Вести

Вучевић: Србија одолева свим притисцима

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић одговорио је председнику Демократске странке Зорану Лутовцу који је критиковао Декларацију о заштити националних политичких права и заједничке будућности српског народа да није рекао ништа конкретно нити да ли ће за њу гласати, као што није дао ни одговоре по питању политике према Косову и Метохији.

"Волео бих да сте дали одговор на та питања, шта је ваша политика по питању Косова и Метохије, а не да само пређете олако преко тога оптужујући нејасно и непрецизно ону политику коју данас Србија води и која одолева свим притисцима којима смо изложени баш по питању Косова и Метохије", рекао је председник Вучевић у Скупштини.

Председник Вучевић одбацио је тврдње Лутовца да се кроз декларацију промовише резон "држава је све, а појединац ништа", рекавши да нико кроз декларацију не одузима ниједно људско право о слободи или право појединца.

"Зоран Ђинђић је управо цитирао Роберта Кенедија у оној његовој чувеној реченици - не питај шта држава може да уради за тебе, већ шта ти можеш да урадиш за државу. А онда је додао - види шта можеш сам за себе да урадиш. Па, да ви почнете од Ђинђићевих цитата и изјава да се вратите себи као Демократској странци, верујем да ћете бити успешнији, свакако и политички коректнији и прецизнији", поручио му је председник Вучевић.

Председник Вучевић објаснио је да су они говорили о очувању националног колективног идентитета, а колектив чине појединци, људи као део тог народа.

"И није то никаква замена људских права и вредности кроз наметање државе као нешто што мора да угуши или мора да угуши појединачна права. Напротив, али поред индивидуалних права постоје колективна права. Поред индивидуалних обавеза постоје колективне обавезе", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да се проценило да су у овом тренутку национална питања за српски народ угрожена јер, како је рекао, постоје покушаји асимилације дела српског народа, јер је наш народ протеран са простора где је вековима живео и данас постоје снажни покушаји да нам се одузме део територије.

"Данас постоје покушаји да се изврши ревизија Дејтонског споразума. Увек и увек на штету Републике Српске. То је разлог за доношење декларације која је један вид политичког акта, манифеста, декларације, одговора, и позива свима да се окупимо око тога без обзира којој политичкој странци припадамо", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић одговорио је Лутовцу и да Црква није злоупотребљена већ је поменута као део народног миљеа која учествује у доношењу декларације, а када је реч о кириткама на рачун наводне злоупотребе патриотизма и спортиста, подсетио га је да је Борис Тадић махао из Пекинга заставом са трибина.

"И тада је то био прави пример патриотизма како је председник Републике навијао за своје олимпијце. То није била злоупотреба спортиста, то је ваљда природан процес. А када председник Републике данас преда националну државну заставу спортистима који иду на Олимпијаду да представљају државу Србију, то је онда злоупотреба спортиста", запитао је председник Вучевић.

На критике у вези са задуживањем земље, председник Вучевић рекао је да је укупна задуженост Србије испод 50 одсто БДП-а као што је то рекао министар финансија Синиша Мали.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2