Вести

Вучевић: Показујемо бригу о грађанима

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић најавио је да ће од 1. септембра до краја октобра у оквиру акције "Најбоља цена" по ценама које су повољније од акцијских у 2.500 малопродајних моћи да купе 81 врсту производа где је заправо 700 производа.

На представљању ове акције истакао је да ће они имати ознаку "Најбоља цена" и да ће их бити у продавницама које их буду продавале.

Реч је о прехрамбеним и производима за личну хигијену и производима кућне хемије, а међу њима су месо, јабуке, лук, кафа, риба, шампони, тоалет папир и слично.

Навео је и конкретне производе и њихове нове цене и истакао да снижење у просеку износи 26,82 одсто и да ће домаћинства моћи да уштеде од осам до 22.000 динара.

У Влади Србије где је представљена акција, приказани су производи који ће моћи да се купе по сниженим ценама.

Председник Вучевић је истакао да се нису могле кориговати цене свих млечних производа, али да ће у свакој категорији бити цена које ће бити драматично ниже, приступачније и оно што је најважније, доступније.

"То смо посебно инсистирали са трговцима, да оно што буде пакет ове мере, пакет акције "Најбоља цена", буде и присутно на рафовима и да најбоља цена мора бити много нижа него све акције које они имају кроз своје радне активности. Они често имају попусте, а наш захтев је био да се најбоља цена дефинише много ниже него што су оне на њиховим акцијама", рекао је председник Вучевић.

Додао је да ће министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, који је као и министарка привреде Адријана Месаровић присуствовао представљају акције, врло брзо обићи одређене продајне објекте да се увери како акција функционише.

 

Представљени производи који ће се наћи на акцији "Најбоља цена"

Председник Вучевић представио је који ће се производи наћи на акцији "Најбоља цена", наводећи да је просечно снижење 26,82 одсто у односу на најбоље цене које су имале до сада.

Напоменуо је да грађани имају стрпљења и да ће можда неким од 2.500 малопродајних објеката бити потребно пар дана да истакну обележја акције на своје рафове.

Председник Вучевић рекао је да ће цена килограма пилетине бити умањена за 15,22 одсто, да ће цена свињског меса бити 11,57 одсто нижа него до сада, док ће замрзнута риба коштати у просеку 30,65 одсто мање.

Цена литра јогурта са 2,8 процената млечне масти биће нижа за 16,84 одсто, а 180 грама киселог млека коштаће 20,59 одсто мање него сада.

Цена јаја биће умањена за 13,41 одсто, док ће 250 грама чоколадног млека коштати 15,30 одсто мање.

Стишњена шунка биће јефтинија за 12,09 одсто, цена брашна тип 500 за 21,55 одсто, а килограм пиринча 17,85 одсто.

Цена килограма белог кромпира биће умањена за 27,65 одсто, а за килограм јабука грађани Србије ће плаћати 28,96 одсто мање, док ће килограм црног лука коштати 26,67 одсто мање.

Цена Инстант кафе од 200 грама биће умањена за 32,50 одсто, цена туњевине  просечно 48,86, сардине за 27,42 одсто, а 700 грама меда коштаће грађане 22,87 одсто мање него сада.

Смрзнути грашак од 450 грама коштаће 19,29 одсто мање, а сладолед од један и по литар коштаће 21,67 одсто мање, пудинг 25,53 одсто.

Дечији шампон биће јефтинији за 34,87 одсто, пелене за бебе 28,64 одсто, кашице за бебе 21,70 одсто мања цена, док ће детерџент за веш коштати 44,75 одсто мање, а паковање од две четкице за зубе коштаће 33,17 одсто мање.

Председник Вучевић је навео да данас цене ових производа нису једнаке у свим продавницама, а да је Влада урадила просек у односу на најнижу и највишу цена која тренутно постоји на тржишту.

 

Влада мора да води рачуна о грађанима, проблем је ако трговци остварују екстрапрофит

Председник Вучевић изјавио је да се припрема још много других ствари како би се помогло грађанима и истакао да влада мора да води рачуна пре свега о грађанима и да је проблем ако трговци на њима остварују екстрапрофит.

Рекао је да све мора пажљиво да се припреми да се не би нарушио принцип тржишне економије и како се ником не би оспорило право да послује.

"Понављам, ја немам проблем да ико има профит, али само имам проблем ако неко ствара екстра профит. Ми морамо као влада да водимо рачуна и о грађанима, и о привреди, и једно и друго чини амбијент једне државе. Пре свега морамо да водимо рачуна о грађанима, о људима са нижим зарадама, о пензионерима, да осете бригу државе ", нагласио је председник Вучевић.

Истакао је да ће просечно домаћинства моћи да уштеди од 8.000 до 22.000 динара.

"Да не би била опет игра да неко прогласи најбољу цену, па тога нема. Сви који су се прихватили да буду део акције са нама морају да имају ове производе са најбољим ценама, то јест они морају да буду на рафовима. И тачка. Око тога нема расправе", рекао је председник Вучевић.

Захвалио је свима који су се и приватног сектора укључили.

"Још једном, 81 категорија производа, а суштински 700 конкретних производа, у преко 2.500 малопродајних објеката, просечно снижење 26,82 одсто, у односу на најбоље цене које су имали у тим продавницама. Од ланца до ланца ће зависити, али ће свуда бити најбоља цена у односу на најбољу цену коју су до сада имали", рекао је Вучевић.

Председник Вучевић је рекао да се води рачуна да све то нема негативне рефлексије на инфлаторна кретања односно да се инфлација контролише.

"Надам се да ће инфлација ићи испод четири одсто до краја године. И кроз овај вид акција ми се боримо да се инфлација обузда и да све оно што постижемо у макроекономским мерама и растом плата и пензија, растом минималне зараде, не буде на неки начин, да не кажем, поништено, али отежано или оспорено кроз раст цена које чине потрошачку корпу", навео је председник Вучевић.

Рекао да ће прашак од 5,4 килограма имати снижену цену са 3.324,99 динара на 1399,99 динара.

"То ће бити цена у продајним ланцима. Пелене ће исто имати најбољу цену, са 2.029,99 динара иде на 1.299 динара. И видите овде читав низ производа. Имамо кисело млеко са 30 динара иде на 27 динара. У процентима је то оно што сам вам рекао. Сваки динар, значи за свако домаћинско. Ево, меснати, сухомеснати производ - стишњена шунка са 1.199,99 динара на 799,99 динара. Шунка у цреву са 829,99 на 599,99 динара. Ево већ сада легендарни паризер са 439,99 идемо на 299,99. То су конкретне ствари које ће људима олакшати живот. Кромпир са 84,99 на 59,99 динара. Има и грашак са 180 динара, идемо на 150 динара на грашак. Сир са 899,99 на 689,99 динара", навео је председник Вучевић.

Рекао је и да ће и брашно, уље, паштета, туњевина, кафа, кекс и друго имати најбоље цене.

 

У септембру нови закон којим се значајно увећава додатак за породице са децом

Председник Вучевић најавио је да у септембру треба да буде усвојен нови закон о подстицајима за породице са децом, којим ће бити значајно увећан додатак за прво, друго, треће и четврто дете.

"Да у септембру усвојимо нови закон о подстицајима породицама са децом, где ће да по први пут да буде значајно повећање додатка за прво, друго, треће, четврто дете", рекао је председник Вучевић.

Како је навео, да ту не би било забуне, када неко добије двојке, тројке, не награђује се додатком број порођаја него број деце.

"Тако да ће за свако дете да иде додатак у складу са оним што смо најавили", поручио је председник Вучевић.

 

Цене не могу бити унифициране, али за одређене производе мора најбоља цена

Председник Вучевић изјавио је да нове "најбоље цене" трговинских производа које је представио не могу бити унифициране, јер ни трговински ланци немају идентичне понуде, али је појаснио да су обавезни у односу на конкретан вид производа да изађу са најбољом ценом.

Председник Вучевић је тако одговорио на питање да ли ће цене које је представио у Влади Србије важити у свих 2.500 малопродајних објеката, да ли ће бити исте, или ће и даље бити конкурентне.

Као пример је навео да се нису сви ланци определили да понуде најбољу цену за идентично млеко или исти јогурт, те да је то на њима да дефинишу.

"Држава је предложила и тражила од трговинских ланаца да учествују у појефтињењу 81 категорије производа, а онда су трговински ланци нама доставили шта ће конкретно да буде најбоља цена у тој категоризацији производа. Причамо о сиру на пример. Онда они кажу, код нас ће најбоља цена бити за гауду, код неког ће бити за трапист, код неког ће бити стишњена шунка, код неког ће бити паризер. Код неког ће бити и једно и друго и нешто треће", објаснио је председник Вучевић.

Додао је да ће Влада пробати да се не заврши акција са 31. октобром и навео да су кренули у септембру са том акцијом јер је, како је рекао, то "најтежи месец", јер следи школска година, грејна сезона и слично.

На питање када ће, рецимо, са тим најбољим ценама бити регулисано тржиште млечних производа, те да на пример производ паладинова гауда, која у Србији кошта око 18 евра по килограму, у Босни и Херцеговини и Хрватској кошта око 6 евра по килограму, председник Вучевић рекао је да је то много теже и комплексније питање и да није једноставно детектовати како и где долази до формирања одређених цена, пошто није иста прича за сваки производ и није иста прича ни за сваки трговачки ланац.

Навео је да није истина да само трговци учествују у формирању цена и да има много фактора које треба узети у обзир.

"Ми не можемо имати државне директиве да пропишемо цене за све производе. Постоје цене категорије производа које имају категорију заштићених производа, односно где је цена одређена у складу са државним регулативама. Али на овај начин опет правимо један баланс на тржишту", рекао је председник Вучевић.

Рекао је и да ће се бавити тим темама и подсетио да је са председником Републике Србије Александром Вучићем разговарао о томе.

"Али да се не огрешимо, ја сам имао утисак да некад нешто утиче на цену, а онда кад су ми донели папире и показали, видео сам да није само тај угао гледања, него да има више фактора. И зато бих да будем за нијансу обазрив и да се не огрешимо о некога", рекао је председник Вучевић.

 

Верујем да ће држава имати снаге да подржи све осетљиве категорије становништва

Председник Вучевић изјавио је да верује да ће држава имати снаге да подржи све категорије становништва које су посебно осетљиве, али да буџет није "чаробна торба" и да је свако издвајање резултат рада.

"Сигуран сам да свако од нас може да наброји у овом тренутку бар десет категорија или десет принципа које би требало бити испоштовано, али буџет није чаробна торба. Буџет одражава стварно стање привреде једне државе. Морамо да водимо рачуна о буџетском дефициту, морамо да водимо рачуна да нам расте БДП", рекао је председник Вучевић одговарајући на питање да ли је планирано да за још неке групе становништва буде издвојен новац.

Навео је да је друштво у Србији сада "навикло" да расту плате и пензије сваке године, али да се то не подразумева, већ да је то резултат рада.

"То је све ствар одговорне политике и пре свега резултат рада свих грађана", рекао је председник Вучевић.

 

Суштина акције "Најбоља цена" јесте веће снижење

Председник Вучевић изјавио је да је у односу на претходну, суштина ове акције веће снижење, односно ниже цене производа, као и да су се са трговцима договорили да ће акција трајати два месеца.

На новинарско питање због чега су ограничили акцију на два месеца, председник Вучевић рекао је да је то ствар договора са трговцима и да то није дефинисано кроз неку одлуку Владе.

"Морали смо да узмемо у обзир и ту категорију - већи број производа и много ниже цене него што су биле у претходној акцији", објаснио је председник Вучевић и додао да је баш због тога рок одређен на два месеца.

Према његовим речима, они ће искористити тај период да изврше даље анализу формирања цена производа у продавницама у Србији.

"Не сумњам да ће у овој акцији сви грађани учествовати", поручио је председник Вучевић.

Такође, наговестио је да ће тај период искористити како би се са трговцима договорили шта ће даље да се ради.

Најавио је да ће и разговарати са министром здравља Златибором Лончаром, са РФЗ-ом, као и са апотекарским установама око производа која се тичу те сфере, као и да ли ту има простора за цене.

Председник Вучевић је замолио продавце школског прибора да се прикључе акцији колико год могу, као и да буду део одговорне пословне политике и свеукупног амбијента државе.

Упитан да ли је можда боље било да је мањи број артикала на акцији, али да она опет траје дуже, председник Вучевић је рекао да је то вечно питање.

"Боље је да идемо на већи број производа у два месеца са већим појефтињењем, као и да се максимално потруде да растерете буџет сваке породице и сваког грађанина", закључио је председник Вучевић.

 

Током посете Макрона очекује нас потписивање много важних докумената

Председник Вучевић изјавио је да ће током посете председника Француске Републике Емануела Макрона Србији бити потписано много важних докумената из области енергетике, развоја, културе, одбране, готово свих сфера друштвеног живота.

Рекао је и да ће председник Србије Александар Вучић и Макрон разговарати о билатералним односима, али и политичкој и геополитичкој ситуацији, као и о ситуацији на Косову и Метохији, о ратовима у Украјини и појасу Газе.

Биће разговора и о европској перспективи Србије, додао је председник Вучевић и прецизирао да ће бити разговора о томе "како председник Макрон као председник једне од две најјаче земље чланице Европске уније види даљу перспективу Србије".

Председник Вучевић је подсетио да је почетком маја у посети Србији био председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, а средином јула канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц, оцењујући да су те посете "за једну државу са непуних седам милиона становника, више него репрезентативне".

"И заиста је на понос свих грађана и показује једну озбиљност и оне политике коју пре свега персонификује Александар Вучић и његов углед у међународним односима. Мислим да ће за нас бити доста добрих вести, када потпишемо ове споразуме са Француском", рекао је председник Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг