Вести

Вучевић: Посета српских привредника Јапану прилика за већу сарадњу

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је са амбасадором Јапана Акиром Имамуром о билатералним односима, економској сарадњи и партнерству у оквиру заједничких пројеката две земље и истакао да ће предстојећа посета српских привредника Јапану наредне недеље бити добра прилика за проширење сарадње и преношење искуства.

Председник Вучевић додао је да су јапански инвеститори већ препознали предности пословања у Србији.

Председник Вучевић нагласио је да је Србија веома заинтересована за јапанске инвестиције у области аутомобилске, хемијске, фармацеутске и ИТ индустрије, као и улагања у области заштите животне средине и културе.

Подсетивши да неколико великих јапанских компанија успешно послује у нашој земљи, попут Тојо тајерса, Нидека и Иточуа, председник Вучевић позвао је и друге јапанске инвеститоре да улажу на српском тржишту.

Оценио је да је веома задовољан чињеницом да постоји заинтересованост обе земље за сарадњу у изградњи и финансирању РХЕ Бистрица и у другим енергетским пројектима, као и за пројекте у области заштите животне средине.

Говорећи о билатералним односима, председник Вучевић изразио је незадовољство опредељењем Јапана да подржи Резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН, истичући да овакав став не доприноси помирењу и учвршћивању добрих односа у региону.

Амбасадор Имамура истакао је да Јапан настоји да негује добре односе и буде подршка стабилности и просперитету Србије и захвалио на подршци Владе Србије билатералној економској сарадњи која, како је оценио, све више добија на интензитету.

Амбасадор Јапана честитао је председнику Вучевићу на новој функцији и изразио уверење да ће и у току његовог мандата бити настављена сарадња на реализацији заједничких инвестиционих пројеката у обостраном интересу.

 

 

 

Извор: Танјуг