Вести

Вучевић: Пушке Срба биле закочене, хладнокрвно су стрељани

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је да има много нелогичности приштинске верзије догађаја у Бањској и да постоје докази да су Срби хладнокрвно стрељани.

"Врло је чудно то приказивање заплењеног наоружања и војне опреме - готово је све нераспаковано. Обратите пажњу на један детаљ, један од убијених Срба, који је означен да је наводно терориста, има закочену пушку. Када погледате слику убијеног Србина, вероватно стрељаног, видите да је његова аутоматска пушка закочена. Какав је то терористички активизам или уопште борбени положај. Та пушка није била припремљена за пуцање, елементарна ствар. И много још ситних детаља који бацају много сумње или постављају многа питања шта и како се дешавало на северу Косова и Метохије у претходну недељу", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић истакао је да ће Србија саслушати све особе које су јој доступне и за које постоје индиције да су учествовали у тим догађајима:

- Али, исто тако, Србија не може да остане глува, слепа и нема на прогон и убиства Срба, на буквално стрељање Срба по околним шумама, на пасивно држање КФОР-а, који као да је посматрачка мисија, а не оружана сила. Они имају базу "Notting Hill", која је врло близу месту дешавања ових трагичних догађаја. Како је могуће да КФОР није ушао у том капацитету или са довољним капацитетом и зауставио читав развој тог догађаја? Зашто Еулекс није преузео јурисдикцију и провео полицијску истрагу, односно контролу? Ко је дозволио да то траје сатима, да лов на Србе траје сатима?

Министар Вучевић напоменуо је да је група Срба праћена дроновима и да је Приштина знала шта се све дешава.

"Наши војни експерти су анализирали слике, бацач граната нераспакован, односно није постављен, није припремљен за дејство. Муниција у неким кутијама, кантама, па нису напуњени оквири, нема припреме, нема претпоставке да је неко био спреман да дејствује. Неко је и те како припремао овај сценарио и много тога је пред нама што треба да буде јасно утврђено, а сада Курти користи ово као свој аргумент. Каже, ево видите, то су криминалне, терористичке организације на северу, да настави са својим акцијама, да настави са притиском, да направи до краја ту атмосферу да је неодржив живот Срба на северу Косова, да људи кажу: "Не можемо да живимо више овде"", рекао је министар Вучевић.

На питање да ли постоји опасност од неконтролисаног ширења инцидената због чега би и Војска Србије била принуђена да делује, министар Вучевић одговорио је да је интерес Србије да сачува мир.

"Војска Србија је спремна да одговори на све задатке које државно руководство стави пред њу. Све оно што се дешавало и око Манастира Бањска и на северу Косова и Метохије исто је опомена, али морамо да разумемо какве су околности и шта нас окружује, шта ради Приштина, какво наоружавање имају, какву опрему, са чим се суочавамо, не само са политичког већ и са безбедносног аспекта. Немамо права да будемо обесхрабрени, малодушни, ово мора бити узбуна за политичку мобилизацију, ово мора бити позив да се у миру још снажније политички боримо за права нашег народа и за државне и националне интересе државе Србије", закључио је министар Вучевић.

 

 

 

Извор: Република