису понудиле грађанима

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је да су избори протекли у фер и демократској атмосфери као и да ће они који буду хтели да иду на поновљене изборе за Београд направити кардиналну грешку јер ће, према његовој оцени, Српска напредна странка добити апсолутну већину.

"Мислим да ће направити сви кардиналну грешку ако буду хтели да иду на поновљене изборе за Београд. Добићемо апсолутну већину, буду ли тражили поновљене изборе у Београду. Ми мислимо да је боље да се формира већина Скупштине града Београда и очекујемо да Александар Шапић буде поново изабран за градоначелника Београда", рекао је Вучевић.

Навео је и да су веома задовољни што су избори протекли у фер и демократској атмосфери.

"У кампањи је било доста прљавих ствари, али задовољни смо како је изборни дан прошао и мислим да то може да буде пример многим другим државама", рекао је Вучевић.

Подвукао је још једном да су веома задовољни изборним резултатом и додао је да су свесни велике одговорности коју су добили, да је ниво подршке коју је Српска напредна странка добила нешто што обавезује и што носи нови пакет одговорности за наредне четири године које ће, према оцени Вучевића, бити изазовне пре свега због питања Косова и Метохије.

"Свеукупно смо задовољни, захвални грађанима на одржаним изборима, на учешћу у изборима, на легалном и легитимном одлучивању, на демократском одлучивању и свесни одговорности које смо добили од грађана за вођење државе, али и за вођење Аутономне покрајине Војводине као и за локалне самоуправе", рекао је Вучевић.

Навео је да је у изборној кампањи постојала једна листа која је излазила са конкретним идејама, људима и програмом.

"Људи пре свега гласају за оно што треба да се деси у наредном периоду. Наравно, цене резултате из претходног периода, то негде вреднују и оцењују, сагледавају како смо постигли резултате и ко би био одговоран за државу, разумеју период до 2012. године и сагледавају период од 2012. године до 2023. године", објаснио је Вучевић.

Додао је да није било конкурентности идеја, да од политичких алтернатива нису добијени одговори на питања попут шта ће да раде по питању Косова и Метохије, по питању санкција Русији.

"Мислим да су грађани ту препознали безидејност, било би боље да смо чули конкретне ствари", рекао је Вучевић и додао је да ће се трудити да направе политичку атмосферу да се разговара и да мора да постоји ниво комуникације који је нормалан и пристојан.

Кандидатима са листе "Александар Вучић - Србија не сме" Вучевић је поручио да су само добили већу одговорност, али не и већа права.

"Што се тиче Скупштине града Београда, тренутно стање је да листа "Србија не сме да стане" и коалиција око СПС, значи СНС и СПС са својим коалицијским партнерима, имају 54 или 55 мандата, 56 је већина", рекао је Вучевић.

Додао је да ако одборничка група Бранимира Несторовића не буде подржала једну већину, нема већине у Скупштини града Београда, што значи да се иде на поновљене изборе.

Навео је да је легитимно да СНС очекује да буде њихов градоначелник, јер како је истакао, добили су највећи број гласова и победили су у Београду.

Додао је и да ће разговарати са Савезом војвођанских Мађара, али и са Бошњачким странкама јер је према његовим речима важно да две највеће етничке групе, Мађари у Бошњаци, у Србији буду укључене у извршну власти.

"Покушаћемо да направимо један шири политички договор, неспорно су избори одржани у фер и демократској атмосфери и поздрављам одлуку председника Србије да нема избора наредне четири године, ово је мандат који нам је потребан у пуном капацитету јер нас чекају разговори око Косова и Метохије, борба за Србију као и "EXPO 2027". Грађани су бирали Владу за мандат у наредне четири године, то смо рекли и пре избора", рекао је Вучевић.

Такође, Вучевић се извинио грађанима са Косова и Метохије и из Републике Српске због увреда које су им упућене на друштвеним мрежама и рекао је да ће Срби са Косова и Метохије увек бити део Србије, а Срби из Републике Српске део српског народа.

 

 

 

 

Извор: Б92/ТВ Прва