Вести

Вучевић: Србија остаје поуздан партнер Словачке

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је данас са амбасадором Словачке Републике у Београду Михалом Павуком о наставку добрих билатералних односа, унапређењу економске сарадње и заинтересованости словачких компанија за даље инвестирање у Србији.

Вучевић је изразио осуду и жаљење због недавног покушаја атентата на премијера Словачке и пожелео колеги Роберту Фицу брз опоравак и повратак дужностима.

Вучевић је изразио захвалност пријатељској Словачкој на принципијелном ставу да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, као и забринутост због положаја српског народа и актуелне ситуације у јужној српској покрајини.

Вучевић је нагласио да Београд веома цени посвећеност Словачке поштовању међународног права и снажну подршку Србији на њеном европском путу.

У том констексту, истакао је да Србија остаје искрен пријатељ и поуздан партнер Словачке, као и да се нада да ће добре политичке односе двеју земаља пратити још боље економске везе, као и сарадња у свим другим областима.

Вучевић и амбасадор су постигли сагласност о томе да добри билатерални односи отварају додатни простор за унапређење сарадње, нарочито у областима иновација, истраживања и развоја, дигитализације и савремених технологија, индустрије, обновљивих извора енергије и заштите животне средине.

Премијер Вучевић и амбасадор Павук разговарали су и о посебној спони у односима двеју земаља, коју чине припадници словачке националне мањине у Србији, као и српска национална мањина у Словачкој.

Амбасадор Павук такође је нагласио да је велики број словачких компанија већ инвестирао капитал у Србији, али да и даље постоје они који желе своје пословање да прошире у нашој земљи, због постојања добре пословне климе. Додао је да се нада да ће и компаније из Србије такође интензивније инвестирати у Словачкој.

Амбасадор је честитао премијеру Вучевићу на избору на ту функцију и пожелео му успех у временима пуним изазова.

 

 

 

Извор: Танјуг