Вести

Вучевић: Србија је жељна победа и националног оптимизма

На изборима 2. јуна грађани ће рећи да ли желе да наставе путем који је зацртао председник Републике Србије Александар Вучић или желе путем оних који су нас до 2012. године упропаштавали и сиромашили на сваки начин. Да ли желе политику која доноси нова радна места, веће плате и пензије, нове болнице, школе, мостове, вртиће, домове здравља? Да ли желе веће субвенције за наше пољопривреднике, да ли им је стало до већих издвајања за нашу културу, да ли им је важна градња нових спортских дворана и стадиона? Или желе да се вратимо у доба када је незапосленост износила близу 30 одсто, када се из Србије само одлазило и када је просечна плата била мања од данашње минималне зараде, истакао је у разговору за "Политику" Милош Вучевић, председник Владе Републике Србије и председник Српске напредне странке.

"Не постоје "мали избори". Не постоје мање или више важни избори. Сваки су избори битни. И сваки избори су својеврсни референдум о питању да ли желимо Србију која ће се развијати у складу с нашим планом "Скок у будућност 2027" или Србију која неће поштовати себе и своје интересе", додао је председник Вучевић.

* СНС, иако је према свим истраживањима убедљиво најјача партија у земљи, излази на изборе у знатно ширем фронту. Ви то називате Покретом за народ и државу, који се окупља око председника Србије Александра Вучића. Зашто сте се одлучили за то?

- Због тога што се Србија налази пред великим изазовима. Неопходно нам је уједињење. Што шири фронт свих којима је Србија на срцу, без обзира на идеолошке разлике. За мене је добродошао свако ко воли Србију, ко је жели самосталну, слободарску, развијену. Немамо луксуз да се делимо, да допуштамо останак иједног гласа испод цензуса у овом добу које је судбоносно, због неког размимоилажења, које објективно није од суштинског значаја. Наша политика је од почетка усмерена ка саборности и прављењу што је могуће ширих фронтова. Време је показало да смо били у праву када смо се определили баш за такав пут и успели да објединимо све оне који су вољни да подрже нашег председника Александра Вучића у овој тешкој борби.

* Посебан изборни изазов биће у три највећа града – Београду, Новом Саду и Нишу – где опозиција најављује да ће казнити пропусте и грешке власти у претходном периоду. Шта ви очекујете?

- Погледајмо како је изгледао Београд када су га они водили, а како изгледа данас. Данас је Београд центар региона. Таквог града нема од Беча и Будимпеште на северу, до Атине и Истанбула на југу. Пројекат "Београд на води" је понос читаве Србије, сваког Србина, ма где он живео. То је привредни замајац. Он је дао залет српској привреди, не само престоничкој. Сваки странац који дође у Београд диви се овом пројекту. А сетите се шта је о њему говорила данашња опозиција, а бивша власт. Како су га критиковали, исмевали, протестовали против њега. Шта је била њихова идеја? Да уместо тржних центара, ексклузивних ресторана, луксузних објеката имамо уџерице, неуређено приобаље и шибље? Колике су плате биле у Београду 2012. године, а колике су данас? Колико је незапослених било у Београду тада, а колико је данас? Све су то питања на која је лако дати одговоре. И сигуран сам да ће их бирачи дати поново и поклонити поверење листи коју предводи Александар Вучић.

* Ваш однос према Новом Саду је додатна мотивација, али сте у кампањи стално истицали колико је урађено за Ниш?

- Мој однос с Новим Садом је дубоко личан и емотиван, али и професионалан. Био сам на челу града три мандата узастопно, имао сам привилегију да радим на побољшању живота наших суграђана. Изнад свега сам захвалан Новосађанима што сам имао прилику да водим град пуних десет година. За ових 12 година успели смо да повећамо број запослених, довели 29 страних инвеститора, обезбедили смо бесплатан боравак у вртићима за сву децу, имали велика улагања у здравство, повећали издвајања за омладинску политику, културу, окитили се престижним титулама – европска престоница културе и омладинска престоница Европе. Нови Сад је постао пожељна дестинација за живот и све је то на крају резултирало позитивним природним прираштајем. Грађани Новог Сада ће све оно што смо учинили препознати и 2. јуна и дати нам замајац да наставимо даље. Да овај град настави да расте и развија се. Добро знају Новосађани како је изгледао овај град до 2012. године, када су га водили они који се данас представљају као нови и свежи људи у политици, а то свакако нису. Ниш је постао прави центар југа, на понос читаве Србије. С развијеним авио-саобраћајем, повезан са свим кључним друмским коридорима који повезују Европу и Азију, савременим клиничким центром и новим инвестицијама. Знају то Нишлије добро, као што знају и колико данашњу опозицију није било брига ни за Ниш, ни за југ Србије.

* Чињеница је да сте приликом формирања листа у многим местима направили кадровске резове, заменили поједине људе. Какву поруку тиме шаљете?

- То је порука да нема незамењивих. Ми константно анализирамо рад сваког нашег кадра. И доносимо одговарајуће одлуке. Уколико неко није задовољио наше критеријуме, који су иначе веома високи, биће разрешен дужности, а шанса ће бити пружена неком другом. И наставићемо с том праксом. Сви смо на провери. Када вам Александар Вучић укаже поверење, онда имате и велику обавезу да то поверење оправдате. Ипак, рекао бих да нам је кадровска политика генерално гледано добра и да се на локалном нивоу показало да нико нема такав потенцијал какав има Српска напредна странка. И ми поносно стојимо иза сваког свог кандидата и на овим изборима.

* Скоро месец дана сте на челу српске владе, ускочили сте у ту локомотиву у једном од најтежих тренутака српске историје, када је наш народ на удару, синхронизовано и на Косову и Метохији, и у Републици Српској, као и у самој Србији. Сада су нам наменили и жиг геноцида – исти они који су више пута извршили агресију на нашу земљу. Може ли мала Србија да издржи све ове ударе и притиске?

- Резолуција о Сребреници је суштински доживела политички дебакл оних који су иза ње стали. Горе главу треба да подигну и Србија и Српска! Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би више да радимо и политички да се боримо и ту нема одустајања. Упркос огромном политичком притиску, уценама и свему што се дешавало претходних дана како би резолуција била усвојена и како би се стигматизовао српски народ, Србија и Република Српска су заједно с две трећине човечанства и великом већином држава показале јасно и гласно шта је истина. Дејтонска Босна и Херцеговина није предложила ту резолуцију како налаже процедура, нити је имала прилику да учествује у њеном конципирању и изгласавању, то је недопустиво. Резолуција ће погоршати односе и узбуркати страсти, пробудити неке духове прошлости. Дала је подлогу да други народи, па и српски народ, тражи резолуцију да се осуди геноцид над њим.

* Скорашњи упад тзв. косовске полиције у просторије Поштанске штедионице у четири општине на северу можемо оценити као нови чин дивљаштва (премијера привремених приштинских институција) Аљбина Куртија, који директно угрожава опстанак српског народа на Косову и Метохији?

- Очајан због тога што му његови ктитори још увек нису омогућили улазак у Савет Европе, Аљбин Курти се одлучио на нови чин варварства који директно угрожава опстанак српског народа на Косову и Метохији. Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује? Имају ли косметски Срби право на плате и пензије? Или је против њих све дозвољено? Ово нису питања за екстремисту Куртија. Његов став знамо. Ово су питања за међународну заједницу, која предуго и преблаго (не)реагује на Куртијева непочинства. Ми на Космету имамо два циља. Први је да сачувамо наш народ на Космету, наше светиње и одбранимо наше легитимне државне интересе. Други циљ је очување мира. Свесни смо тежине оба задатка, али немамо намеру да бежимо од изазова. Народ на Космету верује Александру Вучићу, што су показали и последњи избори. Једини начин да Срби на Космету опстану јесте да остану међусобно јединствени, да не наседају на провокације Куртијевог режима и да остану у садејству са званичним Београдом. Буде ли Курти уз помоћ својих ктитора успео да завади Србе међусобно на Космету, перспективе нашег народа на територији јужне српске покрајине неће бити добре. Зато нам је важно да останемо монолитни, као што смо до сада и били, да пратимо политику председника Александра Вучића и да тиме помрсимо рачуне и Аљбина Куртија и свих његових обожавалаца у региону, али и у нашим опозиционим круговима. Срамно је што Курти има толико истомишљеника у нашој опозицији, али истину треба рећи, ма како она горка била.

* Сада је то на вама.

- Свестан сам свих изазова с којима се српски народ суочава. Немам намеру да бежим од било ког проблема. Ту сам и борићу се за свој народ и уз свој народ, пружајући сву могућу подршку председнику Александру Вучићу. Српско руководство ће и даље доносити одлуке искључиво у складу с нашим националним интересима. Ми желимо да постанемо пуноправна чланица Европске уније, желимо да чувамо и развијамо односе с Русијом и Кином, наставићемо то да чинимо и у наредном периоду. Знамо да ћемо због тога трпети разне притиске, свесни смо чињенице да ће тај наш став бити лоше примљен у многим центрима моћи, али без обзира на све, ми ћемо истрајати на свом путу и нећемо допустити никоме да доноси одлуке у наше име. Србија ће сарађивати с различитим војним савезима, али неће постати чланица ниједног. Остајемо непоколебљиво на путу сопственог развоја и стремимо испуњењу циљева у интересу наших грађана.

* Сви смо загледани у 2027. годину, када нам предстоји "EXPO 2027", али када ће и ваша влада правити пресек стања. Како видите Србију 2027. године – уколико нам међународне околности дозволе да се развијамо у миру и стабилности?

- План "EXPO 2027" је нови мотор јачања наше економије, као и есенција политике – прилика да се створе бољи услови за живот наших грађана и изграде нове болнице, школе. Очекујем да видим још развијенију, још берићетнију Србију. Земљу срећних и задовољних људи. Државу која се снажна, слободна, која уме да се избори за сопствене интересе, једнако снажно како то чини и данас, па и боље од тога. Можемо и морамо напредовати у свим сегментима. То је наша дужност. Морамо осветлати образ наших предака и оставити победе у аманет својим потомцима. Жељни смо победа, новог, националног оптимизма. То су наше поруке, ту леже наши интереси. Не сумњам да ћемо кроз три године, када будемо подвукли црту, закључити да смо успели у нашим намерама и да грађани Србије живе још боље, а да је Србија још утицајнија држава у европским и светским оквирима.

 

Не мислим да сам херој, него сам обавезан да помажем људима

* Најдуже сте били на челу Новог Сада, као једини градоначелник који је у три мандата водио град. Током тих 10 година заиста сте урадили велики посао, што не могу да оспоре ни ваши политички противници. Шта бисте сада поручили, који бисте савет дали вашим наследницима, шта је најважније за Нови Сад у овом тренутку?

- Да наставе да се боре. Немамо времена за губљење. Сви који су уништавали овај град ујединили су се против нас. Сви они заједно стали су нам на црту. Ми смемо да изађемо на мегдан. Ево њих, ево нас, па нек буде политичка битка! Сад би опет да краду. А и ови други, што се хвале својим добрим делима, да им поручим – ако сте хуманитарац, тиме се не хвалите. Ако се бавите хуманитарним радом, о томе се не прича. То је нешто што се не прича, а не да градите политику на томе, на лажном хуманитаризму. Можете да ударате џакове, али не можете да водите град, јер бисте га упропастили. Нити о једној теми се нисте изјаснили како бисте водили град. Ви сте добри за град? Замислимо ту катастрофу када бисте ви победили. Шта се сутра дешава? Хоће неко да живи боље, хоће бити веће плате и пензије, коју ћете фабрику да доведете? Никакве ту нема идеје. Мислим да је непристојно да се неко хвали хуманитарним радом, то треба други људи да кажу, а не да ви себе промовишете да сте херој. Ја коме сам помагао, помагао сам од срца. Не мислим да сам херој, него сам обавезан да помажем.

Нас је објединила љубав према Новом Саду и Србији. Ми смо спречили да ви не разарате Нови Сад, а сад сте се опет скупили као лешинари на трулој грани у нади да ћете да победите. Нема предаје 2. јуна, нема повлачења. Идемо у победу, идемо да бранимо наш град, да се боримо за њега како смо се борили претходних 12 година.

 

 

 

Извор: Политика