Вести

Вучевић: Рекордан буџет града, победа Новосађана

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оценио је уочи одржавања 15. седнице Скупштине Града да је новосадски буџет рекордан, као и да бројеви и чињенице говоре у прилог томе да градска каса никад није била јача, снажнија и богатија.

Вучевић је истакао да је буџет сада дефинисан у износу од 33 милијарде 584 милиона динара, а 2011. године је износио 14 милијарди и 429 милиона.

Нагласио је да је то победа свих Новосађана, одговорних платиша пореза, као и резултат домаћинског и одговорног поступања према заједничкој градској каси.

"Порез на зараде је већи за 23,53% у односу на исти период прошле године, доприноси од уређивања грађевинског земљишта које плаћају инвеститори је већи за 107% , порез на имовину је наплаћен у износу од 76,23 % више него у истом периоду прошле године, продаја грађевинског земљишта, односно интересовање инвеститора за градњу је 400% веће него 2020. године", навео је Вучевић.

Вучевић је рекао и да су претходних дана изношене неистине о томе како је ово буџет који "крпи рупе" и да је лош, и да то говоре они људи који приликом управљања финансијама Новог Сада нису могли да дођу ни до 15 милијарди у градској каси, а капитални буџет тада није прелазио пет милијарди динара.

"Данас можемо да се поносимо чињеницом да чак преко 12 милијарди динара издвајамо за капиталне инвестиције, а при томе ту не рачунам пројекте везане за Фрушкогорски коридор, Kовид болницу, брзу пругу, нови мост, Kлинички центар Војводине, централни пречистач отпадних вода, регионалну депонију које финансирамо преко државе, а сав тај новац се слива у наш град", истакао је Вучевић.

Вучевић је указао да су претходници имали комплетан градски буџет у износу који се данас издваја само за капиталне пројекте, не рачунајући ту новац који долази из других извора.

"Све то смо постигли у сред глобалне кризе узроковане пандемијом и током ванредне ситуације, када смо морали да се одрекнемо бројних прихода, јер смо излазили у сусрет привредницима и давали бројне попусте на закуп земљишта, јавне површине и пословних простора. Највише смо помагали угоститељима, а сада имамо лепу вест и за запослене у туристичким агенцијама, за које смо издвојили око 11 милиона динара у виду субвенција", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао као најважније нове пројекте спортски центар у Футогу, односно комплекс базена за који ће током три године бити издвојено око 900 милиона динара.

Затим, на Сајмишту следи затварање базена у вредности од 130 милиона динара, а за фекалну канализацију и водовод у Боцкама биће издвојено око 80 милиона динара овде године. Садови у Петроварадину добијају канализацију за шта Град издваја 200 милиона динара, улаже се у инфраструктуру Радне зоне Kаћ и Север 4, следи реконструкција Средње медицинске школе „7. април“, уређење градског гробља, набавка електричних аутобуса, а биће грађена и Ботаничка башта у Петроварадину на површини од четири хектара, навео је Вучевић.

"Никада се оволико није градило, и то снагом Новог Сада и честитам својим суграђанима на рекордном буџету и на повећању текућих прихода за 2,5 милијарде динара у години пандемије", поручио је Вучевић.

 

 

 

Извор: Танјуг