Вести

Вучевић се састао са генералним секретаром ЕЕАС Санином

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са генералним секретаром Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Стефаном Санином у оквиру „Шуман форума“ у Бриселу.

Министар Вучевић је, том приликом, истакао да партнерство Србије и Европске уније у области безбедности и одбране траје већ више од једне деценије, као и да је оно у складу са националним спољнополитичким приоритетом, а то је чланство Србије у Европској унији.

Србија је, према речима министра одбране, опредељена да у сарадњи са другим државама и међународним организацијама доприноси јачању сопствене, регионалне и глобалне безбедности, што и доказује учешћем у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група, сарадњом са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћем у њиховим пројектима, као и помоћи другим органима власти у изградњи капацитета за учешће у цивилним мисијама ЕУ.

Министар Вучевић истакао је да је стратешко опредељење Србије војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу и остваривање добрих резултата са свим заинтересованим странама. Он је нагласио да се стабилност у региону може постићи једино кроз дијалог и сарадњу и да стога Министарство одбране Републике Србије непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

Министар Вучевић истакао је да је присуство међународних снага на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војнотехничким споразумом, неопходно како би се одржао мир, а дијалог Београда и Приштине једини начин да се мирним и политичким средствима превазиђу несугласице. Једнострани и неодговорни потези Приштине, не само да наносе штету дијалогу, већ утичу на дестабилизацију целог региона, подвукао је министар Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг