Вести

Вучевић: Спорт је нераздвојни сегмент војске

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је свечаности поводом обележавања Дана војног спорта у Дому Војске Србије у Београду.

Министар Вучевић поздравио је присутне и представнике друштвених и спортских институција Србије и честитао Дан војног спорта, истакавши да је спорт нераздвојни сегмент војске и да је војска без спорта незамислива.

"Није само питање наших индивидуалних успеха који су врло битни и није само питање броја медаља и постигнутих резултата, али и то је битно. Овде ви стварате и својеврстан вид социјализације, јачање витешког, колективног, тимског духа, спортски речено – промоцију и Министарства одбране и Војске Србије, промоцију правих вредности, добрих и успешних људи. Оно што сте ви радили то је важно, то је битно, то је нужно и треба да видимо шта даље да радимо да не буде само преписивање из године у годину, како да унапредимо потенцијале Министарства одбране и ту пре свега говорим о Универзитету одбране и Војној академији, људима који воде ту битну установу, односно тај битан део Министарства одбране, некада неправедно запостављеним", истакао је министар Вучевић.

Нагласио је да су Универзитет одбране и Војна академија расадник оних који треба даље да воде и чувају државу и да треба пронаћи организациона решења како да се боље уклопи спорт на нивоу који заслужује у касарнама, гарнизонима и јединицама.

"Посебно имајући у виду, ја немам проблем то да истакнем, јер ја дубоко верујем у укидање суспензије обавезног служења војног рока, јер ако опет вратимо војни рок један део обуке ће бити у вези са спортом и биће нам потребна помоћ свих вас који сте део овог процеса. Верујем да ћемо бити спремни на те изазове и на те задатке", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић осврнуо се и на наше претке који су остварили велике резултате, оставили нам озбиљан легат и обавезали нас.

"Није питање само да достигнете њихове успехе, него је питање да будете још бољи да бисте оставили и боље наслеђе генерацијама које долазе, јер смо пре свега према њима одговорни, према онима који ће доћи после нас и верујем, надам се, живим за то, бити бољи од нас у свему па и у војном спорту", рекао је министар Вучевић и пожелео председнику Олимпијског комитета успешну годину и да наставе низ победа уз подршку Министарства одбране и Војске Србије, а свим спортистима пожелео је да уз јачање општег, спортског и витешког духа нижу нове победе.

На свечаности, министар Вучевић, у пратњи председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића и потпуковника Негована Иванковића, уручио је признања најуспешнијим спортистима и спортској екипи Министарства одбране и Војске Србије у 2023. години.

 

 

 

Извор: Танјуг