Вести

Вучевић: Председник и Влада Србије искључиво раде за грађане

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић гостујући на телевизији Пинк истакао је да ћемо значај јучерашњег дана разумети тек за неколико година, када будемо видели реализацију пројеката и колика ће корист бити за нашу државу и грађане.

"Јуче је био један од преломних дана у последње две деценије, нешто што мења слику о Србији. Доноси нам нови пакет сигурности, у сваком смислу. Ово није само прича о економији, већ и о политици. Ми смо на овај начин добили најбољу могућу промоцију Србије у свим светским медијским оквирима и прављења климе да је Србија право место за инвестиције. Чињеница је да смо направили стратешки споразум и са Европском комисијом за критичне метале и Савезном Републиком Немачком, која је најјача сила у ЕУ и довели највеће компаније из аутомобилске индустрије. Направили смо пакет који гарантује три ствари: неће бити само одношења сировине из Србије, већ ће бити направљен вредносни ланац од вађења минерала до производње електричних возила, што ће бити круна процеса; добили смо гаранције да ће бити примењени највиши светски стандарди по питању заштите здравља људи и животне средине, што је услов свих услова за Републику Србију, без тих гаранција ништа не може да се ради, а дошли су такви партнери који неће себи да дозволе такво играње по том питању и кроз њих смо добили помоћ од струке; добили смо невероватан потенцијал за даљи развој економије и даље снажење наше државе, да стандард грађана буде још бољи, да више имамо пара за просвету, војску, здравство, да више улажемо у инфраструктуру. Србија са овим пакетом није иста, као без њега. То говорим и око наше позиције са КиМ, заштите и очувања Републике Српске, цео један пакет који је у вези с тим што се данас дешавало. Ми смо још увек далеко од рударења, ово је пакет који нам гарантује три услова. Нисмо место за сировину, већ место где ће се правити финални производи. Када заокружимо цео процес, од рударења до производње возила, тај пакет доноси раст БДП у 16 процената", рекао је Вучевић.

То је препород државе у економском смислу. То значи да улажемо још више у просвету, здравство. Паметним и стратешким коришћењем ресурса које имамо, чувамо своју независност и слободу Србије, ово нама чува слободу и независност јер имамо ресурс који нам обезбеђује и политички и економски бољитак. Без прецизних и јасних гаранција без домаћих, европских и светских стандарда, нема ничега. Ми се не боримо за приватне компаније, председник Србије и Влада искључиво раде за грађане Србије. Ко је луд или блесав да се игра са тим стварима? Ми исти ваздух дишемо, исту воду пијемо. Ко може да размишља да упропасти своју државу и да сутра погледа у очи те људе? Задатак свих задатака је да чувамо државу. Нема економије на уштрб здравља људи и екологије. То су гране једног дрвета, а то дрво је Србија. Не мислим да треба да одсечемо било коју грану. Неће бити ништа рађено док се не добију гарантије за све ово што причамо.

 

Долазак "Мерцедеса" у Србију најбоља позивница за стотине других компанија

Вучевић изјавио је да се састао с генералним директором “Мерцедеса” а да долазак те компаније у Србију значи да је наша земља сигурна политички и економски и да је то најбоља позивница за стотине других компанија да дођу у Србију.

"И данас, то је рекао генерални директор (Ола Келенијус) нема ниједног модела аутомобила да нема неколико делова који су произведени у Србији. Ту је Континентал, Бош. Питајмо наше колеге Мађаре, шта је значило када је њима “мерцедес” дошао. Као што мислим да треба да развијамо програм нуклеарне енергије. Ту шансу нису пропустили Мађари, Хрвати, Бугари, Словенци", рекао је Вучевић.

Вучевић је, коментаришући састанак са пољопривредницима, коме је присуствовала и председница Скупштине Србије Ане Брнабић, казао да мисли да је постигнут начелни договор.

Вучевић је додао да ће у понедељак видети колико ће удружења прихватити, додајући да је пољопривредницима изнео предлоге шта влада може да им гарантује и да све преко тога не може.

"Могу да кажем, 2021. године субвенција по хектару за семе је била 4.000 динара. Ми данас преговарамо и наша понуда је да буде 35.000. Што се тиче сточног фонда, оно на чему председник инсистира, на постојећих 40.000 по грлу, спремни смо да дамо 60.000 динара по јуници, али од 12 до 24 месеца старости и мора да остане три године у том газдинству. Желимо да развијамо сточни фонд, а не да неко добије екстра подстицај за трговину, а не за повећање сточног фонда. Било је питања око увоза млека и извоза рафинисаног уља", рекао је Вучевић.

Вучевић је поручио да је увек добро да се разговара, а да блокаде не доприносе решењу.

"Ја сам показао испред Владе да желим да разговарам и да станем иза потенцијалног договора. То је наша порука пољопривредницима", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк