Вести

Вучевић: Промена ће бити и у Влади и на локалу, волео бих да видим нова, млада лица

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, рекао је да ће преговори о новој Влади почети наредних недеља, али да ће пре тога на седницама Председништва и Главног одбора странке бити дефинисан програм који ће бити понуђен коалиционим партнерима.

* Kада ће почети преговори о новој влади и кога ћете све звати на те преговоре од странака које су прошле цензус - СПС, СПАС, странке мањина ...?

- Наредних недеља, али пре тога свакако ће на седницама Председништва и Главног одбора СНС бити дефинисан програм који ће бити понуђен потенцијалним коалиционим партнерима. О томе ћемо озбиљно разговарати, као и увек вођени оним што је најбоље за грађане Србије. Они су и гласали за то да СНС у Народној скупштини има апсолутну већину и апсолутно стабилну већину, па очекујем да ће Скупштина функционисати без икаквих проблема. То нема везе са бројем коалиционих партнера јер сви знају ко има колики легитимитет. Нова Влада Србије формираће се у уставном и законском року, биће функционална и ефикасна, али и спремна да се суочи с великим изазовима који су пред нама.

* Вучић је најавио да ће СНС звати и неког из странака које нису прешле цензус. Kога? Спекулише се да је то неко из УДС, ПОKС или Чедомир Јовановић?

- Видим да сви имају потребу да се тиме баве, а никоме позив до сада није стигао. У изборној ноћи чули сте поруку председника Вучића - да нећемо бити бахати у формирању Владе и да ћемо узимати људе и са других листа. Тако ћемо се и понашати кад почне процес у вези са преговорима око формирања нове Владе. Kао и до сада, ништа неће бити скривано од јавности.

* Шта СНС добија тиме - увођењем у Владу људи који нису прешли цензус?

- Свесни сте и сами да је СНС унела много промена на политичкој сцени Србије, а све то праћено је променама и у нашим редовима. Тиме смо показали да нисмо од оних странака које је „време прегазило“, већ да смо спремни да се модернизујемо и уносимо промене како би остваривали што боље резултате за Србију. О конкретној теми у овом моменту можемо само хипотетички да разговарамо, јер преговори још нису ни почели.

* Помињете се као један од четири потенцијална кандидата за место премијера. Да ли сте поносни на то?

- Поносан сам на чињеницу да је председник Александар Вучић и мене навео као једног од сарадника, политичара у кога има велико поверење. То прија, али и обавезује. До јуче сам био потпуно посвећен изборима, и као потпредседник СНС и четврти на листи за народне посланике, и као први на листи СНС за Нови Сад, што је за мене велика част и одговорност. Нисам изгубио ни ентузијазам, ни вољу. Напротив, велики подстицај дају ми резултати које је Нови Сад остварио претходних осам година, које ће свакако бити нотиране као године новог инвестиционог бума. Сада смо добили подршку 58 одсто Новосађана. Што се мене тиче, задовољан сам послом који радим и немам проблем да га наставим. Имам довољно снаге и спремности за нове изазове.

* Уколико би вам понудили место премијера, да ли бисте се прихватили тог изазова?

- О томе у овом тренутку апсолутно не размишљам.

* Од актуелних министара из СНС, колико њих, према вашој оцени, треба да остане на том месту?

- СНС је остварила невероватан резултат. Подршка коју смо добили од преко два милиона грађана Србије, није само историјски резултат, већ и огромна одговорност и обавеза јер грађани су се определили за своју будућност, и са тим нема коцкања. Нисам ја тај који треба да оцењује рад министара, али знам да се увек може боље. Уосталом, грађани су ти који траже да будемо још бољи, да радимо још више, да остварујемо још веће резултате. Лично бих волео да видим нека нова, млада лица, са знањем и искуством, која би могла да допринесу да Влада буде још ефикаснија, али и да унесу неку нову енергију. И то није питање броја, већ прављења новог тима који ће имати храброст и енергију, али и једну политичку свежину да настави, заједно са председником Вучићем, борбу за снажнију и модернију Србију, за њене грађане, за нашу децу, за бољу будућност.

* Наводи се да би Чедомир Јовановић могао да дође на чело Министарства за евроинтеграције. Шта ви кажете на то, каква је ваша оцена?

- Заиста не бих коментарисао таква нагађања.

 

 

 

Извор: Курир