Вести

Вучевић: Србија одговоран партнер ЕУ у управљању миграторним токовима

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је данас са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон о сарадњи са институцијама ЕУ у погледу усклађивања визног режима.

Током састанка је било речи и о ирегуларним миграцијама, борби против организованог криминала, статусу приступних преговора Србије и наставку дијалога Београда и Приштине.

Вучевић је рекао да су партнери из ЕУ препознали напоре Србије у управљању миграторним токовима, додавши да ће се у наредном периоду са посебном пажњом пратити индикатори миграторних притисака и у тесној сарадњи са европским партнерима на њих одговарати.

Према његовим речима, то потврђује и данас потписани Споразум о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтеx) у Србији.

Вучевић је изразио захвалност ЕУ на значајној финансијској помоћи за потребе управљања миграцијама и повећања институционалних капацитета за решавање питања миграција и азила.

Вучевић је нагласио да је Србија од почетка озбиљно и одговорно прихватила свој део обавеза, чиме је умногоме допринела општој безбедности Уније и њених грађана.

У том контексту, Вучевић је истакао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу са Приштином, као и да је неопходно осигурати безбедност српског становништва и спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.

Вучевић је подсетио на то да се Срби у јужној покрајини налазе у изузетно тешкој ситуацији, као и да трпе велики притисак и друге облике принуде изазване једностраним потезима Приштине.

Јохансон је рекла да је Србија у претходном периоду направила велики помак у усаглашавању са визном политиком Уније, додавши да је захваљујући тим мерама дошло да видљивог смањења миграторног притиска у ЕУ.

Она је нагласила и да је кључна заједничка сарадња у борби против организованог криминала и кријумчарења људи на границама.

 

 

 

Извор: Танјуг