Вести

Вучевић: Са Русијом имамо дубоко укорењене историјске везе

Декларација Србије и Републике Српске је нешто што је сада не само морална, него и политичка, а надам се и по ратификацији у парламентима две земље, и правна обавеза за све који их представљају, да заједнички раде на очувању национално-културног и духовног идентитета нашег народа, поручио је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић.

"Верујем у традиционалне односе Србије и Русије, који су засновани на историјским везама, заједничком циљу да се сачува владавина права, слободарски дух свих држава, независност и суверенитет држава. Оно што смо заједно прошли кроз историју, и ону даљу и ближу, обавезује нас и у садашњем и у будућем периоду, стога верујем у веома добре односе" , изјавио је за РТ Балкан Вучевић.

Истакао је да те односе не треба нико да доживљава да су против неког или за неког, већ да Србија гледа сопствене интересе. Наш политички и економски интерес је, нагласио је, сарадња са Руском Федерацијом коју ће Београд и Москва да наставе.

"Са Русијом имамо дубоко укорењене историјске везе. Не могу да уђем у овај наратив који је данас свеприсутан да сад треба да се одрекнемо некога кога познајемо дуго времена. То што он сад има сукоб са трећим или четвртим, све поштујемо, али поштујете и ви нас. Тако да желимо да сарађујемо у различитим сферама, у интересу и једне и друге државе", поручио је Вучевић у амбасади Руске Федерације у Београду поводом Дана Русије.

 

Срби када су сложни спремни су на све изазове

Говорећи о декларацији Србије и Републике Српске, која је потписана у суботу, Вучевић наглашава да је та декларација "упутство нама самима, а одговор некоме другоме".

Како истиче, то је нешто што је сада не само морална, него и политичка обавеза, а након усвајања у парламентима Србије и Српске постаће и правна обавеза, па ће сви који нас представљају заједнички радити на очувању национално-културног и духовног идентитета нашег народа.

"Треба да причамо о јединству, о томе да смо ми један народ. Можемо да живимо у више држава, али ми смо један и недељив народ, и треба да имамо право на заједничку будућност, на очување свега онога што нас је красило и краси нас. Наравно, то јесте вид наше припремљености да бранимо наше виталне интересе по питањима која су поново актуелна, а којима покушавају да стигматизују цео српски народ", додао је премијер.

Вучевић указује да, пре свега, настоји да се оптерети међународни положај Републике Србије, као и нескривене жеље да се Република Српска обесмисли, готово укине, напоменувши да томе још треба да се дода положај Срба на КиМ, односно питање КиМ, и чињеницу да Србија и даље чека резултате пописа у Црној Гори.

"Добили смо информације да је то у редовној процедури, али волели бисмо да видимо учешће српског народа у институцијама Црне Горе, јер је то природно. Ми Црну Гору апсолутно признајемо и поштујемо у потпуности, а Срби тамо су интегрални део црногорског друштва. Мислим да народ који има готово трећину становништва, видећемо по попису, можда и више, заслужује право да учествује у институцијама те државе. Исто као што ми признајемо то право припадницима других народа у Србији", рекао је Вучевић.

Како додаје, за њега је усвајање декларације велики и значајан догађај, а не ствар протокола и неког простог пуког манифеста. Она је сада кичма онога што ми даље треба да радимо, легат ове генерације ка будућим генерацијама, али и наша обавеза и одговорност и у односу на прошлост и на будућа времена.

Вучевић указује да нас чека много посла и да ће бити много изазова.

"Али кад смо уједињени, сабрани и окупљени, и држава, народ, грађани, и црква, све институције, спремнији смо и на све изазове са којима се суочавамо и са којима ћемо се суочавати. За нас је од пресудног значаја да сачувамо свој народ и државу. Желимо да очувамо српски језик, ћирилично писмо, право на нашу веру, да имамо заставу, датуме који су битни за нашу историју", рекао је Вучевић.

Српски премијер наводи да не разуме зашто то неко доживљава као угрожавање неког другог или зашто ћирилично писмо и даље угрожава неког и зашто Срби немају право да га користе.

"У региону и када дозвољавају српски језик и писмо, не дозвољавају ћирилично писмо. То је невероватно. Неко нама намеће које писмо хоћемо или морамо да користимо. Те ствари су несхватљиве, а причамо Европи, европским вредностима и цивилизацијским тековинама у целом свету", рекао је премијер Вучевић.

 

 

 

Извор: РТ Балкан