Вести

Вучевић: Србија за нас једна једина, недељива

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да су се окупили у царском граду Крушевцу уместо у Грачаници и на Газиместану пошто нема поштовања међународног јавног права и правде, као и да су на посебној седници владе разматрали четири кључне теме.

"На данашњој посебној седници владе дотакли смо се или причали о четири теме које су кључне за данашњи рад - питање унутрашње и спољне безбедности односно из делокруга и надлежности посла МУП, министарства одбране, где су један кратак извештај дали министри у тим ресорима, затим у области културе и свему што министарство културе ради на очувању свих оних националних и идентитетских ствари и питања које красе и одређују наш народ. И питање, наравно, економије, односно привреде", рекао је председник Вучевић после приказа војне опреме и наоружања.

Председник Вучевић додао је да је привреда мотор развоја државе.

"Јер без снажне економије, уређених финансија, стабилне монетарне политике, данас ни Војска Србије и министарство одбране не би имали све ово што смо видели данас", рекао је председник Вучевић.

"Када већ нема поштовања међународног јавног права и правде, јер би ми данас посебну седницу владе одржали у Грачаници и били на Газиместану, природна и нормална адреса за Владу Србије јесте царски град Крушевац и Расински управни округ", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да је по народном веровању добро на Видовдан, јер се тада најбоље виде ствари, размотрити шта је све урађено и шта треба даље да се уради.

"Могли су Крушевљани да уживају у приказу наоружања и војне опреме са којима располаже министарство одбране и Војске Србије, на чему им искрено честитам и министру Гашићу и начелнику Генералштаба Милану Мојсиловићу и свим људима у систему, јер је ово заиста више него импозантно. И по први пут, са поносом желим то да истакнем, приказали смо нешто што смо набавили, купили, у претходном периоду, а то је нови систем противваздушне одбране, кратког домета, "HQ-17" систем који је дошао из Кине", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да грађани до сада нису могли да виде, као ни сви људи из система одбране.

"То је нешто што гарантује још бољу заштиту ваздушног простора над нашом отаџбином и представља један убитачан тандем са нашим најјачим оруђем што се тиче противваздушне одбране, са системима ФК-3. Али су могли да виде и много тога новога, од производње муниције, онога што ради наменска индустрија, производње артиљеријско-ракетне муниције, граната, мина, па све до сложених борбених система", рекао је председник Вучевић.

Грађани су, додаје, могли да виде нову верзију самоходне хаубице Нора, Гвоздику, тенкове М-84 и БВПМ.

"Посебно смо поносни на развој артиљеријско-ракетних јединица и беспилотних летелица, односно дронова, нешто што представља будућност за безбедност сваке државе, па тиме и Србије. И видите сад зашто је Србија и под вођством тадашњег председника владе, а данас председника Републике, одлучила да улаже и чува наменску индустрију Србије. Јер највећи део производа које смо вам данас приказали, ми производимо. И не зависимо ни од кога, него смо довољно аутономни да можемо да то производимо. И пре свега испоручујемо Војсци Србије која увек има приоритет у снабдевању ових производа", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да Влада Србије заједно са њим на челу и председником Србије наставља да јединствено спроводи политику и економско јачање државе, чување мира и стабилности.

Председник Вучевић нагласио је да је то наш национални и државни интерес укључујући и заштиту виталних националних интереса, пре свега по питању Косова и Метохије и очувања српског народа на Косову и Метохији - што је, како је додао, највећи изазов, јер се свакодневно и буквално спроводи терор над косовским Србима од стране Куртијевог режима без конкретних санкција или опомена из међународне заједнице.

"Али, чувајући државу и чувајући народ, чувајући пре свега народ на Косову и Метохији, морамо да развијамо економију, снажимо привреду, да имамо веће приходе, да људи могу да имају веће плате и пензије, да се развија инфраструктура", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да су данас на седници владе причали и о томе шта треба да се уради и у Крушевцу и у Расинском округу по питању здравства, заштите животне средине, комуналне инфраструктуре, саобраћајне инфраструктуре.

"Много тога нас чека. А Видовдан је најбољи и позив и призив свима нама да будемо још одговорнији у раду за грађане Србије, за наш народ, где год да живи и за нашу отаџбину Србију", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да је поносан што су данас у Крушевцу, у Лазаревом граду, баш на Видовдан са јасном поруком да је Србија за нас једна једина, недељива.

"И наша света обавеза и света заклетва, не само у односу на наше славне претке, него пре свега у односу на наше потомке којима смо одговорни за Србију", поручио је председник Вучевић.

 

Није случајно изабрано да на Видовдан Милошевић буде изручен Хагу

Председник Вучевић оценио је да није случајно изабран Видовдан за датум када ће некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић бити изручен Хагу.

"Није питање да ли сте били неко ко подржава или не подржава Слободана Милошевића. Он је био председник Републике Србије, председник Савезне Републике Југославије, а предали смо га као џак кромпира", рекао је председник Вучевић новинарима у Крушевцу.

Председник Вучевић додао је да је Србе "неко споља" убедио да "ваљда треба да се стидимо оних који су бранили државу" и који су, како је навео, радили у том тренутку како су мислили да је најбоље.

"И немојте да било ко има дилему, није случајно био одабран 28. јун, односно Видовдан, да се организује предаја", истакао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да је Видовдан датум када би колективно требало да застанемо и да добро размислимо шта нам се све дешавало, али и шта нас очекује у наредном периоду.

Говорећи о Србима у региону, председник Вучевић навео је да држава Србија остаје уз њих и да поштује све државе, иако неки од њих нажалост не поштују Србију.

"Сматрају да део наше територије треба да буде самостална држава. Ми са свима желимо најбољу могућу сарадњу, али по међународном јавном праву, по међународним уговорима, Србија има и обавезу, па и моралну одговорност да води рачуна о заштити националног културног, духовног идентитета Срба где год да живе", рекао је председник Вучевић.

 

Позвао сам министе да буду рационални у трошењу буџетских средстава

Председник Вучевић изјавио је да министри треба да буду рационални са захтевима о буџетима за министарства на чијем су челу и имају разумевања за геополитичке околности.

"Увек министри имају неку идеју, иницијативу да се за нешто додатно обезбеди новац из буџета. Ја молим све министре да буду рационални, да пре свега гледају шта је оно што може да се функционално употреби у складу са буџетским апропријацијама до краја године", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да од министара очекује да добро разумеју геополитичке околности и све оно што Србију чека.

Председник Вучевић навео је да Влада не сме да буде само скуп министара, већ да мора да буде тим.

"Ако је то скуп министара који се састаје четвртком на седници владе и разговара, расправља и гласа само у том дану и у том сату - онда то није оно што треба влада да ради, није смисао и суштина владе", оценио је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да ће на представљању ребаланса буџета и буџета за наредну годину, бити познато који су приоритети Владе.

"Када будемо представљали ребаланс буџета и буџет за наредну годину, видећете шта су приоритети у раду Владе. Наравно, сви ресори су и те како важни, али Србија мора да направи приоритетну листу у погледу издвајања, инвестирања или финансирања одређених делова државе или друштва", навео је председник Вучевић.

 

Враћање обавезног војног рока потребно да би чували мир, не за рат

Председник Вучевић рекао је да снажно подржава предлог обавезног враћања војног рока не да би се спремали за рат и да би спремали младиће да иду на нека бојишта и ратишта, него да би гарантовали независност, слободу и мир.

"Што нам је јача војска, мир је сигурнији. Управо супротно од онога ко прича да не треба да улажемо у војску или не треба да јачамо војску и кроз наоружање војне опреме и пре свега људски, кадровски, јер не прича истину и не разуме да јака, снажна војска, добро опремљена, обучена и бројнија, је најбољи гарант очувања мира", указао је председник Вучевић.

Према његовим речима, то је највећа одвраћајућа сила према свима онима који су злонамерни према нашој држави. 

"Док сам био министар одбране, ми смо урадили тај лаборат, односно предлог одлуке о враћању, односно укидању суспензије обавезног служења војног рока, пошто је суспендовано обавезно служење војног рока 2011. године и упутили то ка војном кабинету председника Републике и врховном команданту Војске Србије и сад се чека јавна расправа", објаснио је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да је ова година идеална да о томе и разговарају, јер Министарство одбране Војске Србије, како је рекао, ако се донесе таква политичка одлука, мора да има један временски оквир да припреме све оно што је неопходно за то.

"Гледао сам истраживања и постоји велика подршка за враћање војног рока. Говоримо о мушкарцима од 20 до 30 година који би служили обавезни војни рок да и подржавају такву одлуку", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да је у питању краће служење војног рока, које би трајало три до четири месеца.

"Што се мене тиче као председника Владе снажно подржавам ту одлуку и не само као председник Владе, него као отац двојице синова. Немам никакав проблем и не желим да наша деца иду у било какав рат и било какво страдање, а желим да је наша држава безбедна, сигурна, као и њени грађани", поручио је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је и да је за то да се као што је обавезна и основна школа, да буде обавезно и средњошколско образовање и рекао да је на ту тему разговарао са министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић.

 

Одлука о одлагању "Мирдита Добар дан" најбоља могућа у датим условима

Председник Вучевић изјавио је да је безбедносна процена Министарства унутрашњих послова и БИА била да фестивал "Мирдита Добар дан" треба да се одложи из безбедносних разлога и да је то, у датим условима, најбоља могућа одлука.

"Министарство унутрашњих послова и БИА, у заједничкој комуникацији, проценили су да постоји опасност да ће доћи до већег нарушавања јавног реда и мира, угрожавања безбедности људи и имовине. И то је процена државе. Држава има обавезу и право и дужност је да доноси такве одлуке", рекао је председник Вучевић на питање новинара зашто нису обезбеђени услови за одржавање тог фестивала у Крушевцу, где је одржана централна манифестација поводом Видовдана и 635. годишњице Боја на Косову.

Председник Вучевић рекао је да он не види смисао одржавања таквог фестивала у Србији.

"Ми смо покушали да учинимо све да покажемо да Београд и Србија прихватају и оне који нису добронамерни према нашој држави и нашем народу. Било је различитих предлога од министара. Ја сам рекао најбољи одговор према њима је презир. То је моја порука за то што су они припремали да раде - презир. Јер ништа добро нису хтели да поруче Србима и Србији", истакао је председник Вучевић.

Додао је да он не промовише да је део наше територије независтан и да нису рекли ниједну реч о страдању Срба и терору који се проводи над Србима на Косову и Метохији. 

"А Београд је био спреман да се организује такав фестивал у исто време док се Петру Петковићу, директору канцеларије за Косово и Метохију, не дозвољава на Видовдан да уђе на део наше јужне покрајине. Али ми да имамо грађански рат по улицама и хаос, не исплати се. Нама да страдају полицајци, имовина и људи, да бисмо штитили оне које нам кажу да смо терористи, злочинци", поручио је председник Вучевић и додао да је то најбоља одлука у датим околностима.

Председник Вучевић нагласио је да је тај фестивал много пута организован у Београду и да није срећан због тога, али да је тиме Србија показала своју ширину. 

"Питамо ми када ће они нас пустити да уђемо на део наше територије, када ми можемо да посетимо Србе на Косову и Метохији. И ви сви који причате о Мирдити и том фестивалу, питајте њих када ће они да омогуће нама да уђемо на Косово и Метохију", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао да су, с друге стране, они са Косова и Метохије могли да уђу у Београд, да их је полиција сачувала и да никоме не фали длака с главе. 

"Иако, понављам, нико од њих не мисли ништа добро нама. Осим ако би се ми, наравно, одрекли своје територије, свог народа, рекли да Грачаница, Дечани, Архангели нису наши, него да припадају не знам коме, онда би вероватно рекли, е сад сте добри, сад сте прави партнери", рекао је председник Вучевић.

Затим је поново нагласио да је, стога, МУП донео најбољу могућу одлуку да не дође до угрожавања и нарушавања јавног реда и мира и пре свега угрожавања безбедности, људи и имовине.

 

Забрана уласка малолетницима у стрељане била би добра корективна мера

Председник Вучевић изјавио је да сматра да би забрана уласка малолетницима у стрељане била добра корективна мера и додао да влада ускоро креће у законодавне активности у том смеру.

Председник Вучевић после обиласка ТТ збора оружја и војне опреме у Крушевцу рекао је да би влада можда за месец дана могла да упути прве предлоге закона Народној скупштине, а да ће се и о овоме разговарати и да ће то свакако бити тема.

Председник Вучевић на питање новинара зашто још нису измењени прописи о раду стрељана, којима би се малолетним особама онемогућио улазак у њих истакао да подржава сваку меру која је превентивна према младима.

"Мислим да би то била добра корективна мера да спречимо могуће злоупотребе и не мислим да је само то питање узроковало, нажалост, огромне трагедије и убиства деце и људи који су нам се десили пре нешто више од годину дана", објаснио је председник Вучевић. 

Навео је да подржава све рестриктивне мере контакта малолетних лица у неконтролисаним условима са оружјем, па је додао да зато сматра да је обавезно служење војног рока прави пут за младе који желе да науче како се рукује ватреним оружјем, који би то онда учили од официра, подофицира и војника Војске Србије.

 

 

Извор: Танјуг