Вести

Вучевић: Ситуација у региону захтева од свих нас да будемо обазриви

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је свечаности поводом почетка усавршавања 13. класе полазника Високих студија безбедности и одбране, у амфитеатру Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ у Београду.

Министар Вучевић поручио је полазницима да искористе ову јединствену шансу у животу и у професионалној каријери, јер ово није нешто што се сваки дан дешава нити се подразумева.

"Част је и привилегија имати могућност да чујете и научите нешто ново, да се усавршите, упознате искусне професионалце, стручњаке, да вам предају људи који су заиста репрезентативног нивоа знања и личног дигнитета, да имате могућност да обиђете многе институције и установе и у држави и у иностранству и да то урадите не само на сопствену корист, него и на корист државе из које долазите, без обзира из ког система долазите", рекао је министар Вучевић и додао да је геополитичка ситуација све компликованија.

Према његовим речима, нико не може да каже куда и како нас води 2024. година или шта ће бити.

"Када видите шта је тренутно лајтмотив скупа у Давосу, да свет улази у мрачан период, онда вам је јасно шта, куда и како може да се даље одвија или дешава. Ситуација у региону је исто изазовна и за нас у Србији, пре свега по питању Косова и Метохије, веома тешка. Политички, али и безбедносно, што захтева од свих нас који смо ангажовани и почаствовани што смо део система одбране наше отаџбине, да будемо посебно обазриви или посебно посвећени стварима које радимо", поручио је министар Вучевић.

Обраћајући се полазницима 13. класе, министар Вучевић рекао је да сви заједно чине један мозаик, који представља јединствену слику безбедности и одбране наше државе.

"Без тог мозаика, без те слике ни остали системи државе не могу да функционишу или не могу довољно добро да функционишу. Тиме је ваша одговорност и већа и значајнија. Надам се и верујем да сте свесни тога и да добро перципирате све ове околности. Желим вам успешно савладавање градива, није срамота нешто ново научити и, без обзира ког сте звања и занимања, без обзира какво вам је радно и животно искуство, увек нешто ново можете да чујете, нешто ново да научите, да усавршите своје способности и своје вештине, да подигнете ниво личног знања, али тиме и квалитет наше државе Србије. Верујем да ћете бити достојни овог и личног и професионалног изазова, али и части коју имате да будете овде", истакао је министар Вучевић.

Министар Вучевић поздравио је и полазнике из осталих институција Србије, представнике Републике Српске и припаднике оружаних снага Босне и Херцеговине и Мађарске.

"Добро дошли. Верујем да ћете се осећати као међу пријатељима. Добро дошли и осећајте се као код куће. Живела Војска Србије! Живела Србија", закључио је министар Вучевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг