Вести

Вучевић: Пословни амбијент у Србији стабилан

Србија је апсолутни лидер на Западном Балкану у привлачењу инвестиција и сада имамо готово две трећине више страних инвестиција, изјавио је председник Владе Србије Милош Вучевић на Бизнис форуму Србија-Јапан у Палати Србија.

Вучевић је истакао да је више година узастопно Србија најбоља адреса за улагање и да је међу инвеститорима све више компанија из Јапана.

Јапанским привредницима, који су у Београд дошли као највећа делегација јапанских привредника, поручио је да даје чврсте гаранције да Србија има амбијент предвидивости, јасне монетарне и фискалне политике.

Према његовим речима, ти резултати нису случајни, јер је Србија створила добру пословну климу и има добар људски потенцијал, за који се сви инвеститори највише занимају.

"Оно што је задатак за државу Србију јесте да чува мир и политичку стабилност. То је предуслов свих будућих задатака, да у изазовним геополитичким временима чувамо Србију као мирно и сигурно место. Да не доживимо оно што смо проживели претходних деценија. Зато је наша политика политика дијалога, прављења атмосфере добре сарадње у региону и подршке инвеститорима који се определе за Србију”, нагласио је Вучевић. 

Како је навео, Србија је прва земља у овом делу Европе која је кренула у систем дуалног образовања, који види као простор за сарадњу са јапанским компанијама, да наши ђаци и студенти могу да имају праксу у компанијама које доносе најновије технологије.

"Урадили смо озбиљну реформу правосудног система и настављамо с тиме, јер је то исто један од услова који инвеститори питају и, наравно, даља законодавна реформа", рекао је Вучевић.

Додао је да ће за Србију бити корисно да види како ће Јапан припремити изложбу Експо у Осаки следеће године. 

 “Верујем да ће не мали број људи из Србије, из света привреде и политике, бити тамо и моћи да се увери како сте ви то припремили и да вас позовемо да будете део Експа у Београду и да заједнички наступамо на оба догађаја. Посебно нам је битно да поново отворите Канцеларију јапанске организације за спољну трговину, јер видите да је Нидек дошао, као и друге јапанске компаније”, нагласио је Вучевић.

Позвао је јапанске инвеститоре да искористе геополитичку позицију Србије, која им отвара тржиште без царина за готово три милијарде људи, јер Србија има посебне односе као земља кандидат за чланство у Европској унији, са азијским, афричким, латиноамеричким државама, те са Кином, Уједињеним Арапским Емиратима, Египтом, што је њена велика предност.

 

 

Извор: Танјуг