Вести

Вучевић: Србија бити уз Републику Српску и када је лакше и када је теже

Министар одбране Милош Вучевић и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић посетили су данас основну школу "Вук Стефановић Караџић" (одељење "Косово и Метохија"), у бањалучком насељу Ада.

Министар Вучевић, честитајући Дан Бањалуке, изразио је задовољство, срећу и понос што је данас у том граду истакавши да сви ми без обзира с које стране или обале реке Дрине долазимо доживљавамо Бањалуку као наш град.

"Леп је повод и да обиђемо ову школу и да се још једном уверимо да ће Република Србија бити уз Републику Српску и када је лакше и када је теже. Наставићемо да заједнички радимо на најважнијим пројектима који утичу на квалитет живота грађана Републике Српске. Огромне су промене у Бањалуци, огроман је напредак то морате да чувате, јер је кључна порука да задржимо људе овде и да имамо више деце. Не вреди ни најбоља инфраструктура ни најлепше школе ни најуређенији путеви или обале, спортски терени, центри, ако немамо људе, ако немамо децу", рекао је министар Вучевић.

Према његовим речима, пред нама су изазовни дани у мају те поручио да ћемо се политички борити да сачувамо и Србију и Републику Српску, да чувамо мир и стабилност у региону, што је национални интерес и Србије и Српске, поштујући и разумејући политику и очекивања свих народа и држава на овом простору. Министар Вучевић је додао да је обавеза Србије да даље јача економски, одбрамбено, али и да води рачуна и о Републици Српској.

"И то је оно што ће бити један од задатака и што ћете чути у мом експозеу у Народној скупштини Републике Србије, где ћу имати посебан део око региона, око Републике Српске и осврнути се на наш даљи заједнички рад. Радујем се нашим сусретима. Очекујем да се око Васкрса или Ђурђевдана окупимо и донесемо важне одлуке за период који долази, како бисмо чували и Србију и Српску и цео регион. Србија жели најбоље могуће односе са Босном и Херцеговином, са Бошњацима, са Хрватима, са свима који живе на овим просторима. Не желимо било какве свађе ни било какве поделе", поручио је министар Вучевић  и нагласио да су нам мир и стабилност насушно потребни.

Како је нагласио, Србија ће водити рачуна и о општинама у Федерацији где је већинско српско становништво, јер су они део заједничке културе, заједничког идентитета српског народа.

"Нека буде мир на Западном Балкану. Нек сви сарађујемо и нек живе Српска и Србија и нек нам се Бањалука развија. Нека буде и Европска престоница културе и младих и зелених, али нека пре свега буде град Бањалучана", закључио је министар Вучевић.

Министар Вучевић, том приликом, заједно са градоначелником Станивуковићем, разговарао је са директорком Татјаном Вилендечић и наставним особљем о наставном програму и значају те школе за становнике тог дела Бањалуке која је почела са радом прошлог септембра. Посета је била прилика и за обилазак учионица и кабинета у којима се изводи настава, а ђаци су за госте припремили и културно-уметнички програм.

 

 Извор: Танјуг