Вести

Вучевић: Српски блок као одговор на све нападе на нашу земљу

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, засигурно ће се наћи у новој влади и биће њен потпредседник, а који ће ресор добити, покушали смо да сазнамо одмах на почетку интервјуа.

- Мандатарка је пре неки дан изјавила да се назиру контуре нове владе и да ће бити промена и закона о министарствима. Није то посао који се ради преко ноћи, а и сами сте свесни колико је тежак период на међународној сцени и да смо имали важне догађаје који су били у првом плану. Нова влада ће бити формирана у законом утврђеним роковима. Расподела ресора не зависи од списка жеља неког појединца, иако се можда тако радило пре него што је Српска напредна странка дошла на власт. Који ћу ресор ја водити, ускоро ће саопштити мандатарка Ана Брнабић.

* С обзиром на то да сте били у најужем избору за позицију премијера, да ли сте разочарани што нећете бити на том месту?

- Немам разлога за то. Указана ми је велика част тиме што сам предложен за потпредседника будуће владе, а водићу и једно министарство. Ја сам тимски играч.

* Рекли сте да бисте актуелној влади додали више енергије, а одузели сујете, па да ли очекујете да се у новој влади борите са сујетним колегама?

- Очекујем да ћу радити у тиму са вредним, одговорним и пожртвованим људима који ће потпуно бити посвећени борби за бољи живот грађана Србије и очување наших националних интереса.

* Да ли ће вам недостајати Нови Сад, дуго година сте били на челу тог града?

- Не верујем да ћу икада престати да размишљам о пословима које сам радио за мој родни град, а посебно о пројектима које сам покренуо као градоначелник и чија реализација је у току. Без обзира на обавезе које убудуће будем имао, увек ћу бити на располагању мојим колегиницама и колегама који ће наставити да, верујем, једнако успешно воде Нови Сад.

* Да ли ћете се преселити у Београд?

- О томе сада не размишљам. Уосталом, Нови Сад и Београд никада нису били ближи. Соколом се стиже за мање од пола сата.

* Српски блок је ових дана једна од актуелнијих тема у медијима, како ви то коментаришете?

- Не разумем такву драму у делу јавности. Шта је проблем у томе да се формира један блок који ће бити и национални и грађански, који ће окупити представнике пристојне и нормалне Србије, људе који се боре за интересе Србије и не подлежу притисцима, нити су део кланова са социјалних мрежа? Не видим то као формални политички скуп, већ као једно базично окупљање око најважнијих националних питања. И не видим ништа лоше у идеји и позиву да се окупимо око наше Србије, око заштите њених интереса, да се боримо за њу. То може да буде мост између власти и опозиције. Српски блок могу да нападају и критикују само они којима смета јака Србија.

* Да ли је могуће формирати тај блок у друштву које је подељено по скоро свим питањима?

- Баш зато нам је потребан позив на саборност и један снажан и јасан одговор свима онима који путем тајкунских медија и социјалних мрежа поларизују јавност и покушавају да нас разједине у овим кризним временима, када свету прете енергетске и егзистенцијалне кризе. Зато нам је у Србији потребан један патриотски фронт који би служио одржавању стабилности, да имамо јединство око најважнијих државних и националних питања, да тим јединством амортизујемо евентуалне кризе које долазе.

* Да ли Српски блок значи и крај Српске напредне странке, како то најављују поједини медији?

- То је глупост. То најављују они који имају комплекс због снаге и успеха Српске напредне странке. Ово је само пример да Српска напредна странка пружа руку свима који желе суверену Србију, а не Србију у којој се мешају и питају страни фактори.

* Како коментаришете седницу Скупштине Србије на којој се расправљало о Косову и Метохији, да ли сте разочарани што није било јединственог става?

- На седници се видела и чула снага аргумената председника Александра Вучића и поглед човека који зна да чини све за Србију и Косово и Метохију у њеном саставу. И то је најјачи утисак. С друге стране, давно сам прозрео лицемерје појединаца из опозиције којима су пуна уста наводне потребе за јединством, посебно у одбрани Косова и Метохије, а заправо само покушавају да играју на емоције грађана, а национално јединство их не занима да се не би замерили некој западној сили. Дакле, од њих нисам очекивао ништа више од празне демагогије и потпуног незнања и неразумевања озбиљности ситуације. Од опозиције нисмо чули ниједан конкретан предлог шта и како да учинимо за Косово и Метохију у саставу Србије. Уместо тога, грађани Србије су у преносу уживо имали прилику да виде ко је какав и какве су чије намере. Уместо јединства за које су се наводно залагали, део опозиције је седницу користио за наставак своје прљаве кампање и ширење лажи о председнику Вучићу и његовој породици.

* Председник Русије Владимир Путин је најавио делимичну мобилизацију, чини се да се рату у Украјини не назире крај, очекујете ли нове притиске на Србију поводом увођења санкција Русији?

- И сам председник Вучић је рекао да му је то питање у Њујорку стално постављано. Видите да је геополитичка ситуација сваким даном све компликованија, а самим тим ће притисци на Србију сваким даном бити све већи - споља од истих оних који су принципе међународног права поломили на грбачи нашег народа, али и изнутра од људи који стално спочитавају што нисмо увели санкције Руској Федерацији. Не знам да ли је иједној земљи у Европи у овом моменту теже него Србији због њеног специфичног положаја. Важно је да грађани верују у аргументе које износи председник Вучић, и сигуран сам да он из тога црпи највећу снагу у даљој борби за интересе нашег народа.

 

Вучић целом свету у очи рекао истину о Србији

* Председник Александар Вучић је одржао говор у Уједињеним нацијама, како то коментаришете?

- Изнад свега, као храбар и мудар државнички говор којим је целом свету у очи рекао истину о Србији, изнео слободарске и правичне ставове и на примеру Србије указао на неправде и двоструке аршине у примени међународног права, али и на потребу и залагање наше земље да и даље чврсто стоји на бранику међународног права. Какве је одјеке тај говор имао, сведочи чињеница да су данима медији и друштвене мреже преплављени његовим коментарима и анализама. Чак је и на званичном каналу светске организације говор председника Вучића имао више прегледа него лидери много већих земаља, па и сам Зеленски, који је најављиван као највећа звезда сесије. Једино више прегледа су имали говори председника Бајдена и председника Филипина, а то су све земље са више од сто милиона становника. Јако је значајно што се тако далеко чуо искрени говор нашег председника Александра Вучића, зато што је ослоњен на ставу да је одбрана међународног права од кључног значаја, да не сме тако сурово да се гази, како су то велике силе учиниле у случају Србије. Сигурно су многи били изненађени, али већина је била одушевљена када су чули како председник једне мале земље има тако снажан и свој став базиран на одбрани основних постулата међународног права и Повеље Уједињених нација.

 

 

 

Извор: Ало!