Вести

Вучевић: Србија се води својим интересима

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је данас, говорећи о блокади српских институција на северу Косова и Метохије од стране тзв. косовске полиције, да су сви запослени у српским институцијама добили позив за саслушање, што показује да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља притисак и терор како би Србима јасно поручио да не могу да остану и опстану на Косову и Метохији.

"Суштински прави се атмосфера да они тамо не могу да оду, а онда оду неки из централне Србије код Куртија па кажу сад ће Београд да премести Србе са севера у Рашку област и да прави увод да ако Срби не дај Боже буду протерани са Косова да је то у ствари идеја Београда. Много тешка ситуација, несрећни смо, знате да не можете да предузмете све што би иначе предузели јер су такве околности", рекао је председник Вучевић за К1 телевизију.

Председник Вучевић истакао је да Србија има две опције, да иде у сукоб или да се бори политички и дипломатски што, према његовим речима, делује недовољно ефикасно за јавност јер не зависи све само од Србије, већ и од оних који су покровитељи тзв. косовске независности, који дозвољавају да Курти практично заустави дијалог Београда и Приштине.

Како је навео, Србија предузима све тако што зове, притиска, прича, указује, доставља доказе, тако што се Српска листа састала са амбасадорима земаља Квинте, тако што су Срби имали миран протест, тако што Срби пружају миран отпор на Косову и Метохији, тако што Србија улаже све своје дипломатске напоре да неко каже Куртију да стане.

Председник Вучевић рекао је да Курти истрајава у својим намерама како би дошло до рата, оценивши да Курти има намеру или да потпуно протера Србе или да дође до оружаног сукоба који би довео до моментума да он има легитимну и легалну акцију да чисти север Косова и Метохије.

"Чека се неки нервозан потез Србије. Друга опција за Србију је пут или поље сукоба, али морамо да разумемо да онда није само питање Косова и Метохије него питање целе Србије, нећемо онда да имамо проблем само са косовским снагама него је тамо и Кфор и НАТО пакт, морамо да разумемо цео амбијент. То не значи да се неко плаши, али морамо да будемо рационални и обазриви", поручио је председник Вучевић.

 

Рудариће се само уз гаранције да то не угрожава здравље људи и природу

Председник Вучевић изјавио је да ће се рударити литијум искључиво ако добијемо гаранције да то не угрожава здравље људи, воду, реке, ваздух и квалитет живота и додао да сва природна богатства и економски потенцијал једне државе утичу и на политичку позицију те државе.

Председник Вучевић оценио је да би литијум омогућио Србији да буде независна у односу на ЕУ, као и да би променио ситуацију, односе и околности, истакавши да су арапске земље са проналаском нафте добиле потпуно другу конфигурацију у геополитичким односима.

"Ја мислим да би нас то променило да будемо независнији, ја мислим да смо на Косову имали Трепчу као аргумент па нисмо знали да је користимо, можда смо имали нешто што смо могли на другачији начин да употребимо. Не могу да вратим време, али да нам се не десе неке ствари да опет пропустимо неке путеве и раскрснице које смо нажалост у историји пропуштали и нисмо се развијали и напредовали у оном темпу у којем смо заслужили", поручио је председник Вучевић.

Председник Вучевић истиче да рударење литијума доноси економски бољитак за Србију у смислу отварања фабрика батерија, електричних возила, истакавши да уколико би Мерцедес дошао у Србију са фабриком електричних возила, то би променило позицију државе да она сутра не буде бомбардована или под санкцијама.

Како је навео председник Вучевић, оно што је велико питање и на чему ће држава да инсистира јесу јасне гаранције утицаја на здравље људи и животну средину, јер без тога нема тог процеса и додао да Србија поштује све компаније и државе, али да она нема никакве обавезе према никоме уколико то угрожава здравље грађана Србије и животну средину.

"Жао ми је што на српским медијима нисмо видели да је канцелар Олаф Шолц обишао рудник литијума у Саксонији. Није мало присутан тај наратив и прича да Немци неће да рударе литијум код њих, него хоће у Србији. Немци спремају два или три рудника сада у Немачкој. Много је измишљотина и лажи, али то нас не ослобађа одговорности да инсистирамо да пре доношења коначне одлуке или отпочињања рударења, ми морамо да добијемо све ове јасне гаранције", поручио је председник Вучевић.

Председник Вучевић истиче да је пресељење канцеларије председника Србије Александра Вучића у Подриње порука еколошким активистима да могу да дођу да искористе прилику да разговарају са председником Србије пред очима јавности и грађана, да суоче аргументе, поставе питање, кажу оно што их брине, и да се види да ли њих то заиста брине или су под плаштом активизма заинтересовани за политичке промене.

Председник Вучевић сматра да је за одређене људе литијум идеални оклидач да се дође до политичке промене у Србији, као што су била два масовна убиства у ОШ "Владислав Рибникар" и у Младеновцу прошле године када је дошло до протеста.

"И ми као држава тражимо одговоре како ћете да рударите, шта радите, који су процеси, па онда процес индустрије, како се врши третман тог камена јадарита и екстракција литијума, и шта радимо са третманом онога што остане као производ. То су питања на која морамо да добијемо одговор струке, ја само молим грађане Србије за стрпљење, ништа се преко ноћи не може догодити", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да је потребно најмање две године до доношења коначне одлуке, што је, сматра председник Вучевић, довољно времена да се разговара и да се добију одговори на сва питања која брину све грађане Србије.

Председник Вучевић додаје да он лично колективну бригу народа ставља у центар, док одређене људе који покушавају да на теми литијума доведу до политичких промена, ставља у другу причу.

"Да ли људи стварно верују да они који су довели Рио Тинто, промовисали га, мењали законе у Србији због Рио Тинта ће да вам буду гарант да ће они да протерају Рио Тинто. Па неће, они су га довели. Само ће да вам кажу оно што је Лутовац у једном тренутку изговорио, да није проблем рударење литијума него да рударење литијума није могуће у недемократским друштвима, а када би дошло до демократизације друштва, онда је литијум нормалан", поручио је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да политичари треба да воде рачуна о држави и о грађанима, а да струка треба да понуди одговоре како треба да се рудари литијум, шта може и шта не може.

 

ЕУ је наше стратешко опредељење, али нећемо да покидамо друге мостове

Председник Вучевић изјавио је данас иако је ЕУ стратешко опредељење Србије, то не значи да Србија треба да покида све друге мостове и да са другима не разговара.

"ЕУ је наше стратешко опредељење, али то не значи да ми сад треба да покидамо све мостове, путеве, да се одрекнемо свега и да ни са ким више не смемо да причамо, а притом тамо где идемо, а то је ЕУ, причају са свим државама и сарађују", рекао је председник Вучевић.

Коментаришући састанак потпредседника Владе Србије Александра Вулина са руским председником Владимиром Путином на маргинама Источног економског форума у Владивостоку, као и изјаву Путина да очекује председника Србије Александра Вучића на састанку лидера Брикса у октобру, председник Вучевић рекао је да је Брикс организација која је у процесу развијања и конфигурисања, која добија неке нове обрисе и нови интензитет.

Како је навео, Србији је интересантан Брикс не као алтернатива за ЕУ, већ за економску и политичку сарадњу, јер су земље чланице Брикса у многим стварима подударне са позицијама Србије пре свега по питању територијалног интегритета.

Председник Вучевић оценио је и да је добро што је Србија била присутна на форуму на Бледу како би појаснила своју позицију иако су главне теме биле Русија, Украјина, Палестина.

"У ком год формату да сам био, када чујем 'па ви нисте решили питање Косова' то је препрека за пријем, а ово није препрека. Ви причате да Украјина може да буде примљена у ЕУ са ратом на својој територији и питањем какав ће бити исход свега, и то није проблема проблем је наше питање око Косова и Метохије, а није био проблем Кипар и није проблем Украјина, само је Србија проблем", навео је председник Вучевић.

На питање да ли се мисли на односе Београда и Приштине када се на бледском форуму каже да ће земље чланице ЕУ и земље региона Западног Балкана бити суочене са тешким изборима, да билатералне спорове треба решавати, и да ће интеграције у ЕУ зависити од тога да владе доносе тешке и понекад непопуларне одлуке, председник Вучевић оценио је да се између осталог мисли и на Србију, иако сматра да су те поруке упућене и другим земљама кандидатима јер и они имају неке ствари које треба да решавају.

"На маргинама није било приче о Косову, они су причали о Русима и Украјинцима. На маргинама ме је Андреј Пленковић питао да ли смо ухапсили неког шпијуна, а ја сам га питао да ли ви стварно мислите да ћете санкцијама да зауставите рат у Украјини", додао је председник Вучевић.

Према његовим речима, иако за Србију није спорно да нема одустајања од територијалног интегритета Украјине, за Србију је спорно када тај принцип не важи баш по питању ње, напоменувши да је косовски проблем постао пандорина кутија која је све отворила.

Председник Вучевић сматра да без Западног Балкана европска прича није заокружена у економском, безбедносном и другом смислу, и додао да Србија треба да ради све оно што је у интересу њених грађана како би они живели боље, а не да би се додворава некоме.

 

 

Извор: Танјуг