Вести

Вучевић: Сачуваћемо мир, слободу и наш народ

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић рекао је да није изненађен негативном реакцијом Америчке амбасаде у Сарајеву на одржани свесрпски сабор, али да јесте чињеницом да је амбасада тиме показала елементарно непознавање Дејтонског споразума, односно Устава Босне и Херцеговине, пре свега по питању имовине која припада ентитетима.

Председник  Вучевић је за РТС рекао да су све 53 тачке Декларације између Србије и Републике Српске потписане у оквиру свесрпског сабора апсолутно у духу Дејтонског споразума, као и да ни на један начин не воде ка његовој опструкцији.

"То како су републике уредиле сукцесију југословенске имовине је једно питање. А потпуно је друго питање како је уређено коришћење, односно права власништва својине, на јавној имовини у самој Босни и Херцеговини, ако причамо о њој. А то је управо уређено кроз Дејтонски споразум", истакао је председник Вучевић.

Нагласио је да мора да постоји простор за разговор.

"Све друго нас води у ескалацију сукоба. Немамо бољих односа без тога. Неопходно је да се разговара о свим питањима, и то је интерес и Босне и Херцеговине", рекао председник Вучевић.

Додао је да се, уместо да се прича како да се регион увеже, сви враћају деценијама уназад са питањем "ко је више крив".

"Као да нам неко брани да идемо напред. И то најчешће нису балкански народи, већ они који тобоже дођу да нам помогну да се боље разумемо", наводи председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да је Дејтонски споразум одржао 29 година мира у БиХ, као и да је је Србија његов гарант.

"Сигуран сам да када би имали и прилику да сами причамо, и Срби, и Хрвати, и Бошњаци, и Албанци, да би се много лакше договорили него када имамо оне који наводно долазе са примерима добре праксе или искуством да посредују или решавају неке ствари. Ја верујем у договор и верујем у разговор, ја верујем да Босна и Херцеговина мора да чува Даyтонски споразум", рекао је председник Вучевић.

Додао је да су све 53 тачке Декларације усвојене на свесрпском сабору апсолутно у духу Дејтонског споразума.

"Не декларативно, него суштински. Суштински су у духу, у сагласју с Дејтонским споразумом. Ни на један начин не воде ка опструкцији или поништају Дејтонског споразума", рекао је председник Вучевић.

Додао је да је једини, прави пут - разговор Бошњака, Срба и Хрвата, међусобно поштовање, разумевање и признавање.

"Када се међусобно буду поштовали и разумевали, верујте да ће све лакше ствари бити, лакше ствари решавати, доносити  кључне одлуке. Да ли је то лако или није, бојим се да није, али верујем да су генерације политичара које су данас актуелне у БиХ свесне своје одговорности и да ће бити достојни тих изазова", рекао је председник Вучевић.

 

Поделе у друштву су много више медијски фабриковане, заједништво је неопходно

Председник Вучевић рекао је да су поделе у нашем друштву много више медијски фабриковане, него што се друштво суштински дели и додао да је одржани свесрпски сабор управо позив и опомена за саборност и заједништво о кључним државним и националним питањима.

Председник Вучевић рекао је да је време за саборност и заједништво у актуелним геополитичким околностима, и да је саборност гарант да ће народ бити "тврђи орах".

Говорећи о дијалогу власти и опозиције о изборним условима, председник Вучевић рекао је да следи период који би требало да буде без изборних циклуса, али да у њему свакако мора да се настави међустраначки дијалог.

"То је Ана Брнабић као председница Народне скупштине врло добро радила, показујући висок ниво одговорности", нагласио је председник Вучевић.

Додао је да су управо у том дијалогу власти и опозиције постигнути неки резултати, као и да и власт и опозицију чека много ствари које треба радити заједнички.

"Мислим да је постигнут озбиљан напредак од маја 2023. године, па у односу на јесен и све оно што се дешавало око децембарских избора", оценио је председник Вучевић.

Додао је да се данас међустраначки дијалог одвија управо тамо где му је место - у Парламенту.

"Боље је да се расправа дешава у Парламенту, него ван њега. И када је најжешћа расправа и када се употребљавају најтврђи аргументи, парламент је место за то, а гледаоци скупштинских расправа могу да добију праву слику о томе шта се заиста дешава", рекао је председник Вучевић.

Додао је да је процес дијалог неопходан, као и да је подела у друштву далеко мања него што се то медијски приказује и далеко мања него у западним земљама.

Говорећи о изборима за Европски парламент, председник Вучевић рекао је да Србија разуме шта се догађа у Европи, али да не истрчава напред, већ да пажљиво посматра и разуме политике које носе европски избори.

"Мислим да је добро за Европу да је та фамилија политичких странака добила највећу подршку, да је то добро у смислу стабилности саме Европске уније и самог европског континента", рекао је председник Вучевић.

Додао је да је важно да Србија гледа шта су њени политички и национални интереси, а не да дозволи да је носе емоције.

Рекао је да је стратешки интересе Србије да буде део ЕУ, која је заједница утемељена на интересу.

 

Ако је питање КиМ решено, чему притисак на Србију

Вучевић је рекао  да је званични Београд спреман за дијалог са Приштином и да је власт у Београду све време у дијалог укључена кроз Владину Канцеларију за Косово и Метохију.

Вучевић је рекао да Србија пита све оне за које је то питање решено чему онда притисци на Србију.

"За неке велике играче на међународној средини Косово и Метохија је решен случај, а за друге, наравно, није. Али и за оне за које је питање КиМ решено, ако је тако, чему притисак на Србију", рекао је Вучевић.

Истиче да Косово за њега није независна држава нити ће бити.

"Не може то ни да буде док српска страна не каже да је то независна држава", истиче Вучевић.

Вучевић је навео да је за њега много већи проблем оно што косовски премијер Аљбин Курти ради на терену.

"Користи овај момент и има подршку за то да спроводи терор над Србима на КиМ, пре свега на северу. Наш задатак и циљ је подршка Србима на КиМ у складу са Резолуцијом 1244", наводи Вучевић.

Како каже, званични Београд мора да брани Србе на Косову и Метохији, а не да "испаљује јефтине пароле".

"Босна и Херцеговина је најкомплексније питање Западног Балкана, а Косово је тешко питање за Србе и Албанце, који су имали различите историјске оквире, решења, моменте када је једна или друга страна боље стајала или доминирала", навео је Вучевић.

Истакао је да Београд води одговорну и мудру политику и да сматра да је то предност.

 

Све у вези са пројектом "ЕКСПО 2027" транспарентно, шанса која се не пропушта

Вучевић је рекао да је свака појединост која се тиче пројекта "ЕКСПО 2027" транспарентна и да је тај пројекат шанса коју Србија не сме да пропусти, као и да о свему мора да се прича пред грађанима Србије, у парламенту.

Вучевић је, одговарајући за РТС на критике да се бројне одлуке у вези са тим пројектом доносе по хитном поступку, истакао да у томе нема ничег незаконитог, већ да се ради само о томе да се ствари које су транспарентне заврше брже.

Додао је да је забринут када чује од критичара пројекта да је алтернатива за "ЕКСПО" његово укидање.

"А онда чујемо да би они радили нешто транспарентније. Све је видљиво и транспарентно, па и кроз буџет. То је шанса коју не смемо да пропустимо, а не да се сакривамо иза административно бирократских процедура", нагласио је Вучевић.

Истакао је да је економија све и да без ње не немамо војску, образовни систем, здравство.

"Потребан нам је мир и политичка мудрост и стабилност, да верујемо у Србију, да се не потцењујемо и да не слушамо о себи да смо најгори", нагласио је Вучевић.

Додао је да треба да учимо децу да остану у Србији, а не да иду у иностранство јер ће, како је рекао, у наредним годинама Србија бити много боље место за живот.

Вучевић је навео да је литијум озбиљна предност Србије и да држава треба да нађе најбоље решење да искористи своје руде.

Погубно је да желимо да казнимо сами себе и да не искористимо оно што имамо. Неопходно је наћи најбољи однос између економског развоја и заштите животне средине.

Вучевић је истакао да оставља простор за разговор по питању копања литијума и да чека одговор струке "а не од оних који су политиканти".

"Ако струка каже не - онда је не. Али струка мора да буде свесна своје одговорности", додао је Вучевић.

Како каже, верује да је могуће да Србија користи своје ресурсе и да заштити животну средину, наводећи да у литијуму види шансу Србије да ојача позицију, јер је литијум руда која је преко потребна човечанству.

"Нема коцкања са екологијом", истакао је Вучевић и додао да одлука о копању литијума неће бити донета без јасних корака о заштити животне средине.

Говорећи о стамбеном питању, Вучевић је рекао да ће ова влада током његовог мандата изаћи са пакетом стамбене подршке за одређене категорије становништва, али да ће између тржишта и таквог начина стамбеног збрињавања морати да постоји баланс.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1