Вести

Вучевић: Србија је јака и стабилна држава

Потпредседник Владе и министар одбране и лидер Српске напредне странке Милош Вучевић у интервјуу за Курир рекао је да је Министарство одбране, у сарадњи с Генералштабом Војске Србије, покренуло иницијативу за враћање служења обавезног војног рока и да су предали одговарајућа документа кабинету председника Републике Србије, чиме је започела процедура која није једноставна, која има своје фазе и поводом које очекује озбиљну и стручну јавну расправу, нарочито у Народној скупштини, кад за то дође време.

Истакао је да он као ресорни министар подржава ову идеју и нада се да ће бити реализована.

* У јавности се подигла прилична бура поводом најаве да би поново могао да буде уведен обавезни војни рок. Колике су шансе да се то заиста и деси? Шта би нам донео такав потез и да ли је он тренутно неопходан?

- Ми врло добро видимо у каквом свету живимо. Недалеко од нас се одвија најкрвавији рат на тлу Европе од Другог светског рата, на Блиском истоку су оживела стара жаришта, али јављају се и нова. Ратови на Кавказу, у Африци, нестабилност на Далеком истоку, у Латинској Америци. Све то је условљено чињеницом да је свет упловио у веома немирне воде и ми не можемо остати глуви и неми на то, мислећи како се таква збивања просто могу игнорисати. Ми не претимо никоме, немамо намеру да освајамо туђе територије, ми само желимо да штитимо себе и очувамо стабилност и мир. Хоћемо да наша војска буде снажна, моћна, способна да одврати сваког потенцијалног агресора. И зато нам је, између осталог, неопходно и да обучимо своје грађане како бисмо укупну спрему могли да подигнемо на виши ниво.

* Када говоримо о војсци, делује да се Приштина убрзано припрема да Косовске безбедносне снаге претвори у војску. Додатно се наоружава, а недавно су им САД одобриле куповину противтенковских ракетних система "Џавелин". Колико је све то опасно, не само по Србију већ и цео регион?

- Приштина не крије да жели да има сопствену војску, иако је то потпуно супротно свим међународним одлукама и споразумима који се тичу Косова и Метохије. Јасно је да они за то имају подршку појединих западних центара моћи. Свакако, ми не можемо променити спољну политику САД и других великих сила, али можемо и хоћемо да сарађујемо како бисмо поправили своје односе с моћним земљама и остварили што је могуће виши степен заштите за Србе на Косову и Метохији. Наравно да је креирање тзв. војске Косова веома опасно, не само по српску заједницу у нашој јужној покрајини него и шире. Ми ћемо се управо због тога и трудити да свим политичким и дипломатским средствима објаснимо међународној јавности зашто је омогућавање Аљбину Куртију да има сопствену војску исто као да сте пироману дали канистер бензина и упаљач у руке.

* Постоји ли оправдани разлог да будемо забринути због наредних потеза Приштине у том смислу?

- Ми имамо посла с једним екстремистом и фанатиком који тренутно предводи косметске Албанце и који за циљ има да изазове рат. Не само рат између Срба и Албанаца него и између Србије и НАТО. Ипак, ми добро знамо шта су њихови планови и свакако нећемо упасти у замке које нам спремају.

* Рекли сте и да ће Србија имати адекватан одговор на наоружавање Приштине. Како ћемо конкретно одговорити?

- Србија је озбиљна држава. Радићемо с нашим страним партнерима на томе да адекватно појаснимо шта би даље наоружавање Приштине могло да значи, а такође ћемо јачати сопствене капацитете на свим нивоима. Добро знамо са каквим се изазовима суочавамо и будите сигурни да ниједан изазов нећемо дочекати неспремни.

* И наш буџет за војску, тачније за улагање у наоружавање, знатно је повећан. Шта се од великих система планира? И да ли то што се и ми наоружавамо треба да забрине грађане, или напротив?

- Напротив, то што се наоружавамо наше грађане треба да успокоји. Наша наменска индустрија ради пуном паром. То је добро и за нашу економију, подиже наш БДП, а истовремено јача наше одбрамбене капацитете. Имамо детаљан и дугогодишњи план, радимо по њему. Грађани треба да буду сигурни и да верују својој држави. Свака држава има свој систем безбедности, свака држава има своју војску. Ми смо се определили за војну неутралност и тог концепта се држимо. Алтернатива јачању војске је да будемо лака мета сваком потенцијалном агресору или да се сврстамо у неки од постојећих војних савеза. Ми не желимо ни једно ни друго. Зато ћемо се наоружавати и даље, обучавати наше грађане и штитити своју отаџбину.

* Кад је реч о децембарским изборима, чињеница је да и даље нема већине у Београду. Колике су шансе да се у Београду ипак иде на нове изборе или ту ипак може доћи до преокрета и договора са листом др Бранимира Несторовића? Уколико до избора ипак дође, очекујете ли неке значајније промене у односу на резултате избора одржаних 17. децембра и у чију корист?

- Српска напредна странка је спремна на сваку опцију. Ми смо понудили сарадњу групацији коју предводи проф. Бранимир Несторовић. Да ли ће прихватити наш предлог или не, питање је управо за Несторовића. Уколико они не буду желели да учествују у формирању власти у Београду, имаћемо нове градске изборе и на њима сасвим сигурно победити још убедљивије него у децембру прошле године, немам никакву сумњу у то.

* Део опозиције нове изборе тражи организовањем протеста на улицама Београда. Како гледате на то?

- Као на покушај рушења државе! Нису остварили резултат који су планирали и сами себи зацртали на децембарским изборима, па сада покушавају да на улици надоместе изгубљено и замагле свој пораз. Али не треба да живе у заблуди. Њих грађани не желе, а власт у овој земљи ће увек и искључиво бирати народ. На улици се власт неће мењати. Ми смо јака и стабилна држава и на сваки покушај преврата одговорићемо одлучно у оквиру законских норми. А сви наши политички противници морају да увиде колико су бесмислени константно изазивање тензија у друштву, говор мржње којим се свакодневно служе и политика која се заснива искључиво на личним нападима на председника Србије Александра Вучића и његову породицу.

 

Курти је мегаломан који није спреман ни на какав компромис

* Београд и Приштина никад нису били даље од дијалога. Имајући у виду да Аљбин Курти константно опструира његов наставак, каква су вам даља очекивања у вези с тим? Има ли изгледа за икакав договор у догледно време?

- Бојим се да ти изгледи нису велики. Аљбин Курти је мегаломан који пати од месијанског комплекса личности. Он себе види као лидера свих Албанаца, ма где они живели. Он жели велику Албанију са седиштем у Приштини, чији би он био владар. Курти није спреман ни на какав компромис. Било какав уступак за њега је раван издаји! Њега не занима решење које би задовољило обе стране, које би било прихватљиво и за Србе, које би узело у обзир и легитимне српске националне интересе. Он жели сукоб, он жели рат, он је кључни фактор нестабилности у региону.

 

Евентуални избори

* У случају понављања београдских избора, да ли ће ваша странка наступити у истом формату или су могуће коалиције?

- О томе ће одговарајућу одлуку донети страначки органи када дође време за то и уколико се буде поново гласало за одборнике Скупштине града Београда. Ми смо и на претходне изборе изашли у коалицији с нашим традиционалним партнерима. Да ли ће се та коалиција ширити и на који начин, данас није питање о ком се одлучује. Прво да видимо да ли ће понављања избора у Београду уопште бити.

 

 

 

Извор: Курир