Вести

Вучевић: СНС ће и даље бити мотор развоја Србије

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је, након ванредне Скупштине Српске напредне странке на којој је изабран на ту функцију, са које се повукао председник Александар Вучић, да се политика Српске напредне странке неће мењати и да ће и даље бити мотор развоја Србије.

Председник Вучевић захвалио је досадашњем председнику Српске напредне странке Александру Вучићу на свему, како је рекао, на 11 година сјајног вођења странке и борбе пре свега за Србију и Српску напредну странку као мотора развоја Србије.

"Код нас ово није никакав дисконтинуитет, већ је јединствена прича, отварамо ново поглавље у нашој књизи. Наша политика се неће мењати, остајемо странка мотор развоја наше отаџбине, али и странка која негује и чува традиционалне вредности српског народа, свих грађана Србије, која ће се политички залагати за очување Косова и Метохије у саставу Србије, која ће водити рачуна о интересима српске заједнице где год да живе, пре свега на простору бивше Југославије, и странка која ће бити најпоузданији партнер председнику Републике Србије Александру Вучићу", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да је Српска напредна странка подржала предлог председника Вучића да Српска напредна странка узме учешће у формирању Покрета за народ и државу односно Народног покрета.

"Много конкретније ћете моћи већ крајем јуна да видите по том питању", додао је председник Вучевић.

 

Председник Вучић није напустио Српску напредну странку, само смо имали примопредају штафете

Председник Вучевић изјавио је да Српска напредна странка неће бити без председника Александра Вучића, пошто он није напустио странку, нити се од ње "развео", већ је, како је рекао, само урађена примопредаја штафете.

Одговарајући на питања новинара, зашто је председник Вучић одлучио да се не кандидује поново за председника Српске напредне странке и каква ће бити судбина Српске напредне странке, председник Вучевић рекао је да је одлична судбина странке.

"Она није без председника Вучића, председник Вучић остаје члан и биће са нама, није напустио странку", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да ће се консултовати са председником Вучићем и истакао да није срамота питати.

"Најгоре је када немате са ким да разговарате", рекао је председник Вучевић и додао да ће за неку годину неко други добити штафету.

Тако се то ради у демократским странкама, истакао је председник Вучевић.

"Верујем у такву снагу Српске напредне странке, настављамо даље заједно. Без обзира какав је распоред у тиму, то не мења ни грб, нити боју дреса. Када нађем за сходно, врло радо, искористићу ту привилегију да могу са њим да се консултујем по одређеним политичким питањима и са осталим члановима странке, није проблем питати и разменити мишљења и када не мислимо исто, да бисмо дошли до оног најбољег", навео је председник Вучевић.

 

24. јуна конституишемо страначке органе, потом се прикључујемо покрету

Председник Вучевић најавио је да ће 24. јуна бити конституисани страначки органи, а да се након тога прикључују великом народном покрету.

Председник Вучевић је рекао да је највећи легат који наслеђује од председника Александра Вучића, у смислу политике странке, тај да су интереси Србије изнад свега.

Подсетио је да је Српска напредна странка увек, пре свега водила рачуна о отаџбини и интересима Србије, а тек после тога су могли на ред да дођу страначки интереси.

Наставићемо да радимо сви заједно, са Извршним одбором на челу са Дарком Глишићем 24. јуна бирамо Главни одбор странке, Председништво, заменика председника, потпредседнике и све што ће се даље конституисати у оквиру страначких органа чиме ћемо заокружити цео процес.

Крајем јуна се, како је нагласио, прикључују великом патриотском народном покрету који разумеју као позив и јачање политичког фронта за државу.

Додао је да ће питања са којима ће се Србија суочавати у наредном периоду бити много изазовнија, посебно по питању Косова и Метохије.

Зато је, како је нагласио, важно да Српска напредна странка има ширину политичке перцепције и да да шансу да се око те политике за коју се залаже Српска напредна странка заједно са председником Републике Александром Вучићем укључе и чланови других партија али и они који желе да остану нестраначке личности, како би се изборили за снажну и јединствену Србију.

 

Велика је предност кад наслеђујете странку од председника Вучића

Председник Вучевић рекао је да је велика предност што преузима странку од председника Александра Вучића, која је у овом тренутку највећа у Србији и у Европи и додао да што се тиче политичке ситуације у земљи неће бити прелазне власти, јер како је рекао, власт се може добити само на изборима. 

Председник Вучевић је рекао да није лако очувати и унапредити странку и да ће сви заједно бити достојни тог изазова и свесни те одговорности. 

Што се тиче политичке ситуације у земљи, додао је председник Вучевић, прелазних влада неће бити.

"Што се тиче страначке тематике, да ми смо разговарали, да је Српска напредна странка спремна да разговара са свим политичким чиниоцима, без обзира шта говоре и раде, по свим питањима, који воде смиривању тензија у друштву, а пре свега решавању проблема са којима се суочава свако друштво, па и наше. Ми смо спремни да разговарамо са свим политичким странкама и о питању евентуално ранијих избора или датума одржавања избора, апсолутно је то легитимно кандидовати, мора и може бити на том преговарачком столу политичких странка. Нисмо разговарали о реконструкцији владе, барем то није била тема, не да сам ја учествовао, да будем прецизан", рекао је председник Вучевић. 

Председник Вучевић је још једном поновио да нема никаве прелазне владе, и владе са улица и тргова. 

"Влада се формира само на основу скупштинске већине, која се добија подршком грађана на изборима, на биралиштима. И око тога нема никаве расправе и не оставља се милиметар простора, да неко и даље умишља како ће да преузме власт. Власт преузимате када вас грађани изаберу, када добијате већинску подршку бирача", рекао је председник Вучевић. 

 

Српска напредна странка је пример свим странкама у Европи

Председник Вучевић захвалио је досадашњем председнику странке Александру Вучићу на сјајним резултатима и оценио да је Српска напредна странка пример свим странкама у Европи.

"Такве странке као што је Српска напредна странка нема у целој Европи, странке са таквом организацијском концепцијом, са верним и оданим члановима", рекао је председник Вучевић.

Како је нагласио, велика је предност када неко дође на чело такве странке иако га то додатно обавезује да покуша да је унапреди.

"Надам се да ћу бити достојан те одговорности и части која ми је данас указана", рекао је председник Вучевић.

Додао је да је увек радио као тимски играч и да ће тако наставити и даље.

"Ово је велика породица коју ћемо чувати, као и државу Србију", рекао је председник Вучевић.

 

Државни органи размотриће предлог Спрске листе о прекиду преговара са Приштином

Председник Вучевић рекао је да ће државни органи у кратком року размотрити поруку Српске листе да се прекине дијалог са Приштином. 

"Што се тиче ситуације на Косову и Метохији, веома је драматична и тешка и као грађанин Србије, као Србин апсолутно разумем поруку Српске листе и свих грађана српске националности на Косову и Метохији. Државни органи ће у кратком року размотрити оно што је порука Српске листе која се практично догодила или дефинисала док је трајала наша Скупштина, па ћете дозволити да је потребно и времена да се о томе разговара", додао је председник Вучевић.

Председник Вучевић је рекао да је циљ Куртијеве политике етничко чишћење Срба или да се сведе на "минорни број који је за њих прихватљив".

"Заиста је некада дегутантно разговарати са онима који су по ко зна који пут осудили Куртијево насиље, а он баш не хаје за њихова осуђивања и увек иде корак даље и очигледно наставља са политиком терора над српском заједницом на Косову и Метохији, са искључивим циљем да етички очисти Косово и Метохију од Срба, без било какве дилеме", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић је позвао Србе да не наседају на провокације, да избегнемо сценарио да смо рушилачки фактор и да не идемо на руку Курију .

 

 

Извор: Танјуг