Вести

Вучевић: Србија и Мађарска су стратешки партнери, пријатељи и више од тога

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничским у Будимпешти, у оквиру званичне посете Мађарској.

Након свечаног дочека уз почасни строј и интонирање химни, одржани су тет-а-тет разговори два министра и састанци делегација.

Министар Вучевић захвалио је на прилици да се састане са министром одбране Мађарске, као и на прилици да разговарају о конкретним темама.

"Данашњи састанци су доказ наше садржајне и плодоносне сарадње за обе државе. Оно што посебно желим да истакнем је да су Мађарска и Србија стратешки партнери, пријатељи и више од тога. Мађарска увек може да рачуна на Србију као поузданог партнера на Балкану, односно у југоисточној Европи. Хвала Мађарској и Влади Мађарске што подржавају Србију на европском путу. Ми делимо заједничке вредности. Ми верујемо у исту Европу. Ми верујемо у Европу која има своју традицију, историју, али која има и своју будућност", истакао је министар Вучевић.

Министар одбране, том приликом, рекао је да је отворено ново поглавље сарадње у области одбране, које ће се бавити конкретним стварима, у складу са стратешким договорима премијера Орбана и председника Вучића.

"Ми смо спремни да сарађујемо са Мађарском по свим питањима која су од заједничког интереса, а тичу се безбедности и одбране, наравно, уважавајући чињеницу да је Мађарска део НАТО алијансе, а Србија има проглашену војну неутралност", рекао је министар Вучевић истакавши да је посебно задовољан процесом конкретне реализације стратешких договора, као и у контексту да Србија купује веома корисно наоружање и војну опрему од Мађарске, али да исто тако и продаје и испоручује оно што је потребно Мађарској војсци.

Министар Вучевић захвалио је на подршци Мађарске и сарадњи у области одбране.

"Војска Србије ће у кратком периоду бити јача посебно у оклопно-механизованим јединицама и у систему противваздухопловне одбране. То је најважнија вест, за нас корисно наоружање. Војна опрема из Мађарске стиже у Србију. Нешто што је прихватљиво и уклопљиво са нашим  постојећим системима и нешто што ће Војску Србије учинити јачом, а Србију безбеднијом", рекао је министар Вучевић.

Данашњи састанак двојице министара била је прилика и за разговоре о ситуацији у региону.

"Упознао сам његову екселенцију са кршењем међународног јавног права, резолуције Савета безбедности Уједињених нација по питању тренутне ситуације на Косову и Метохији. Користим прилику да се захвалим Мађарској на њеној контрибуцији у оквиру КФОР-а и очувању и опстанку српског народа на Косову и Метохији, као и да пожелим срећу новом команданту међународних војних снага у Босни и Херцеговини који долази из Мађарске, у нади да ће у Босни и Херцеговини бити једино речи о политичким питањима, а не о питањима безбедности, рата и мира", рекао је министар одбране.

Министар одбране Мађарске Криштоф Шалај Бобровничски истакао је да је Србија истакнути и стратегијски партнер Мађарске.

"Изузетна је сарадња између две државе на свим пољима, а тако исто и у области одбране, одбрамбене политике двеју држава. Можемо рећи да су састанци на највишем политичком нивоу сада већ постали редовни и можемо рећи да смо у нивоу пријатељских односа. Прошле године на заједничкој стратегијској седници двеју Влада смо потписали билатерални споразум о сарадњи у области одбрамбене политике и у оквиру те сарадње још једна област је отворена, а то је област о размени војне технологије и војне опреме двеју држава. У том смислу на данашњем састанку, овде у Будимпешти, оформили смо радну групу која ће радити на том пољу", рекао је министар одбране Мађарске.

Министри одбране две земље разговарали су и о политичким питањима у свету, а са посебним фокусом на регион западног Балкана.

"Мађарска сматра да је Западни Балкан кључан, не само за безбедност региона већ за безбедност целе Европе и у том смислу смо опредељени да се та политичка стабилност на западном Балкану сачува, иако смо свесни да је ово један регион где увек може да дође до конфликата", истакао је министар одбране Бобровничски.

Он је похвалио улогу мађарских јединица на Косову и Метохији у склопу КФОР и рекао да ће Мађарска у другој половини 2024. године преузети позицију редовно председавајућег Европске уније.

"То ће бити добра прилика да се боримо и да будемо ангажовани око проширења Европске уније што је Мађарска и до сада одлучно радила и надамо се да ћемо у овом периоду моћи да допринесемо  томе да се Србија приближи пуноправном чланству у Европској унији", рекао је министар Бобровничски.

Министри Вучевић и Бобровничски, раније у току дана, присуствовали су и отварању првог састанка "Српско-мађарске радне групе за одбрамбену индустрију и наоружање" који су одржале делегација Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и Одбрамбене индустрије и наоружања Мађарске.

Делегацију у оквиру посете Мађарској чинили су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Штаба Команде Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Гордан Павловић, начелник Управе за одбрамбене технологије бригадни генерал Славко Ракић, саветници министра одбране Никола Бањац и предраг Рајић и изасланик одбране Републике Србије у Мађарској потпуковник Предраг Зељковић.

 

 

Извор: Танјуг