Вести

Вучевић: Свака борба припадника 63. падобранске бригаде доказ части

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић поручио је на Војној свечаности поводом обележавања 80 година од оснивања 63. падобранске бригаде у Нишу да је свака борба припадника те бригаде доказ њихове војничке части и непоколебљиве оданости отаџбини.

"Данас стојим пред вама, пред елитом Војске Србије, са неизмерним дивљењем према свакоме од вас, јер су сваки ваш корак, свака ваша жртва, сваки скок, свака борба доказ ваше војничке части и непоколебљиве оданости нашој отаџбини", рекао је председник Вучевић, обраћајући се у име председника Србије и врховног комаданта оружаних снага државе.

Како је навео, осам деценија је прошло од када је мала група храбрих добровољаца предвођена младим поручником Вранићем први пут смело закорачила у непознато.

"Те 1944. године надомак Барија постављени су темељи на којима је изграђена ваша блистава традиција. Од тада до данас 63. падобранска бригада је кроз сваку битку, сваки задатак, сваки скок и сваку жртву стварала име које данас изговарамо са поносом", рекао је председник Вучевић.

Додао је да је њихов живот обука, изазов, пожртвовање.

"Кроз најстрожије критеријуме, својом оданошћу и заветом братства доказујете да сте много више од војника", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић уручио је Орден команданту јединице бригадном генералу Ненаду Зонићу и том приликом је рекао да је Орден подсећање да је он део нечега много већег али је и подстрек Зонићу да настави да оправдава ту част у будућим задацима и изазовима.

Обраћајући се најмлађима у строју, председник Вучевић рекао је да носе беретку која симболизује часну традицију и одговорност.

"Нека вам та беретка буде сталним постицом и да будете достојни братства у који сте примљени. Следите своје командире, учите од њих, поштујте њихово искуство и никада не заборавите светле примере и традицију ваше јединице. Чврсто верујем да ће елитна 63. Падобранска бригада наставити да своје задатке извршава у складу са највишим стандардима и професионализмом", рекао председник Вучевић.

Председник Вучевић је припадницима 63. падобранске бригаде поручио да чувају дух своје јединице.

Указом председника државе и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића додељен је и Орден белог орла са мачевима трећег степена 63. падобранској бригади, за нарочите заслуге у изградњи система одбране и извршавању безбедносних задатака, а поводом 80 година постојања.

На свечаности је прочитана честитка председника Србије Александра Вучића, у којој наводи да су припадници 63. падобранске бригаде, баштинећи традицију дугу осам деценија, кроз историју постојања су испољавали висок ниво припадности својој војсци и свом народу.

"Ваша јединица са поносом носи највише одличје, које може добити једна војна јединица - Орден народног хероја, захваљујући борбеном и слободарском духу јединице, чврстом и високом моралу и одлучности да се одбрани отаџбина, 1999. године. У најтежим условима за отаџбину изнедрили сте хероје наше, којима се дичимо", навео је председник Вучић у честитки.

Према речима председника Вучића, у овој години припадници те бригаде доказали су да су прави родољуби, одликовани су Орденом белог орла са мачевима, трећег степена за нарочите заслуге у изградњи система одбране и извршавању безбедносних задатака.

"Само најбоље јединице Војске Србије могу бити носиоци овог ордена Републике Србије. Изузетно обучени и дисциплиновани, мотивисани и надасве професионални сте пример припадника елитне јединице Војске Србије, каква је 63. падобранска бригада. Ви сте синоним за војно падобранство", напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да велико интересовање младића и девојака да буду војни падобранци и у строју херојске бригаде није случајно, јер су резултати које постиже та бригада видљиви и препознатљиви.

"Ви сте достојни следбеници својих претходника, а нови нараштаји настављачи и јака карика у ланцу готово вековне традиције војног падобранства", навео је председник Вучић у честитки.

 

Куртију се привиђају активности Војске Србије, покушава да замагли оно што ради на терену

Вучевић је изјавио да се премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију привиђају активности Војске Србије, оцењујући да Курти покушава да подигне тензије и да замагли оно што ради на терену.

Поводом тврдњи Куртија о кретању снага Војске Србије у близини административне линије са АП Косовом и Метохијом, Вучевић је рекао да Курти покушава да замагли и стави са стране оно што он ради, а што води ка ескалацији на терену.

"Војска Србије је у дневној комуникацији са командом Кфора, и имамо све организоване комуникационе линије и заједничке патроле, а Аљбину Куртију се привиђају стално активности Војске Србије, наравно покушавајући да подигне тензију, и пре свега замагли и стави са стране оно што он ради, а што доводи или води ка ескалацији на терену, угрожавајући људска права и слободе Срба на АП Косова и Метохије, посебно на северу", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да су се те "снаге" које су се наводно среле са припадницима Војске Србије "лопови, криминалци и шверцери", наводећи да они са територији АП Косова и Метохије улазе преко административне линије на простор централне Србије и покушавају да краду шта год да нађу.

Вучевић је истакао да нема додатних активности, да "ништа не спремамо што може да доведе до погоршања на терену".

"Напротив, ми смо веома смирени и трепељиви. Трпимо више него што би ико трпео, зато што желимо да чувамо мир и политичку стабилност, а да ће се видети шта ће Курти сутра да спреми", навео је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг