Вести

Вучевић: Србија је центар изврсности у развоју вештачке интелигенције

Србија ће наставити да улаже у вештачку интелигенцију водећи рачуна о етичким принципима, изјавио је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, који је присуствовао отварању Источноевропске летње школе машинског учења, у амфитеатру Научно-технолошког парка у Новом Саду.

Имао сам част да свечано отворим Источноевропску летњу школу машинског учења која, у Научно-технолошком парку у Новом Саду, окупља врхунске светске научнике и младе истраживаче из 24 земље света.

Србија је центар изврсности у развоју вештачке интелигенције, и то и данас доказују Институт за вештачку интелигенцију Србије и Факултет техничких наука Нови Сад, који су организовали овај престижни догађај на светском нивоу.

Примена вештачке интелигенције доноси огромне предности у свим аспектима друштва, али и ризике и изазове у погледу етике и безбедности. Недавно сам се и лично уверио у могућност злоупотребе ове технологије, и очекујем од надлежних министарстава да промптно формирају радне групе за законско регулисање овог проблема и санкционисање починилаца.

Вештачка интелигенција и њена правилна примена морају бити на корист Србији, и свим њеним грђанима. Ова технологија мора да се употребљава искључиво у складу са највишим моралним и етичким начелима.

Свим учесницима ове стручне конференције желим да унапређују своја знања, на своју и корист своје отаџбине. Јер тако ће радити и у корист читавог човечанства.

 

 

Извор: Танјуг