Вести

Вучевић: Пред нама је време новог српског оптимизма

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да Влада Србије види привреду и Привредну комору Србије (ПКС) као партнера и да без тог партнерског односа и међусобног разумевања нема развоја државе ни у једном сегменту.

"Некада можда има околности које не видимо на исти начин, али једни на друге смо упућени, и једни без других не можемо и рекао бих да чинимо једну целину и ову државу", рекао је председник Вучевић у Привредној комори Србије на осмој седници Скупштине тог удружења привредника.

Председник Вучевић рекао је да без привреде, односно економије, нема развоја државе ни у једном сегменту, тачније ни образовања, здравства, одбране, као ни безбедности, културе.

"Окосница рада ове владе је да мора да прави амбијент за привреду и наш задатак је да вам гарантујемо мир и стабилност, да имате предвидив пословни амбијент, да имате јасно предвиђена правила, владавину права и што равноправније услове", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да не може да тврди да ће све бити апсолутно идеално, јер како је навео ни у животу,као ни у пиродици ништа није идеално, па тако не може бити ни у послу, али свеукупни амбијент мора да улива сигурност, да привреда може да послује.

"Изнад свега верујем да нам је потребно време да ово што је пред нама буде време новог српског оптимизма. Верујем у боље сутра и да имамо нову енергију, да гурамо и да не чекамо стално нешто друго да се деси, или да прође још једна година, па онда ће, наводно, нешто бити боље, па ће нам се тада ствари поправљати", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да Србији треба тренутни развој стратегијски опредељен и да морамо да радимо брже и боље.

"Не кажем да је криза наша развојна шанса, као што су неки неодговорни говорили, али мислим да треба да добро разумемо све околности, да добро предвидимо оно што ће се дешавати, и да будемо стрпљиви и мудри, и пре свега да имамо веру у себе, јер без тога не можете да успете", рекао је председник Вучевић.

Додао је и да је  на Влади Србије да прави добар амбијент за рад, што и чини подсећају да је у Србији у  мају инфлација била 4,5 одсто.

"Није било једноставно контролисати, јер имате, питање цене хране, цене прехрамбених производа и услуга која улазе у базичну корпу инфлације, која и даље имају пораст", рекао је председник Вучевић.

Према његовим речима, Влада Србије мора с једне стране да контролише инфлацију, а истовремено да гледа да лагано спушта камате и референтну каматну стопу, коју је како је додао Народна банка Србије (НБС) као прву назнаку да очекује и предвиђа пад инфлације. 

Потребно је како је истакао и да се дају подстицаји за већу потрошњу и већи економски развој, као и правна регулатива.

"Нама је потребно исто и време, односно период без избора и да привреда  има  три, четири године и да ви  знате да вас ми нећемо враћати у неке предизборне или изборне трке, него да ћемо се бавити стварима која су редовног тока рада и законодавне извршне власти", рекао је председник Вучевић.

Најавио је и да ће влада имати много већи сет закона који ће се наћи пред посланицима у Народној скупштини Републике Србије и позвао Привредну комору Србије да буде партнер у изради и у јавним расправама свих оних закона који се пре свега тичу привреде и економије Србије.

Председник Вучевић је нагласио и да је Србија када је реч о регионалној сарадњи доминантна и то је  огромна предност наше земље. 

"Нама је ово тржиште, пре свега простора бивше Југославије плус Албанија, веома интересантно и хоћу да вас обавестим да су  данас председници државе имале разговоре са међународним председницима око реактивирања "CEFTA" (споразума),а  ту је највећи нама, проблем Приштина", рекао је председник Вучевић.

Нагласио је да мисли да смо ту нешто ближи помаку, што би, како је истакао  могао бити добар знак.

"Можда смо за нијансу ближи, да не будем претерано оптимистичан да поново роба из централне Србије може да се нађе на простору покрајине Косова и Метохије и

тиме покрене цео регион Западног Балкана, што би било велика ствар", поручио је председник Вучевић.

Навео је и да не треба се плашимо  Споразума о слободној трговини са другим државама, додајући да се у јулу или августу очекује потписивање са Египтом чиме отварамо тржиште највеће медитеранске државе.

"Египат је највећа медитеранска држава која пружа озбиљан простор, увоза је гладна, жељна је робе, а имамо јако добар легат из претходног периода, они нас доживљавају из доба несврстаних", рекао је председник Вучевић.

Према његовим речима, генерално нас цео афрички континент доживљава из доба несврстаних и виде нас као европску, слободарску државу која нема колонијалну историју и нема никакве аспирације које њима могу да угрозе индивидуалност и независност, а то може да буде наша предност.

"Сигуран сам да ћемо ми и поред свих изазова успети да задржимо развој економије државе и да добијемо инвестициони рејтинг у наредном периоду, и да то буде озбиљна гаранција за даљи напредак", поручио је председник Вучевић.

Додао је и да је Србија део Европе и да мора да настави европски пут, не зато што је Европска унија, како је рекао, ствар емоција и љубави, већ нам Европска унија доноси оно што је најпотребније целом Балкану, а то је мир.

"Нема у ЕУ много љубави. ЕУ је заснована на интересима, и политичким и економским", рекао је председник Вучевић и додао га је европски пут гаранција да нећемо имати оно што смо, на жалост, имали више пута у 20. веку на просторима где ми живимо.

Рекао је и да Србија треба да користити природне ресурсе и то можда може да буде и геополитичка предност Србије.

Међутим, како је додао, не треба да будемо јефтини демагози и да то не значи да смо колоније нечије или да ће неко да нас уништи.

"Иако је то могуће у Немачкој или неким другим државама, верујем да је могуће и у Србији", рекао је председник Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг