Вести

Вучевић: Приступне перспективе главно питање за земље ЗБ

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић оценио је у Атини да Европа није заокружена без земаља Западног Балкана и истовремено поручио да је чланство Србије у ЕУ стратешки циљ, као и да ће се наставити реформе које би, како наводи, требало да буду подржане и конкретним мерама.

Вучевић је на панелу "Приступне перспективе Западног Балкана и њихов значај за будућност Европе. Да ли смо у периоду стагнације или изградње новог моментума?", у оквиру Међународне конференције "Мир и одржив развој" оценио да је назив панела управо главно питање и за све земље Западног Балкана.

Како је додао премијер, суштина тог питања или одговора лежи у чињеници да је свима доста "празне приче", као и да су се људи заситили очекивања, али је истовремено поручио да је време да се Западни Балкан охрабри и да Европа да јасан сигнал.

"Морамо добити конкретан сигнал из Брисела", поручио је Вучевић уз подсећање да су се могу чути различита мишљења од доносилаца одлука из европских земаља.

Вучевић је истакао и да Србија у потпуности подржава европски пут Западног Балкана и подсетио да је наша држава активна на различитим нивоима када је реч о регионалној сарадњи, али и сарадњи са ЕУ.

У том смислу је подсетио на Берлински процес, Брдо Бриони, Отворени Балкан који је, истиче, показао да земље у региону имају свест о неопходној сарадњи на регионалном нивоу.

Вучевић је истакао да је за Србију најтежа тема везана за покрајину Косово и Метохију, додајући да би кроз дијалог и искуство институција ЕУ могло да се буде ближе помирењу на терену.

 

Не волим двоструке стандарде, ако је добро за ЕУ добро је онда и за Србију

Вучевић је изјавио на међународној конференцији у Атини "Мир и одрживи развој" посвећеној шестој години од потписивања Преспанског споразума, да не воли да види двостуке стандарде који постоје и када је реч о сарадњи Београда са Пекингом -  ЕУ може, Србија не може, а ни када се говори о поштовању територијалног интегритета који је битан у случају Украјине али не и Србије.

Вучевић је то рекао у другом делу панела "Перспектива приступања Западног Балкана и његов значај за будућност Европе. Да ли смо у периоду стагнације или изградње новог замаха?", одговарајући на питања модератора о критикама везаним за посету кинеског председника Си Ђинпинга Београду и сарадњи са Пекингом и Москвом из угла санкција.

Премијер Србије је том приликом говорио и о новој методологији за приступање ЕУ, када је оценио и да би било добро када би дозволили Србији да на путу ка ЕУ има барем исти или једнак приступ као и друге земље.

Одговарајући на коментар модератора везан за критике због посете кинеског предсдника, Вучевић је нагласио да је Србија поносна на ту посету, да Београд брине о националним интересима, економији и да ће наставити да сарађује са Пекингом.

"Не волим двоструке приступе или стандарде", рекао је Вучевић и подсетио да је дан пре тога Си Ђинпинг посетио Француску и разговарао са председником Емануелом Макроном и председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен.

"И нико се на то није жалио. Из Београда је отпутовао у Мађарску која је чланица ЕУ и НАТО", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да не може да прихвати то да је за Немце у реду да послују са Кином, али је за Србију то забрањено.

"Ако је добро да Француска или ЕУ сарађују са Кином претпостављам добро је и за Србију", навео је Вучевић и нагласио да је Србија наравно спремна да кроз европски пут усклади спољну потику и безбедност са ЕУ.

"Наравно, спремни смо за ЕУ да кроз европски пут ускладимо нашу спољну политику и безбедност", рекао је Вучевић и додао да жели да подвуче чињеницу, да је очигледно да је Поглавље 35 или питање спољне политике и безбедности сада нови политички кредо ЕУ.

Према његовим речима, то је најважније питање за Србију, важније од реформи, које, како је нагласио, "не жели да потцењује".

Вучевић је истакао и да када је реч о Западном Балкану можемо да говоримо само о пет земаља и једној покрајини у смислу поштовања међународног права.

Додао је да ако говоримо о шест држава искључујемо коначан договор или решење.

Везано за питање о санкцијама против Русије, Вучевић је нагласио да не треба да се заборави то да је Србија гласала за све Резолуције везано за територијани интегритет Украјине.

"Ми немамо никакав проблем са Украјином, они су наши пријатељи. Нису признали такозвано Косово. Питамо само да ли сви ви само говорите о територијалном интегритету и суверенитету Украјине и шта је са нашим", рекао је Вучевић.

Подсетио је да је Србија била изложена  санкцијама и да су због њих страдали само обични људи, а не режими. Додао је да се због санкција које су уведене Русији не виде конкретни резулати на бојном пољу.

"У овом тренутку Србија зависи од руског националног гаса и нафте, ако уведемо санкције Русији, погодићемо само нашу, а не њихову економију", рекао је Вучевић и нагласио да су нам веома важни односи са Кином и Русијом због Косова и њиховим гласовима у Савету безбедности Уједињених нација.

Говорећи о новој методологији за приступ ЕУ, уведеној 2021, Вучевић је навео да је то добар пример да покажемо ко је спреман да постане пуноправна држава чланица ЕУ.

"Наравно, спремни смо за ЕУ да кроз европски пут ускладимо нашу спољну политику и безбедност. И само да подвучем ову чињеницу, очигледно, да је Поглавље 35 или питање спољне политике и безбедности сада нови политички кредо ЕУ", рекао је Вучевић.

"Дозволите нам да имамо барем исти приступ или једнак приступ као и друге земље, мислим да је поштено", поручио је Вучевић и додао да све земље, и Украјина и Грузија и Молдавија имају нека спрона питања а једино за Србију чујемо имате проблем са овим или оним.

"Без Србије не можете да обухватите цео Балкан", истакао је Вучевић и додао да је национални интерес свих на Балкану напредак на путу ка ЕУ.

 

 

 

Извор: Танјуг